Hlavní obsah

Při rekonstrukci i zařizování zcela nové koupelny domyslete vše do detailu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte starší koupelnu, jejíž vybavení ani vzhled vám už nevyhovují? V tom případě vás čeká zřejmě rekonstrukce. Zařizujete-li novou koupelnu, máte před sebou podobný úkol: domyslet vše do detailu. Jak na to?

Foto: Rako (2x)

Moderní série Index ve formátu 30 x 90 cm zaujme zajímavou strukturou. Hlavním mottem této série je jednoduchost a čistota barevných variant obkládaček. Transparentní struktury geometrického designu skvěle vyniknou ve větších koupelnách.

Článek

Pokud si připravíte dobrý plán, zvládnete rekonstrukci i vybavení nové koupelny s přehledem a bez stresu.

Klíčem k dosažení kýženého výsledku je vše pořádně promyslet a nic neuspěchat, ať už jde o styl, výběr sanity, nábytku, úložných prostor i doplňků.

Styl určí vybavení

Styl je odrazovým můstkem pro nově vznikající prostor. Podle toho si také zvolíte vybavení a vyberete si obklady a dlažbu.

Foto: Laufen

Kolekce Il Bagno Alessi One představuje koncept koupelen, který kombinuje moderní design oblých hran a maximální funkčnost.

U koupelnového vybavení dávejte pozor, abyste si nevybrali mnoho rozdílných kusů a vše nepřekombinovali. Jako ideální varianta se nabízí vybavení od jedné značky a z jedné série. Ty jsou vždy sestaveny tak, aby dohromady vše perfektně pasovalo.

Vyhnete se tak disharmonii, kdy jednotlivé komponenty nebudou ladit stylově ani barevně.

Foto: Dřevojas

Koupelnová galerka Enzo GA2OE 65 svým dokonale čistým tvarem poskytuje poziční osvětlení (vertikální rampy s LED diodami), dopadá přímo na obličej a neoslňuje. Cena 18 900 Kč.

Obklady a dlažbu vybírejte podle ostatního vybavení, ale také podle velikosti koupelny.

Tam, kde je koupelna menší, sáhněte po světlejších barvách, které ji opticky zvětší. Inspiraci nehledejte jen v katalogu nebo na internetu.

Foto: Rako

Technologie digitálního tisku přenáší dokonalost ruční práce na keramické obklady série Retro ve formátu 20 x 40 cm. Zaujme tradiční barevnost i jemně zvlněný povrch obkládaček včetně dekorace s retro motivy.

Návštěva koupelnového studia bude mnohem užitečnější zejména proto, že na obrázku nikdy nevyniknou struktury obkladů a také jejich barvy mohou být zkreslené. Pro představu, jak bude koupelna vypadat, si nechte zpracovat vizualizaci nové koupelny, kde uvidíte výsledný vzhled.

Vše ještě můžete přehodnotit před začátkem stavebních prací a přímým nákupem vybavení.

Provozní praktické otázky

Zvažte, kolik členů domácnosti bude koupelnu využívat. Podle toho zvolte nejen množství úložných prostor, ale také promyslete, jestli pro vás nebude vhodnější dvojumyvadlo, aby všichni ráno stihli osobní hygienu.

Foto: Dřevojas

Skříňka Color v šířce 125 cm s dvojumyvadlem Norm se dvěma odkládacími prostory kolem a dvěma bateriemi. Velký prostor budou pozitivně hodnotit členové početnějších domácností. Cena 23 590 Kč.

Další rozhodnutí, které vás čeká: vana, nebo sprchový kout? Důležitým aspektem při tomto rozhodování jsou nejen vaše preference, ale i velikost koupelny.

V případě, že máte dostatek prostoru, můžete zvolit obojí, když ale vlastníte menší koupelnu, budete si muset vybrat.

Foto: Jika

Vana Cubito s typickými geometrickými liniemi je nepřehlédnutelným prvkem koupelny. Je vyrobena z akrylátu příjemného na dotyk. Cena od 6641 Kč.

Skvělou volbou je sprchový kout, který vám ušetří spoustu místa. Jestliže si ale neumíte představit život bez relaxace ve vaně s horkou vodou, sáhněte po vaně.

Osvědčily se ergonomicky tvarované vany navržené speciálně pro malé koupelny s vanovou zástěnou. Pohodlně se tak vykoupete i osprchujete.

Foto: Jika

Sprchové stěny Pure instalované přímo na dlažbu dodají koupelně styl. Jsou vyrobeny z 8 mm silného bezpečnostního skla se speciální úpravou perla Glass. Cena od 12 515 Kč.

Musíte se také rozhodnout, zda si pořídíte ruční, nebo hlavovou sprchu. Příznivci sprchování preferují příjemnou hlavovou sprchu. Ta ale není vždy praktická, třeba v případě, že si nechcete namočit vlasy.

Ať už se ve své koupelně rozhodnete pro jakoukoli variantu, sprchový kout nebo vanu, hlavovou nebo ruční sprchu, instalaci vždy svěřte odborníkům! Díky tomu budete mít jistotu, že bude vše správně nainstalováno a v budoucnu nevzniknou zbytečné potíže třeba s odtékáním vody nebo izolací.

Samostatné WC

Bude součástí koupelny také toaleta, nebo ji chcete a můžete mít zvlášť? Také s instalací záchodu poradí odborník. Hlavně vyhodnotí, jestli máte v koupelně nosnou stěnu pro případ, že se bude instalovat závěsná toaleta. To někdy bývá problém především v panelákových bytech.

Foto: Laufen

Nová toaleta Cleanet Riva s integrovanou bidetovou sprškou

Instalatér zvolí také vhodnou variantu uchycení a pomůže se správným vyřešením odpadu. To vše nelze podcenit zejména při rekonstrukci koupelny.

Foto: Jika

Kombiklozet Tigo nabízí úsporné splachování 3/4,5 l a navíc disponuje izolovanou vložkou proti rosení, která nedovolí vlhkosti kondenzovat se na povrchu nádržky. Je tak ideální volbou pro ty, kteří vlastní koupelnu bez oken.

Chytré technologie

Dnešní doba s sebou přináší stále promyšlenější a inovativnější technologie, které pronikají i do našich domácností. Výjimkou není ani koupelnové vybavení.

Foto: Roca

Nejmodernější dostupná technologie se ukrývá v sérii Inspira s názvem In-Wash, která kombinuje designovou toaletu s kvalitním bidetovým sedátkem v kombinační a rimless (bez okrajů) závěsné variantě.

Chytré vychytávky přitom pomáhají z koupelny vytvořit nejen příjemné relaxační prostředí, ale přinášejí také úsporu vody a snadnější ovládání, ať už to jsou termostatické či senzorové baterie, u klozetů pak kombinace moderního designu a chytrých technologií včetně úspory vody.

Vsaďte na doplňky

Díky vhodně zvoleným doplňkům bude koupelna pokaždé jiná.

Foto: Grohe

Minimalistický vzhled a harmonické spojení s mnoha typy koupelnových interiérů nabízí nová generace vodovodních baterií Atrio. V provedení SPA Colours a chrom.

Dávkovač tekutého mýdla je nejen praktickým pomocníkem, ale i doplňkem, který podtrhne styl koupelny. Může být v nadčasovém skleněném provedení nebo z bílé keramiky. Dáváte-li přednost klasice, sáhněte po mýdlence.

Foto: Dřevojas

Držák ručníků Dreja se hodí k jakékoli umyvadlové skříňce - montuje se do korpusu skříňky. Cena 899 Kč.

Pochromované kovové držáky nebo police a závěsné tyče na ručníky, jejichž výhodou je i to, že ručník rozprostřený na tyči rychleji a lépe proschne, se také hodí.

Může se vám hodit na Seznamu:

Víte, že...

Dostatek úložného místa je pro každou koupelnu nezbytností? Lze využít veškeré volné místo v koupelně, třeba i pod umyvadlem, kde se mnohdy nacházejí velké a prostorné zásuvky.

O pořádek v malých i velkých skříňkách se postarají pořadače na kapesníky, kosmetiku, laky na nehty nebo odličovací tampony a menší dózičky.

Máte možnost objednat si a nainstalovat expresní nábytkové sety do pěti dnů od jejich objednání, vybírat se dá ze dvou nábytkových řad Dřevojasu – Q Max či Pluto.

Koš na prádlo je možné zabudovat do většiny koupelnových skříněk s dvířky, ať už do vysokých, nízkých, závěsných i stojacích.

Zapustit lze i vestavnou galerku Gird Dřevojas do jedné linie se zdí s šikovným úložným prostorem schovaným za zrcadlem a zabudovaným vnitřním osvětlením i praktickými zásuvkami s přívodem 230 V.

Centrální osvětlení oceníte při nasvícení celého prostoru koupelny, zabudovaná osvětlovací lišta je zase vítaným pomocníkem při holení nebo líčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám