Hlavní obsah

Požadavky Čechů na vybavenost domů a bytů rostou

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Služeb inspektorů nemovitostí využívá podle zkušeností developerů a realitních makléřů při koupi bytu nebo stavby stále více Čechů. Právě jejich zjištění totiž mohou využít jako solidní nástroj pro vyjednání lepší ceny kupované nemovitosti. Paralelně s tím také Češi zvyšují své nároky na dispozice a vybavenost domů a bytů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedna toaleta už lidem nestačí ani v menším bytě. „Současným trendem je požadavek kupujících na dvě toalety v bytě,“ říká Pavel Štáf, šéf a zakladatel firmy pro inspekci nemovitostí Bytecheck. V průzkumu mezi téměř třemi tisíci nových majitelů nemovitostí požadavek na dvě toalety vyjádřilo devět z deseti dotázaných.

Kupující chtějí jeden záchod spojený s koupelnou pro soukromé účely, druhá toaleta má sloužit hlavně návštěvám. Oddělená koupelna a toaleta se samozřejmě hodí i ráno, kdy partneři navíc spěchají do práce. Oddělení těchto místností je proto žádáno i v menších bytech.

Úložné prostory

Větší nároky kladou kupující také na způsob zacházení s úložnými prostory. Mnoho lidí raději oželí nějaký ten metr čtvereční v chodbě, jen když získají co největší úložné prostory v bytě a nebudou muset chodit s každým aktuálně nepoužívaným předmětem do sklepa, který by pak měl být rozhodně na patře, přímo u bytu.

Důraz na větší úložné prostory klade téměř 90 procent respondentů průzkumu. Lidé si stále víc přejí, aby sklepy, kočárkárny a kolárny byly větší. Ideální sklep současnosti by měl připomínat spíš menší garáž, kam se vejde sportovní vybavení i příslušenství na auto, jako je například střešní box.

Některé developerské firmy už při stavbě domu proto dokonce pro kupující připravují i místnosti se sprchou pro mytí kol, kočárků či zablácených psů.

Kam s pračkou a sušičkou

Důležitou roli přikládají zájemci o bydlení v domech také dostatečnému prostoru na umístění nejenom pračky, ale i sušičky prádla.

„V bytech klienti tuto otázku většinou neřeší. Naopak u rodinných domů požaduje místo i pro sušičku prádla 72 procent zákazníků. Sušičku v drtivé většině umísťují v technické místnosti, nebo ve spodní koupelně nad pračku,“ upřesňuje Jan Koubík, manažer developerské společnosti Bemett a.s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám