Hlavní obsah

Pracovna na míru v pohodlí domova

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracujeme-li často doma, stojí za to přistoupit ke svému pracovnímu koutku či místnosti seriózně. Výhodou je, že si domácí pracovnu zařizujeme podle vlastního vkusu a do značné míry máme v moci minimalizovat rušivé elementy.

Foto: IKEA (4x)

Stoly odděluje květinová stěna, takže se pracující rodiče nebo školáci vzájemně neruší.

Článek

Mezi ně patří nejen hlučné děti, ale i nepořádek na stole, nepohodlná židle, příliš malý prostor nebo špatné světelné podmínky.

Dobré světlo je priorita

V tmavém koutu se sice za asistence úzkého kuželu světla cítíme dokonale odříznuti od okolí, ostrým světelným přechodem však trpí oči a bdělosti také příliš nepomáháme. Ve tmě se totiž v organismu zvyšuje hladina melatoninu, spánkového hormonu, takže je lepší mít světlo rozptýlené všude kolem sebe.

Foto: IKEA

Pracovní kout v šatním prostoru ložnice. Centrální svítidlo ve vedlejší místnosti zde doplňují bodovky a stolní lampa s pohyblivým ramenem. U stolu otočná ergonomická židle za 799 Kč.

Stůl ideálně umístíme k oknu, aby přirozené světlo přicházelo zepředu, nebo z levé strany u praváků a z pravé strany u leváků. Totéž platí pro pozici stolní lampy.

Vyhneme se výhledu do rušné ulice, naopak pohled do korun stromů, do zahrady je zejména pro kreativce blahodárný.

Foto: BONAMI

Dostatek přirozeného světla nabízí prostor proti oknu. Ovšem pozor, aby výhled příliš nerozptyloval.

Sedíme-li zády k oknu či stropnímu svítidlu, doplníme pracovnu o přídavná osvětlení: nástěnné lampy nad stolem, bodová světla cílící na potřebné plochy, stolní lampu se širším světelným kuželem a pohyblivým ramenem, umožňujícím měnit polohu světla. Nesmí nám však svítit do očí nebo monitoru počítače!

Vytvořte si prostor

Velikost pracovního prostoru volíme pocitově, u stolu se nemáme cítit ani stísněně, ani utopeně - třeba uprostřed velké místnosti, kterou pracovna rozděluje na dvě části.

Pracovní místo oddělíme zástěnou, přenosným paravánem, policovými díly.

Foto: TCHIBO

Čtverce plánovací tabule skládáme podle potřeb. Jsou opatřeny oboustrannou lepicí páskou. Cena od 499 Kč/8 dílů.

Pořízení pracovního koutu do malého bytu stojí více přemýšlení a někdy i peněz, investovaných do nábytku na míru. Prodejci nabízejí pracovny vestavěné do skříně, sklopné desky na stěnu, rohové stolní díly do koutů.

Pomohou i závěsné skříňky s dostatečně velkou sklopnou deskou, při sklopení dosahující úrovně paží ohnutých v pravém úhlu. Vedle pracovního stolu počítáme s prostorem pro sezení, ať už vybíráme z nabídky ergonomických, nebo zdravotních židlí.

Foto: IKEA

Pracovní lampa poskytuje přímé světlo. Díky nastavitelnému ramenu a stínidlu ho nasměrujeme podle svých potřeb. Cena 1490 Kč.

Klasický PC stůl má počítač vestavěný do své dolní části, monitor je na vrchní desce. Lidem, kteří nemají problém se soustředit kdekoli, postačí pro práci na notebooku lehký mobilní PC stolek na kolečkách s bočními držáky na kancelářské drobnosti a dokumenty. Vyrábějí se také jednoduché skládací PC stolky.

Některé stoly mají pod hlavní plochou ještě výsuvnou desku pro klávesnici, což umožňuje relaxační opření na židli a loktů o její područky. Lokty si také pohodlně opřeme, když je deska stolu na straně směrované k židli vykrojená do tvaru písmen U nebo L. Měla by mít přitom zaoblené hrany, abychom si neotlačili paže.

Tip na barvy

Do pracovny jsou nejlepší přírodní odstíny, ideálně dřeva, protože šetří oči. Vhodnou alternativou ke dřevu je bílý laminát, doplněný třeba dřevěnou podlahou. Vyvarujeme se extravagance a agresivních barev, které ruší soustředěnost při práci, radí designérka Margaréta Švecová.

Foto: IKEA

Roh místnosti vyplňuje pracovní stůl hudebníka. Na malé ploše je vše potřebné. Rohový díl za 2990 Kč.

Unaveným očím pomáhá relaxovat zelená barva. Nemáte-li výhled z okna do zeleně, můžete část stěny vymalovat nebo použít barevnou tapetu.

Zkroťte kabely a papíry

Vlastníme-li pevný počítač, tiskárnu a další příslušenství, potýkáme se s kabely. Kromě klasických svorek, kterými je k sobě přichytíme, vyřeší jejich změť otvor v PC stolku, kterým kabeláž svedeme pod desku.

Foto: FLER

Stojánek na tužky z vlnité lepenky, jednotlivé části spojuje guma. Cena 177 Kč.

Kabely můžeme vést i v lištách podél zdi, nebo jejich přebytečné části smotat do speciálního boxu s otvorem ve víku, umístěného na poličce pod deskou stolu, na podlaze.

Existují i multifunkční zásuvkové systémy - kostky s různými vstupy, soustředící kabeláž k jednomu místu.

Foto: TCHIBO

Multikostka disponuje třemi zásuvkami a dvěma vstupy USB pro nabíjení tabletu. Kostku drží na spodku desky šrouby či lepicí polštářky. Cena od 699 Kč.

Písemnosti a dokumenty bychom neměli nechávat poházené na stole. Neaktuální záležitosti uložíme do zásuvek pojízdných či pevných kontejnerů, barevných boxů, šanonů a kufříků. Na stole necháme aktuální dokumenty ve vícestupňových pořadačích.

Pro drobnosti jako sponky, tužky volíme organizéry na stůl či klasické držáky ve tvaru kelímků.

Ideální míry

Optimální šířka stolu je 150 cm, hloubka 60 až 80 cm, délka od 80 do 180 cm.

Mezi sedákem židle a deskou stolu by měl být odstup kolem 28 cm.

Foto: KOH-I-NOOR

Netradiční stojan na tužky a pastelky

Výšku sedáku nastavíme tak, aby loketní kloub zaujímal 90° při předloktí vodorovně položeném na pracovní ploše.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Stejný úhel má svírat stehenní a holenní kost, když se chodidly plně dotýkáme podlahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám