Hlavní obsah
Architekti nechali dětem velkorysý prostor pro hry na čerstvém vzduchu. Foto: Luis Asín

Prakticky navržené nádvoří se stromy chrání školu před letním žárem

Škola ve španělském městě Gandía od architektonického studia Paredes Pedrosa zaujme elegantně řešeným nádvořím. Díky stromům jsou děti v létě chráněny před příliš velkým žárem.

Architekti nechali dětem velkorysý prostor pro hry na čerstvém vzduchu. Foto: Luis Asín
Prakticky navržené nádvoří se stromy chrání školu před letním žárem

Projekt realizovali Angela García de Paredes a Ignacio Pedrosa. Stavbu s názvem ”UPI„ vytvořili na zakázku obce. Nejde o konvenční školku, ale o skupinu odborných učeben a dílen v přírodním prostředí, kde děti mohou rozvíjet svou kreativitu a bavit se učením v příjemném duchu.

Ve středu budovy na nádvoří roste šest morušovníků a učebny jsou uspořádány kolem nich.

Park ve dvoře stavby slouží dětem k trávení volného času o přestávkách.

Foto: Luis Asín

Stíny stromů mají dětem v parných dnech nabídnout chladnější místa k hrám. V zimě stromy nemají listí a slunce a světlo tak může plně vstoupit do tříd.

Architekti mysleli i na dostatečné zavlažování stromů. Šikmá střecha svádí dešťovou vodu po terase přímo na ně.

Okolo stromů je dětem k dispozici pískoviště a lavičky.

Foto: Luis Asín

Nádvoří spojuje všechna prostranství. Interiér obsahuje učebny a dílny, knihovnu, kavárny a administrativní prostory. Budova má podlahovou plochu cca 1000 m².

Exteriér budovy je střízlivý. Architekti použili pro fasády a střechy bílé keramické obklady, které nepotřebují příliš péče. V létě tak interiér chrání před vysokými teplotami. Zvenku má budova působit lehkým dojmem inspirovaným typickou architekturou Středomoří.

Stavbě dominuje bílá, která prostory opticky rozšířuje.

Foto: Luis Asín

Uvnitř stavby architekti volili v kombinaci s betonovými stěnami linoleum i korkové stropy tak, aby došlo k dobré absorpci zvuků. Děti mají díky velkým oknům neustále přehled o dění na nádvoří.

Děti mají v jídelně díky prosklenému atriu maximum slunce.

Foto: Luis Asín

Podobně nevšední stavbou školního komplexu je budova na londýnském předměstí v Brixtonu s dlouhou běžeckou dráhou od architekty Zahy Hadid.[celá zpráva]

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků