Hlavní obsah

Rekonstrukce by nestačila, proto si pořídili zcela nový dům

V malebném podhůří Beskyd stál ještě nedávno dům postavený v 90. letech, čemuž odpovídala jeho funkčnost i vzhled, a majitelé se ho proto rozhodli zrekonstruovat. Během jednání s architekty a po několika marných pokusech však došli k závěru, že aktuální požadavky může naplnit jen zcela nový dům.

Foto: www.modernibyt.cz

Hlavní obytný prostor je orientován na jih. Množství velkých skleněných ploch do interiéru propouští dostatek přirozeného světla a nabízí výhledy na Beskydy.

Článek

Výsledkem je stavba dokonale souznící se svým půvabným okolím, které je díky důmyslným architektonickým řešením zásadní součástí interiéru.

Dům, který na kraji malé obce stál původně, byl situován přímo ve středu parcely a zdaleka nevyužíval potenciálu krajiny. Malá okna nepropouštěla do interiéru dostatek světla ani neposkytovala příliš velkorysé výhledy na krásy přírodní scenérie.

Foto: www.modernibyt.cz

Na kraji pozemku o rozloze 1778 m2 vznikla stavba s užitnou plochou 310,5 m2, zahrada tedy působí velmi velkoryse. Charakteristické pro stavbu jsou dřevěné trámy navazující na dřevěné a kamenné obložení a množství skleněných ploch.

Přesto trvalo téměř rok, než se investor s architektem společně shodli na tom, že přestavba nebude stačit. Chvíli majitelé dokonce zvažovali možnost, že dům prodají a začnou stavět na jiném pozemku. Atmosféra místa je nakonec přesvědčila, aby zůstali.

Foto: www.modernibyt.cz

Do jednopodlažní stavby jsou dělány zářezy tak, aby tvořily zákoutí narušující jednoduchý obdélníkový tvar a fungující jako jeden z mnoha prvků propojující exteriér s interiérem.

Uvnitř jako venku

Prvním zásadním rozhodnutím bylo postavit dům v zadní části pozemku a jeho obyvatelům tak zprostředkovat výhled na Beskydy a orientovat ho na jih, aby byl interiér plný světla. Přidanou hodnotou tohoto řešení byla možnost bydlení v místě i během výstavby.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň byla vyrobena na míru z MDF a na přání investora není přímou součástí hlavního obytného prostoru. Bílé povrchy ve vysokém lesku dobře odrážejí světlo a menší plochu kuchyně tím opticky zvětšují.

Na základě přání investora je dům jednopodlažní. Jednotlivé funkční zóny na sebe proto plynule navazují. Vstupní prostor domu vede z garáže do části s dětskými pokoji s vlastní koupelnou.

Hlavní obytný prostor tvoří kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem se vstupem na venkovní krytou terasu. Ložnice se šatnou, koupelna a pracovna se nacházejí v severní části domu, což je pro tyto místnosti optimální orientace.

Foto: www.modernibyt.cz

Interiér je barevně umírněný a výraznější odstíny jsou zde použity pouze pro akcent. Množství dřeva prostor dostatečně zabydluje.

Nejzajímavějšími prvky celého domu jsou venkovní atria se zelení umístěná uvnitř dispozice, terasy, dvorky a světlíky, které jsou dalším zdrojem přirozeného světla a především propojují interiér s exteriérem, což je základním motivem domu.

Foto: www.modernibyt.cz

U jídelního stolu na terase rodina může večeřet, i když zrovna nepraží slunce, má totiž skleněné zastřešení.

Lehkost, která nenudí

Vizuální podobu exteriéru tvoří kámen, dřevo a sklo. Všechny tyto materiály se opakují také v interiéru a posilují tím dojem propojení vnější a vnitřní části domu.

Dostatek vestavěných úložných prostor, které tvoří celý střední koridor domu, a samostatná šatna rodičů umožňují ponechat interiér bez dalších volně stojících komod a skříní, které by prostor opticky zatěžovaly.

Foto: www.modernibyt.cz

Kamenné obložení zdí stejně jako dřevěné podlahy přechází z exteriéru do interiéru. Kolejnice posuvné desky u stěny s krbem podle potřeby zakrývá televizi.

Většina nábytku v interiéru byla vyrobena na míru. Kuchyňská linka je z lakované MDF desky, zvýšený lesk korpusů dobře odráží světlo a prostor tak opticky zvětšuje.

V obývací části si majitelé přáli krb, vkusným detailem je zde deska, kterou lze posouvat po celé délce obývací stěny. Díky ní je možné zakrýt televizi umístěnou nad malou knihovnou.

Foto: www.modernibyt.cz

Také v ložnici je nábytek na míru. Jako noční lampy zde jsou využity nástěnné varianty svítidla Tolomeo od Artemide. Industriální vzhled betonového stropu, který je v celém domě, zjemňuje tapeta s drobným dekorem.

Jednoduché barevné schéma doplňují barevné akcenty na nábytku a doplňcích. Výsledkem je vzdušný, ne však strohý prostor a majitelé tak mají po dlouhém procesu rozhodování, výstavby a zařizování pocit, že nakonec získali ještě lepší bydlení, než si přáli.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna rodičů nabízí relaxaci ve volně stojící vaně za doprovodu oblíbené hudby – nad vanou je malý reproduktor. Je zde kombinována betonová stěrka a velkoformátová dlažba, úložné prostory pod umyvadly doplňuje skříň vestavěná ve zdi.

Ateliér Qarta Architektura
Autory publikovaného projektu jsou Ing. arch. David Wittassek a Jiří Řezák.Ateliér Qarta byl založen před 18 lety.Má za sebou řadu soukromých i komerčních realizací, kromě rodinných domů také velké developerské projekty, např. rekonstrukce činžovních bytových domů z 19. století, rekonverze továrny v Karlíně, kde ateliér dnes působí, rezidenční projekt Charles nebo Tyršův stadion v Opavě.Ateliér získal několik ocenění, např. Best of Realty 2007 za realizaci Machine House nebo Best of Realty 2012 za rezidenční projekt Villa Charles v Dejvicích.Práce ateliéru byla zmíněna v několika publikacích (Slavné vily Moravskoslezského kraje, 1000x Evropská architektura) a na českých i zahraničních internetových stránkách zabývajících se architekturou.

Jana Polomová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám