Hlavní obsah

Ratanový nábytek je ozdobou moderního interiéru

Jedním z nejznámějších exotických materiálů, který je používán pro výrobu nábytku, je ratan. Svým designem je vhodný do téměř každého interiéru a každý kus je originál.

Článek

V posledních letechu nás obliba ratanu stoupá. K jeho hlavním přednostem patří, že je pevný a pružný a přesto trvanlivý. Tento materiál se získává z lián palmy, která většinou roste v tropických pralesích Indonésie a Filipín. Nábytek se vyrábí nejen v Asii, ale dnes už i v Evropě, kam se materiál dováží.

Sedací souprava z ratanu a kovu.: fofo: Archiv Hitra

Už dávno neplatí, že ratan patří pouze na terasu, zahradu nebo chalupu. Lze jej použít i v interiéru. Do venkovních prostor se hodí spíše tzv. „ratan neloupaný“.

Světlý ratan ztmavne

V konečné fázi se ratan nejčastěji moří a lakuje, podstatně méně bělí a setkat se s ním můžeme i v barevném provedení. K tomuto účelu se používají speciální barvy na ratan nebo dřevo. V současné době se tento přírodní materiál používá nejvíce v barvě medu. Musíme však počítat, že světlejším provedení mírně ztmavne, po čase pak získá lehkou patinu.

Ratanové židle a dřevený stůl z přírodního materiál.: fofo: Archiv Hitra

Ratanový hit

Hitem posledních měsíců se u nás stal černý ratan, přezdívaný také jako krokodýlí hnízdo. Mezi jeho přednosti patří hlavně pevnost a odolnost, disponuje však menší pružností a o něco větší hmotností než obyčejný ratan. Jeho přirozená barva je tmavá, temně šedá, šedá až černá. Na pohled působí velice elegantně a vkusně a zejména správná volba čalounění nechá vyniknout jeho přirozené kráse.

Postel a noční stolky z moderního černého ratanu.: fofo: Archiv Hitra

Údržba nábytku

Samotné ošetřování ratanového nábytku není náročné. Stačí otřít vlhkým hadrem, vyluxovat nebo jednoduše osprchovat a nechat přirozeně oschnout. Pokud je nábytek hodně znečištěný, můžeme použít vodu, do které přidáme trochu čpavku. Ten nábytek odmastí.

Kde ratan seženeme

Pokud máte zájem o opravdu kvalitní nábytek z ratanhového dřeva a dalších přírodních materiálů, obraťte se na specializované prodejce. Jedním z nich je společnost Hitra, která má továrnu na výrobu tohoto nábytku na indonéském ostrově Jáva.

Reklama

Výběr článků

Načítám