Hlavní obsah

Při zařizování ložnice je důležitá nejen kvalitní postel

Právo, Sylva Svobodová

Ložnice je klidová zóna, proto volíme co nejméně zbytečností a nábytku. Důležitá je postel, noční stolky, správné umělé osvětlení, efektivní zatemnění oken, čerstvý vzduch, pohodlí a čistota interiéru.

Foto: Ikea (2x)

Novinkou na trhu je jednoduché dvoulůžko, rám postele masivní bříza, pro vyšší odolnost a snadnou údržbu lze dodatečně olejovat, voskovat, lakovat nebo mořit. Cena 6290 Kč

Článek

Každého zajímá vzhled postele, ale ten nesmí být na úkor kvality konstrukce a funkčnosti. Samotná ložnice má být vzdušná, jednoduchá a měla by nést styl.

Někdo volí tmavší odstíny, protože se v takové místnosti lépe usíná. Světlé tóny zase navozují klid a duševní pohodu. Obecně ale preferujeme zemité barvy, přírodní materiály, neutrálnost. V ložnici se vyvarujeme výrazných vzorů, křiklavých barev.

Postel raději vyšší

Z vyšší postele se lépe vstává, což ocení starší lidé, těhotné ženy, lidé s kloubními problémy.

Foto: Blanář nábytek

Jednoduché linie, prošívané čalounění, komfortní spací plocha patří ke kontinentální posteli Kentucky.

„Nejnovějším trendem jsou čistě přírodní dřevěné polohovací postele s vysokými matracemi, do kterých je zabudována speciální technika. Ta umožňuje nadzvednutí její horní i spodní části. Polohovací postele zpříjemňují četbu, dokážou odlehčit špatnému prokrvování dolních končetin,“ vysvětluje Jakub Šoufek z Johann Malle. U země se navíc drží více prachu, průvan a zima od podlahy.

Foto: Blanář nábytek

Elegantní box-spring Samba. Nadčasový vzhled, skvělá kombinovatelnost s ostatním vybavením ložnice, nabízí též úložné prostory.

Co je kontinentální postel
Je to pohodlné kompletní lůžko s vysokým násedem. Unikátnost spočívá ve speciální konstrukci a vrstvení jednotlivých komponentů. Boxy jsou umístěny do rámu postele, mají speciální pohyblivé pružiny, jsou komfortní, poddajné, vyvažují hmotnost a protitlak k ležící osobě. Samotná matrace leží celým svým rozměrem na box-springové základně. Výška postele je 70 cm i více.

Noční stolek

Nezbytnou součástí jsou noční stolky, nejlépe po obou stranách lůžka. Slouží na odložení knížky, sklenice s vodou, budíku.

Stolek má být sladěn s postelí, nemá narušovat barevnou linii ložnice.

Lůžkoviny

Jak se nám spí, ovlivňuje i výběr ložního prádla, nejlepší jsou kvalitní přírodní materiály - bavlna, len, hedvábí či vlna.

Vhodné jsou barvy raději tlumené, zemitých odstínů: bílá, béžová, karamelová, hnědá nebo světle modrá, starorůžová. Jasné tóny sem nepatří.

Foto: Ikea

Čtyři velké zásuvky poskytnou další úložný prostor. Díky bočnici lze používat matrace s různou tloušťkou. Rám postele Fjell, cena 13 290 Kč.

Rošt neošidíme

K čemu slouží? Má rovnoměrně rozložit zátěž matrace, zajistit její správné odvětrávání a podpořit správnou ergonomii těla.

Rošt má velký bonus: když ho zvolíme dobře, není nutné ho nikdy měnit (na rozdíl od matrace), jeho životnost je prakticky neomezená.

Foto: Johann-Malle

Postel Andromeda nabízí prvotřídní řemeslné zpracování masivního dřeva, rozměr lůžka na přání, čalounění podle výběru: kůže, eko kůže nebo látka, barva, prošití a vzor materiálu ze vzorníku.

Základním pravidlem je tzv. nepřímá úměra: čím slabší matraci pořizujeme, tím kvalitnější rošt potřebujeme.

„V případě dvojlůžka je ideální pořídit dva rošty a dvě matrace. Vyhneme se tak trampolínovému efektu. Napevno očalouněný rošt s matrací není vhodný, taková matrace se nedá otáčet, rychleji se proleží a nemůžeme ji vyměnit za jinou,“ říká Alena Jindráková z firmy Blanář nábytek.

Postele bez spodního roštu

Zvláštní postele jsou tzv. box-springy, které nemají spodní rošt. Výrobci ho nahradili pružinovou matrací v postelovém rámu a my volíme pouze vrchní matraci.

Jaké z toho máme výhody? Nemusíme shánět klasický rošt a díky vyšší výšce postele se nám z ní vstává mnohem lépe.

Foto: Blanář nábytek

Box-spring Solution koncipovaný jako jednolůžko zaujme nejen kvalitou zpracování, ale i nápaditým designem (proplétané čelo, materiál eko kůže).

Některé se nabízejí i s úložným prostorem, ale z hlediska zásad feng-shui to není dobré řešení, lůžko má být dokonale prodyšné a má jistit cirkulaci vzduchu celé postele. Úložné prostory obvykle ani neslouží pro uskladnění lůžkovin, ale nepotřebných věcí, které je často lepší vyhodit.

Patero pro ložnici
1. Zatemňovací závěsy - přítomnost světla se negativně projevuje na kvalitě spánku, úplná tma je zkrátka nezbytná.
2. Ideální teplota je 18 až 20 °C. Hliníkové žaluzie bohužel fungují jako nechtěný přímotop, absorbují teplo a večer ho uvolňují do prostoru.
3. Šířka lůžka se odvíjí od šířky ramen při poloze na zádech. Minimální délka se zjistí tak, že k výšce člověka připočteme 25 cm, tzv. patní prostor, což odpovídá délce nataženého chodidla.
4. Výška lehací plochy je důležitá nejen pro příjemné vstávání, ale i pro odvětrávání spodní lehací plochy. Za hygienické minimum se považuje 25 cm, komfortní je spát 70 cm od podlahy.
5. Klidová zóna - ložnice není herna pro děti ani pelíšek pro domácí čtyřnohé mazlíčky. Postel neslouží na odkládání oblečení, neúřaduje se v ní, nepracuje, nevyřizují se v ní e-maily, nepoužívá se počítač, telefon ani tablet. Na zváženou je i televize!

Tlumené osvětlení

Ložnice slouží k relaxaci a spánku, světlo tu má podporovat příjemnou atmosféru. Praktické je jedno centrální u stropu, ale ostatní volíme v tlumeném tónu s nízkou intenzitou: vyplatí se mít nejrůznější lampy (stolní i stojací), které vydávají měkké teplé světlo ve žlutých tónech.

Nezbytné jsou lampičky u nočního stolku, které využíváme hlavně při čtení. Správná volba je důležitá, potřebujeme, aby dostatečně nasvítily plochu a byly nejlépe i polohovatelné: natáčecí, s dostatečně dlouhým ramenem. Nebudeme pak rušit odpočívajícího partnera.

Foto: Claro

Intenzitu a směrování světla lampičky v ložnici volíme tak, aby při čtení poskytovala komfort, ale zároveň nerušila odpočívajícího partnera.

„Pro noční stolky jsou ideální lampy dotykové, které reagují na kontakt. Stačí se jich kdykoli dotknout, samy se rozsvítí. Intenzita světla je většinou nastavena na dvě až tři úrovně, lze je i pohodlně regulovat,” vysvětluje Ivana Papíková ze světelného butiku Claro.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Intimní atmosféru v ložnici podpoříme i dekoračními světly v okně, čele postele apod. Do šatní skříně, která je často vestavěná, patří zase LED pásky. Ty se aktivují po otevření křídla a dostatečně nasvítí prostor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám