Hlavní obsah

Proč se vyplatí investovat do tepelného čerpadla

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energie, kterou využívají tepelná čerpadla, je všude okolo nás. A užívat ji můžete zdarma v souladu s životním prostředím. Díky tepelným čerpadlům ušetříte až 60 % nákladů na vytápění domu a ohřev vody.

Foto: Nibe

Ventilační tepelné čerpadlo F750 v zásadě recykluje energie. Nejdříve ji odebere teplému vnitřnímu vzduchu odváděnému ventilačním systémem z interiéru a následně ji použije k vytápění či ohřevu vody.

Článek

Investice do tepelného čerpadla se vrací během šesti až deseti let. Minimální životnost tepelných čerpadel je 15 až 20 let. Prodlužuje se kvalitním servisem, správným zapojením, a hlavně vhodným výběrem samotného tepelného čerpadla.

S nastavením, výběrem i umístěním tepelného čerpadla poradí renomovaná odborná firma.

Foto: Ac heating

Do nově postaveného rodinného domu se instalovalo tepelné čerpadlo Convert AW16, které zajišťuje vytápění domu a ohřev užitkové vody. Topný systém je řízen regulačním systémem xCC ve verzi Family.

Čtyři důvody pro tepelné čerpadlo

Ekonomika - jde o finanční prostředky, které ušetříte při provozu domu. Ceny energií jsou vysoké a řešením proti vysokým platbám za plyn nebo elektřinu je snížení závislosti na dodavatelích těchto energií.

Tepelné čerpadlo je skvělou příležitostí, jak využívat levnější zdroje energie. Investice do tepelného čerpadla se při současných cenách energií rychle vrátí na úsporách.

V případě, že splácíte dům hypotékou, prodraží instalace tepelného čerpadla měsíční splátku hypotéky zhruba o 1200 Kč, zároveň ale sníží platbu za energie o 2500 Kč. Za rok tedy ušetříte cca 16 000 korun, které můžete využít jinak.

Foto: Ac heating

V 7 patrovém zatepleném panelovém domě se odpojili od teplárny a teplo si od letoška vyrábějí sami. Změnu provedli kvůli vysoké ceně tepla. Díky kotelně s tepelnými čerpadly ušetří více než 60 % nákladů na vytápění.

Foto: Nibe

Energetické jádro NyrdenCore komplexně řeší vytápění, chlazení, větrání, ohřev vody, ekologickou likvidaci odpadních vod a biologického odpadu i výrobu elektřiny v nulovém rodinném domě.

Ekologie - tepelné čerpadlo je k životnímu prostředí mnohem ohleduplnější než jiné zdroje tepla. Jeho používáním se výrazně snižují emise skleníkových plynů a dalších škodlivých látek. Státní fond životního prostředí podporuje čerpadla v dotačním programu Zelená úsporám i v kotlíkových dotacích.

Pohodlí - tepelné čerpadlo je jediná technologie, která poskytuje stejný komfort jako plynové vytápění, ale za mnohem nižší cenu.

S tepelným čerpadlem se nemusíte v létě starat o zásoby paliva, v zimě o topení a vynášení popela, a tím zásadně snížíte i prašnost v celém domě.

Foto: Vaillant

Tepelná čerpadla aroTHERM odebírají tepelnou energii, která je obsažena v okolním prostředí (vzduchu), a účinně ji předávají dále do otopné soustavy.

Moderní technologie - tepelné čerpadlo snadno doplníte třeba o řízené větrání, které bude stát výrazně méně než běžné samostatně instalované větrací systémy.

Máte-li čerpadlo s vrty, snadno pro svůj dům získáte pasivní chlazení, které pracuje celoročně téměř bez provozních nákladů. Stejně tak většina tepelných čerpadel vzduch/voda může fungovat jako zdroj chlazení pro klimatizaci celého domu.

Teplo ze země

Země/voda (plocha) - tato tepelná čerpadla se zemními kolektory jsou nejlepší variantou pro rodinné domy, které mají k dispozici zahradu, na kterou lze umístit kolektory zapuštěné v zemi nebo rozprostřené pod prostorem zahrady.

Čerpadla mají stabilnější výkon, protože teplota země má i během dlouhé zimy teplotu alespoň 4 °C. Další výhodou je naprosto tichý chod. Nevýhodou jsou zemní práce, kterým se při instalaci tepelného čerpadla nevyhnete.

Foto: Solarenvi

Schéma tepelného čerpadla země/voda - 1 tepelné čerpadlo, 2 otopná soustava, 3 expanzní nádoba, 4 vnořený zásobník TV, 5 OČ topného systému, 6 solární systém, 7 výstup TV.

Země/voda (vrt) - čerpadlo odebírá teplo z hloubky pod povrchem země. Ve vrtu je zapuštěna plastová sonda naplněná nemrznoucí směsí, která přenáší teplo mezi zemí a tepelným čerpadlem.

Podle velikosti vytápěného domu a místních geologických podmínek se provádí jeden nebo více vrtů o hloubce 80 až 250 m. Jde o stabilní výkon a vysoký topný faktor i při extrémně nízkých venkovních teplotách. Má mnohem nižší spotřebu elektřiny než vzduchová čerpadla.

Vrt lze využít pro chlazení domu (pasivní nebo aktivní). Plusem je dlouhá životnost tepelného čerpadla i vrtu, bezhlučné a bezúdržbové řešení. Nevýhodou jsou vyšší investiční náklady na pořízení vrtů.

Teplo ze vzduchu

Vzduch/voda (venkovní vzduch) - čerpadlo odebírá energii přímo z venkovního vzduchu a získané teplo využívá pro ohřev vody v topném systému nebo zásobníku teplé vody.

Výhodou je jednoduchá a rychlá instalace bez nároku na velikost pozemku. Výhodou jsou nižší investiční náklady v porovnání s čerpadly země/voda. Je možné využít pro chlazení v létě. Nevýhodou je vyšší spotřeba elektřiny než u čerpadel země/voda.

Foto: Regulus

Sestava EA PS EcoAir s nádrží PS 200 N+, regulátorem IR 12 a vybavením kotelny. Tepelné čerpadlo vzduch/voda s akumulační nádrží, pouze pro vytápění rodinných domů. Cena od 159 900 Kč bez DPH (akční nabídka), dotace 120 000 Kč.

Foto: Nibe

Tepelná čerpadla systému vzduch/voda patří k nejprodávanějším typům v ČR, pro vytápění využívají teplo z venkovního vzduchu, snadno se instalují i ovládají a lze je umístit v jakémkoli terénu bez nutnosti hlubinného vrtu a vysoké počáteční investice.

Vzduch/vzduch - tento systém ohřívá vnitřní vzduch přímo bez pomoci topného systému a dosahuje díky tomu vyššího topného faktoru než ostatní tepelná čerpadla. Jeho pořizovací cena v porovnání s ostatními typy je nejnižší a rychlá a jednoduchá je také instalace.

Čerpadlo je obvykle vybaveno i funkcí chlazení. Lze využít doplňkové funkce jako odvlhčování nebo čištění a ionizaci vzduchu, přičemž počet vnitřních jednotek připojitelných k jedné venkovní jednotce je omezen.

Systém se nehodí pro objekty s velkým počtem malých místností. Tímto typem čerpadla nelze ohřívat teplou vodu. Hlučnost vnitřní jednotky při provozu jede na plný výkon.

Vzduch/voda (větrací vzduch) - tepelné čerpadlo odebírá teplo z odpadního větracího vzduchu. Odváděný vzduch je čerpadlem ochlazen a odebrané teplo se použije pro ohřev čerstvého vzduchu nebo pro vytápění a ohřev vody v objektu.

Některé systémy tepelných čerpadel kombinují odběr tepla ze země s odběrem tepla z větracího vzduchu. Funguje jako náhrada rekuperačního výměníku odpadního vzduchu. Tento typ čerpadel je vhodný pro nízkoenergetické a pasivní domy.

Foto: Ivt

Pořízení tepelného čerpadla vzduch/voda do novostavby s vytápěnou plochou 140 m2 a tepelnou ztrátou 5,5 kW vyjde včetně montáže a revize na 214 000 Kč. Na provoz budete potřebovat cca 22 000 Kč.

Foto: A-technology

Schéma tepelného čerpadla vduch/voda 1 venkovní jednotka TČ, 2 vnitřní jednotka TČ, 3 vestavěná akumulační nádoba topné vody, 4 oběhové čerpadlo topného okruhu, 5 topný systém, 6 přívod vody z vodovodního řadu (nebo studny).

Teplo z vody

Voda/voda (studna) - čerpadlo odebírá teplo ze spodní nebo geotermální vody. Voda ze studny se čerpá do výměníku tepelného čerpadla a po ochlazení se vrací zpět do země.

Tento systém dosahuje nejvyšších topných faktorů ze všech typů tepelných čerpadel. Má nižší investiční náklady i nároky na prostor v porovnání s vrty.

Nevýhodou je možnost využití jen v lokalitách s dostatkem vody (spodní, geotermální, technologické) a vyšší náklady na servis.

Země/voda (vodní plocha) - tepelné čerpadlo odebírá teplo z vodní plochy (rybníka, řeky), tyto systémy jsou nejlevnější variantou tepelných čerpadel.

Výhodou jsou nízké náklady na vybudování kolektoru pro získávání tepla i nižší provozní náklady, dlouhá životnost tepelného čerpadla i plošného kolektoru, bezhlučné a bezúdržbové řešení. Systém je vhodný pouze pro objekty v těsné blízkosti vodní plochy.

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Výhody

Šetří přírodní zdroje

Fungují jako klimatizace

Návrat investice do 10 let

Dlouhá životnost

Hodí se do nových i starších domů

Lze připojit k fotovoltaice

Lze využít státní dotace

Úspora až 55 % proti elektrickému kotli

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám