Hlavní obsah

Příčky rozdělí prostor interiéru a dodají bytu intimitu

Právo, Bohuslav Hatina

Příčkami dělíme prostor v interiéru a nejčastěji je – trochu nudně – stavíme z klasického zdiva nebo sádrokartonu. Ale co to zkusit trochu jinak? Můžete čarovat se sklem, shrnovacími stěnami z koženky, látkovými paravany nebo dřevěnými předěly, výsledek bude jistě stát za to.

Foto: AGC Flat Glass Europe, Právo

Dekorativní je vrstvené sklo Glassiled a splňuje i všechny současné požadavky na bezpečnost. Patří k novinkám ve světě plochého skla, neboť propojoje sklo s elektronikou.

Článek

Ne ve všech případech chceme prostor zcela uzavřít a současně oddělit. Kdo má raději domov s otevřeným prostorem plným světla, dá přednost příčkám skleněným nebo dřevěným. Vybírejte s námi.

Vrstvené sklo

Kam nechodí slunce, tam se hodí příčka ze skla. A navíc jde o trend dneška. Ideální jsou skleněné příčky mezi dvěma místnostmi, z nichž jedna nemá okna. Tvoří je soustava pevných i otvíraných a posuvných prvků. Ty jsou minimálně na jedné stěně ukotveny ve stěně a pospojovány vhodnými typy kování.

.: Sklo je elegantním a designově nápaditým materiálem a propůjčuje interiéru moderní ráz. Také umí zachovat pocit komfortu a soukromí. Můžeme zvolit různé druhy skel, i matovaná.foto: Právo/AGC Flat Glass Europe

Čím jsou skleněné příčky výjimečné? Především skvěle zvukově izolují. To umožňuje např. bezpečnostní vrstvené sklo lepené PVB fólií Stratobel. Ještě vyšší zvukové izolace (neprůzvučnosti) dosáhneme zasklením s akustickou PVB fólií Stratophone. A pro ještě lepší výsledek můžeme použít akustické dvojsklo, v němž jde kombinovat dvě jednoduchá zasklení Stratophone.

Sklo propojené s elektronikou

Vrstvené sklo Glassiled je úplná novinka. Kombinuje světelné LED diody a sklo. Efektní výrobek je určen hlavně pro interiéry. Jeho princip je jednoduchý: Diody jsou (jako zdroj světla) zavrstveny mezi dvě tabule skla bez jakéhokoli viditelného vedení proudu, tj. bez drátků. Barva, počet LED diod a základní použité sklo mohou být různorodé. To dává architektům a designérům spoustu nových možností.

.: Vestavba koupelny s WC v podkroví. Pro zavěšení WC je použita univerzální traverza a sádrokartonové desky Knauf Green a White. foto: Právo/Knauf

Sádrokarton v novém

Všichni máme zkušenosti buď s hlučnými sousedy, nebo hlukem přicházejícím z venku. Odpočívat a spát bez ticha nejde – a tady vedle skleněných příček pomůže i starý dobrý sádrokarton, jenže v novém. Inovovaný izolační systém v konstrukci sádrokartonových příček od společnosti Knauf přináší hned dvě úspory najednou. Jednak snižuje hladinu hluku, jednak také šetří peníze.

Principem celého systému je správná kombinace profilu, desky a izolace. Spolupůsobením těchto tří prvků lze dosáhnout snížení hluku v průměru o dva dB.

.: Od skla používaného v interiéru očekáváme především vysokou zvukovou izolaci. Bezezbytku to umí vrstvené sklo pomocí PVB fólie (vlevo) Finální povrch sádrokartonových stěn je vytvořen sádrovou stěrkou pro celoplošné přestěrkování, např.Readygips.(vpravo)foto: Právo/AGC Flat Glass Europe, Knauf

Víceúčelový sádrokarton

Sádrokartonový systém suché vnitřní výstavby – to je další možnost, jak vyřešit vnitřní dělení prostoru. Hodí se jak pro novostavby, tak i pro rekonstrukce a opravy bytových, občanských i průmyslových staveb. Můžeme s ním obkládat i stěny. Konstrukce příček má v sobě totiž dutinu, kterou se dají vést i potřebné instalace všeho druhu. V případě použití sádrokartonových desek se fantazii meze téměř nekladou – dají se z nich tvořit dokonce i zajímavé ohýbané konstrukce.

Všechny tyto přednosti se nám hodí především při rekonstrukcích bytu. Ideálně rovnou plochu stěny pak lze snadno natřít jakoukoliv barvou nebo polepit tapetou.

.: Děrované desky s tzv. cleaneo efektem čistí vzduch v místnosti, tvoří estetický podhled a zlepšují akustické vlastnosti. foto: Právo/Knauf

Lehká sádrovláknitá deska

Novou generací materiálů pro suchou vnitřní výstavbu v interiéru i na vnější stěnu domu je sádrovláknitá deska. Má vynikající mechanické vlastnosti a nízkou hmotnost. Vyrábí se ze sádry, papírových vláken a minerálních přísad. Lícová strana desky je velmi pevná.

Dává desce tvrdý a příjemně hladký povrch. Konstrukce z těchto desek mají vysokou pevnost a stabilitu. Deska má univerzální použití jako stavební, protipožární a impregnovaná deska, ale i jako podlahový dílec.

.: Sádrokartonový systém se hodí pro použití jak v novostavbách, tak při nejrůznějších rekonstrukcích. Konstrukce příček slouží především k členění interiérů na jednotlivé místnosti.(vpravo) Výztužná páska vkládaná do spárovacího tmelu ve spáře.(vlevo)foto: Právo/Rigips (vpravo), Knauf (vlevo)

Novinka – shrnovací stěny

Tyto stěny jsou buď skládací, nebo posuvné, podobně jako shrnovací dveře. Pohyblivé příčky pro dělení prostoru jsou vyrobeny z koženkových dílů, které vytvářejí zajímavý reliéfní povrch.

Konstrukčně jsou řešeny pro zavěšení do konzolí na stropech nebo v průvlacích. Výhodou je, že není třeba narušovat podlahy. Prostor rozdělený shrnovací stěnou je oddělen opticky i akusticky.

Stěny se dají použít všude, kde z nějakého důvodu potřebujeme často a rychle měnit propojení místností – tedy oddělovat je a zase spojovat, ovšem bez zásahů do konstrukce. Maximální výška otvoru je 3200 mm a šířka až 5000 mm.

Shrnovací stěny seženeme v provedení jednokřídlovém nebo dvoukřídlovém. Šíře svislého potahu je 220 mm nebo 320 mm. Průměrná hmotnost stěny včetně kartonového obalu je 8 kg na 1m2. Jde je také zamykat – stačí nám k tomu dodat uzamykatelnou vložku FAB. A pokud je třeba, každá strana stěny může mít jinou barvu.

I shrnovací stěny částečně zvukově izolují – snížit hladinu hluku v závislosti na velikosti stěny lze v rozmezí 26 až 32 dB. Jejich použitím dosáhneme podobného izolačního efektu, jako má deska polystyrenu o tloušťce 2,3 cm. Jak to? Stěny totiž mají dvojitý plášť s vnitřním vzduchovým prostorem.

.: Příčku si můžete pořídit i textilní, zástěnu v tomto případě drží na stropě připevněná kolejnička.foto: archív firem Jaga, Hülsta, Ikea, Los Kachlos, Vibel

Výhody skla

  • Sklo se v interiéru dřív používalo jen k zasklívání knihoven, obývacích stěn a konferenčních stolků. Dnes je jedním z nejpoužívanějších materiálů. Je elegantní, dá se nápaditě tvarovat, propůjčuje interiéru moderní ráz. Obvykle se kombinuje s kovem – vyvažuje ho svou lehkostí, průhledností i průsvitností (transparentností), ale i tím, že odráží okolní prvky a obrazy.
  • Prosvětluje a opticky zvětšuje prostor – to je to pravé pro panelové byty, které přebytkem místa netrpí. Sklo na jednu stranu dodává pocit sounáležitosti, na stranu druhou dokáže zachovat i pocit soukromí.
  • Můžeme volit různé druhy skel, např. s potiskem, skla matovaná nebo vzorovaná.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat ta správná okna

Jsou naše okna na štíru s tepelnou nebo zvukovou izolací? Pak máme nejvyšší čas uvažovat o jejich výměně. Roli při rozhodování a výběru oken bude hrát nejen...

Výběr článků

Načítám