Hlavní obsah

Řadovka spojuje výhody bytu a rodinného domku za méně peněz

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení v řadové zástavbě má své výhody: rychlá výstavba, přijatelná cena a občanská vybavenost v místě bydliště. Takzvaná řadovka kromě toho v sobě spojuje přednosti bytu a rodinného domu. Nejsme izolováni od lidí, ale přitom máme své soukromí jisté.

Článek

Možná jste se chystali na stavbu domu či koupi bytu, ale nyní vyčkáváte. Financovat bydlení není jednoduchá záležitost, často jde přece o největší investici našeho života. Jednání s rozmyslem je na místě, protože skočit rovnýma nohama do hypotéky s neúnosnou splátkou je holý nerozum. V období ekonomické krize je navíc poněkud nepřehledno, proto se vyplatí situaci na trhu sledovat.

Stavět pouze s rozumem

Přesto podle odborníků bude příznivá doba pro všechny, kteří chtějí v budoucnu stavět. Proč? Za prvé se sníží ceny stavebních prací (je nižší poptávka). Za druhé stavebník si bude moci vybrat z mnoha firem, které byly dříve vytížené a zakázky předražovaly. Proto se dá předpokládat i zkvalitnění stavebních prací a tím celé stavby.

V době ekonomické nestability se určitě stavět nepřestane, jen se trochu změní chování investorů (tedy nás, co stavíme). Trochu se pozastaví individuální výstavba na zakázku, kde je koncová částka nejistá. Mnozí se raději přikloní k typizovaným domům. Klient si může vybírat z mnoha projektů (tvoří je popisně rozebrané použité materiály, plánky dispozice apod.) a tudíž i cena je předem jasně daná. Neočekávané navýšení stavebních prací, a tím i našich peněz, tady nehrozí.

Velkou výhodou typizovaných projektů je možnost návštěvy vzorového domu, kde předem v reálu vidíme, jak stavba vypadá. Je určitě rozumné této možnosti využít, obětovat několik víkendů a pár realizací si prohlédnout (na místě je vždy odborník, který odpovídá na dotazy).

V době zvyšování cen energií se dá stejně tak očekávat obliba nízkoenergetických staveb, řadové zástavby a obecně domů s nižší metráží, které se snadno vytápějí a udržují v provozu.

Řadový dům 3 + kk

Požadavky na bydlení jsou různé: někoho tlačí málo místa a potřebuje větší prostor (často s příchodem dalšího potomka), jiný zase hledá přírodu, zdravé ovzduší a klid (žití v bytovém komplexu nás vždy zavazuje k toleranci a respektování sousedů, které jsme si předem nevybrali). A tak se zdá jediným rozumným východiskem bydlení v rodinném domku, kde jsme svým pánem.

Jak bydlet ve svém, a přitom za přijatelnou cenu? Řešením je řadová zástavba, kde máme sice nadosah sousedy, ale v obytném prostoru se s nimi nepotkáme (další výhodou je rychlá výstavba). Pokud nestavíme sami na poli, ale jsme součástí jistého celku, dá se navíc předpokládat i občanská vybavenost, dosažitelnost centra apod. Bydlet na samotě u lesa je romantická představa, která ale v běžném životě komplikuje chod rodiny. Stokrát za den oceníme, že v blízkosti nového bydlení máme školu, polikliniku, sportovní zařízení, obchody a dopravní spojení.

Řadový dům, který jsme navštívili, se nachází v malebné chráněné krajině Křivoklátska s dobrou dostupností do hlavního města.

Jde o menší jednopatrový projekt 3 + kk s celkovou metráží 97,8 m2 a pozemkem kolem 200 m2. Dům má sice rozměry bytu, ale dává majitelům více soukromí a možnosti vyžití (zahrádka je šikovná na odpolední kávu pod pergolou). Celková cena řadového domu včetně pozemku je zhruba 3 452 042 korun včetně DPH.

Svým vzhledem stavba citlivě zapadá do okolní nádherné přírody (na fasádě se kombinuje obklad z exotických dřevin, fasádních desek Cembonit, lícových cihlových pásků a strukturovaná omítka tloušťky 1,5 mm).

Dům je postaven z porothermových cihel, příčky v domě tvoří pórobetonové tvárnice. V podkroví je použit sádrokarton a tepelná izolace tloušťky 20 cm. Omítky vnitřní štukové, malba – bílá barva. Omítky venkovní se zateplením o síle 12 cm, krov dřevěný s ochranným nátěrem. Okna, garážová vrata i vchodové dveře jsou plastové.

Okna, garážová vrata i vchodové dveře jsou plastové. Okna v dekoru dřevo/bílá (interiér) s tepelně izolačním dvojsklem bez členění, vchodové dveře i vrata jsou v barvě mechová zeleň.

Navštívenka do interiéru

Dům v řadové zástavbě má přízemí s podkrovím spojeno dominantním schodištěm. Dolní podlaží má zhruba výměru 51 m2. Za vchodovými dveřmi se nachází zádveří se šatní skříní na odkládání svršků a botník. Odtud lze vstoupit na toaletu o velikosti necelé 2 m2, další dveře vedou do prostorného obývacího pokoje, který je spojen s jídelnou.

Společný prostor má příjemných 33 m2, je světlý, vzdušný a to díky francouzským dveřím, spojujícím interiér s venkovním prostorem, a velkému oknu v jídelně.

Interiér je vybaven decentně, s velkým citem pro materiál a barvy. Kombinuje se tu barva bílá – černá – červená – hnědá. Chladnější materiál kov a sklo vyvažuje příjemné dřevo, kůže a květiny.

Obytný prostor s kuchyní

Jídelnu tvoří šest pohodlných bílých kožených židlí, stůl má skleněnou desku s kovovýma nohama. Přesto jídelna nepůsobí studeně: oživuje ji červená váza, červené květiny na stole, dva obrazy na stěně a plovoucí laminátová podlaha v dekoru teplého odstínu dřeva.

V obývacím pokoji si můžeme dovolit (díky dostatku světla) černou rohovou sedačku (koženou) doplněnou černým kobercem s moderním plastickým vzorem v bílé barvě. Nechybí konferenční stolek ze stejné kolekce jako je jídelní stůl (skleněná deska, kovové nohy). Opět se tu objevuje chrom (lampa) a červené doplňky.

V přízemí se nachází kuchyň, která volně navazuje na obývák, ale je zároveň opticky oddělená. Podlaha je z plovoucího lamina v dřevěném dekoru olejovaný ořech. Kuchyňská linka je elegantní, nadčasová. Pracovní deska je z šedého světlého lamina, spodní dvířka korpusů v dekoru zebrano, stejně jako obklad za pracovní deskou. Horní skříňky v barvě tmavě šedá, výplně jsou z mléčného skla. Úchytky v podobě dlouhých drážek jsou hliníkové. V kuchyni je rovněž dostatek světla díky oknu, velikost zhruba 11 m2.

Do podkroví po schodech

Z přízemí se do podkroví vstupuje po schodech, které tvoří ocelová konstrukce s dřevěnými stupni (buková spárovka). V patře jsou dva pokoje a koupelna o pěti metrech čtverečních, která je vybavena vanou a toaletou.

Pokoje jsou poměrně velké, jeden o zhruba 20 m2 je vhodný pro sourozeneckou dvojici jako dětský pokoj, druhý (16 m2) je využíván jako ložnice pro rodiče. I zde je dostatek místa pro odpočinek, relaxaci.

Podlaha je z plovoucího lamina v dekoru dřeva, retro koberec má floristické motivy. Na vybavení a doplňcích se stejně jako v přízemí opakuje kombinace barev červené, černé, bílé a hnědé. Celková výměra podkroví činí 47 m2.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám