Hlavní obsah

Propojením dvou menších ploch získal vysněnou užitnou i relaxační zahradu

Právo, Gisela Růžičková

Zahrada v Miroslavi vznikla vloni propojením dvou malých zahrádek oddělených plotem. Majitel chtěl na pozemku vytvořit vedle menší užitkové i větší odpočinkovou a okrasnou zónu, kde se bude především relaxovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bydlet v bytovce a mít zahradu na dosah se podaří málokdy.

Článek

Moderní zahradu s užitnými prvky se podařilo vytvořit autorovi návrhu Ing. Lubomíru Řiháčkovi a jeho realizačnímu týmu.

V rámci zahradních úprav proběhla rekonstrukce bazénu a terasy a na užitkové zahradě vznikly vyvýšené záhony.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dominantní meruňka v užitkové části zahrady dává stále velkou úrodu.

Okrasná zahrada je koncipována tak, aby tu všechno kvetlo v létě, kdy majitel tráví na zahradě nejvíc času. Vedle zajímavých stromů a keřů se tu vyjímají hlavně trvalky, přitahující pozornost zvláštními barvami a odstíny.

Rovný terén

Sjednocení dvou, do té doby samostatných zahrad znamenalo především navezení čtyř tater zeminy, aby se srovnaly obě parcely do roviny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na vstup do zahrady se použily také šlapáky z okrasného betonu.

Do zahrady se instaloval závlahový systém, položil se kobercový trávník na předem upravenou zeminu. Majitel mu dal přednost kvůli okamžitému efektu a zapojení trávníku do zahrady. Trávník byl a dosud je díky pravidelné péči bez mechu a plevelů, na každém místě je stejně hustý.

K létu patří relax

Ve větší zahradě se zrenovovala původní terasa. Dřevěné prvky se natřely a dlažba z přírodního kamene se položila na novou vrstvu vyztuženého betonu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pohodu v létě představuje terasa, sklípek a zahradní gril.

Rekonstrukcí prošel i bazén – tedy pouze podlaha okolo něj. Tvoří ji atraktivní dřevěná prkna, poskytující kromě krásného vzhledu i příjemný a hebký povrch.

Příprava podkladu nebyla už tak složitá jako na terase. Stačilo jen nahrubo srovnat štěrk. Svou krásu si dřevo drží díky impregnaci a každoroční péči.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejbližší okolí bazénu tvoří nově podlaha z dřevěných prken.

Pestrost a barvy

Z kosterních dřevin je v zadním rohu okrasné zahrady červená varianta dlanitolistého javoru, podsazeného zakrslými trávami. Je mrazuvzdorný, nenáročný a odolný, jeho listy jsou zjara jasně červené, později tmavnou.

Tím, že je tmavý, je tu vysazen v kompozici se zakrslou jedlí s kontrastními jehlicemi do stříbrna. Jedle roste pomaličku, má nárůst 2 cm do roka, takže vytváří kompaktní hustý stromek.

Celkový počet rostlin není vysoký s ohledem na nepříliš velkou výměru pozemku. Proto se kladl větší důraz na výběr zajímavých kultivarů jednotlivých dřevin a trvalek, aby vynikly nezvyklé barvy a odstíny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Oblé linie trávníku zjemní rovný terén zahrady.

Vzadu je plocha osázena trvalkami – rudbekiemi, levandulemi, kleopatřinými jehlami (Kniphofia) či rozrazilem. Také proto vznikl před terasou vyvýšený záhon, kde se vyjímají okrasné trávy s hnědým květenstvím, kvetoucím na podzim.

Od června do podzimu kvetou gaury a pod nimi zakrslé mateřídoušky. Dohromady působí efektně a majitel tak má přes léto hezké barevné pokoukání.

Královna květin

Růže jsou rozmanité nejen ve svých barvách, ale i ve velikosti a tvaru květu, ve vzrůstu. Poblíž terasy zaujme královna květin ve společnosti levandule a nádherné denivky, které tvoří jeden celek s višní, jejíž koruna je vytvarována do koule.

Severoamerické trávy za pár let pohledově oddělí bazén, ale rostou pomalu, zejména v prvních letech po výsadbě. V rohu se daří čechravám a také hortenzii se zajímavými vínovými listy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dlanitolistý javor a kompaktní jedle jsou podsazené zakrslými trávami.

Tvarově zajímavý je také čarověník smrku i sloupovité zakrslé kompaktnější smrky, stejně jako kultivar stromkové růže.

Ne náhodou je tu růže znovu použita. Právě opakující se rostliny totiž zahradu kompozičně a pohledově spojují. Zahrada tak působí mnohem lépe, než když je na každém rohu něco jiného.

Vyvýšené záhony

V dalším rohu přechází okrasná zahrada v užitkovou, tady začínají borůvky, azalky kvetoucí na jaře a převislá moruše, která má estetickou hodnotu i jako okrasný strom a zároveň plodí.

Užitkové části zahrady se majitel nechtěl vzdát. Aby si práci do budoucna rodina zjednodušila, realizační firma vytvořila vyvýšené substrátové záhony pro pěstování bylinek.

Záhony lemují pohledové obruby z okrasných betonů v dezénu dřeva. Vyvýšené záhony zpestřily vzhled zahrady a výrazně zpříjemnily i podmínky pro pěstitelské nasazení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na propojených parcelách vznikla moderní relaxační i užitková zahrada s vyvýšenými záhony.

Dominantou užitkové zahrady je stará meruňka, nejstarší a nejkrásnější dosud plodící strom, nechybí ani sloupová třešeň a stromkové varianty angreštů a rybízů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám