Hlavní obsah

Při renovaci koupelny hrály hlavní roli přírodní barvy i materiály

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina naší pravidelné čtenářky Jany žije ve sto let starém domku v Kolíně. Letos se rozhodla renovovat koupelnu a připravila si rozpočet 110 tisíc korun. Začala hledat řemeslníky i nové zařízení. Jak však záhy paní Jana zjistila, jen s návštěvou obchodů a kývnutím na první nabídky by se do stanovené částky nevešla. Nakonec se s partnerem rozhodli pro kompromis. Na renovaci ještě něco našetří, na kvalitě vybavení slevovat nebudou, ale pokusí se nakoupit výhodněji.

Foto: Archiv čtenářky (10x)

Majitelé se zaměřili na výběr kvalitních prvků v přírodních materiálech a barvách.

Článek

V rodině paní Jany mají rádi přírodní materiály, především dřevo a kámen. „Na moderní beton, kov a sklo nás moc neužije. Myslíme, že barevná kombinace, kterou jsme si zvolili, je nadčasová, a pokud nás omrzí, tak vyměníme barvu ručníků a předložky a koupelna získá zase trochu jinou tvář,“ píše čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Základní obklad imituje vzhled dřeva.

Renovace koupelny znamenala mj. výměnu vany, umyvadla, ale také obkladů a veškerého dalšího zařízení místnosti.

Foto: Archiv čtenářky

Jednolitost obkladu majitelé nápaditě narušili dlaždicemi s drobnějším vzorem a v živějších barvách. Zopakování tohoto postupu na boku vany bylo samozřejmostí.

„V životě už jsme zjistili, že přísloví ´Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci´, má něco do sebe. Snažili jsme se tedy volit zlatou střední cestu a na vybavení tolik nešetřit. Hodně věcí se dá zakoupit na internetu, kde jsou ceny o dost výhodnější, ale určitě stejně kvalitní jako v kamenném obchodě,“ vysvětluje přístup Jana.

Foto: Archiv čtenářky

Nika se zatahuje pomocí vertikálních žaluzií.

Foto: Archiv čtenářky

Do vytvořené niky bylo možné umístit jak pračku, tak nezbytnou koupelnovou chemii a vešly se i náhradní osušky a ručníky.

V praxi to znamenalo dlouhé hledání především v kamenných obchodech, aby si s partnerem udělali představu, jaká je nabídka a jak různé doplňky a prvky vypadají v reálu. Doma pak dali hlavy dohromady a vybrali to, co se jim líbilo.

Vlastní nákup ovšem provedli přes internet. Tímto způsobem se jim povedlo ušetřit několik desítek tisíc korun, nejvíce na obkladech.

Foto: Archiv čtenářky (10x)

Majitelé se zaměřili na výběr kvalitních prvků v přírodních materiálech a barvách.

Nesnadné bylo rovněž sehnat správného a přitom nijak drahého řemeslníka. „Měli jsme doma okolo deseti lidí, kteří nám udělali odhad. Bez materiálu, jen za práci, se jejich nabídka pohybovala v rozpětí od 52 000 do 91 000 Kč. Nakonec se nám povedlo náhodně najít pána, který nám nabídl nejvýhodnější cenu, a tak jsme mohli začátkem jara začít,“ pochvaluje si čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Přístup k vodoměru je nenápadně zakrytý

Práce na nové tváři koupelny nakonec nezabraly ani tak dlouhou dobu. Podle výpočtů čtenářky to bylo přesně 233 hodin. Celkové náklady dosáhly výše 130 tisíc korun, a to včetně práce i materiálu.

Foto: Archiv čtenářky

Průběh rekonstrukce

Foto: Archiv čtenářky

Původní stav

Foto: Archiv čtenářky

Majitelé si navrhli novou podobu koupelny sami a vytvořili si i nákres.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám