Hlavní obsah

Posuvné dveře vybíráme podle vzhledu i možností bytu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existuje hned několik možností, jak dveře v prostoru otevírat. Při výběru se proto řídíme velikostí interiéru, ale rozhoduje i náš vkus a představy o bydlení. Kromě otočných lamelových a kyvných systémů to jsou systémy posuvné po stěně nebo ve stěně.

Foto: J. A. P.

Posuvný systém Trix One (od 6776 Kč) s jednokřídlými posuvnými dveřmi a dvěma fixními stěnami v čirém provedení skla dodá interiéru ladnost a eleganci.

Článek

Posuvné dveře do zdi jsou nejvýhodnějším systémem otevírání dveří v malých bytech, protože nevyžadují ani centimetr místa. Jak fungují? Dveře zajíždějí do stavebního pouzdra a v ničem nebrání.

Do zdi můžeme posouvat dveře jednokřídlé i dvoukřídlé, od sebe i na jednu stranu za sebe. Ovšem se stavebním pouzdrem je nutné počítat již při projektování, dodatečná stavba pouzdra by se hodně prodražila.

Foto: SAPELI

Posuvné dvoukřídlé dveře Bergamo do pouzdra Parallel (od 14 880 Kč) v prosklené variantě s kombinací dýhy vnesou do interiéru dostatek světla a navíc od sebe ideálně oddělí propojený obývací prostor.

Pro rekonstrukce panelových bytů se osvědčilo dvojité stavební pouzdro, které se nejčastěji používá při přestavbě koupelny a toalety v bytovém jádře.

Výhodou posuvných dveří do zdi je jejich bezbariérovost. Zasouváním dveří do zdi elegantně vyřešíme i atypické prostory.

Posuvné dveře po stěně už potřebují volný prostor na stěně vedle dveří, kam se budou posouvat. V tomto provedení vynikne také křídlo dveří. Využít lze speciální kování, které se pohybem dveří na stěnu zcela skryje. Horní garnýž, po které se dveře posouvají, se dá efektně sladit s povrchem dveří.

Foto: SAPELI

Ušetřit místo v předsíni pomohou posuvné dveře po stěně Linium (od 5800Kč) s posuvem Minima i do stavebního pouzdra, ale také věšáková stěna Hanum s háčky. Unikátní je subtilní designový proužek zabudovaný do dveřního kování, který sladí

Vše pak působí jako jeden celek. Posuvné dveře po stěně volíme obvykle tam, kde máme dost místa a chceme oddělit dvě místnosti, které nepotřebují zvukovou izolaci.

Používáme je skoro v celém interiéru, nejčastěji v šatnách, ložnicích, kuchyních, obývacích pokojích, chodbách, zádveřích a v dalších prostorech.

Posuvné dveře na různé způsoby

Posuvné dveře po stěně mají pojezdy umístěné v garnýži s tím, že se dveře posouvají po zdi na jednu ze stran. Stavební otvor lze obložit zárubní, ale dveře se dají používat i bez obložkové zárubně. Pro zamykání křídla dveří je nutný dorazový hranol.

Foto: SAPELI

Posuvné dveře Bergamo (7127 Kč) v třešňové dýze jsou usazeny do stavebního pouzdra a oddělují jídelnu od dalších místností v domě.

Posuvné dveře mezi stěny mají pojezdový mechanismus zabudovaný v horní části stavebního otvoru a dveře se posouvají do zdi na pravou nebo levou stranu. Otvor se obkládá dělenou obložkovou zárubní s dorazovým dílem pro jednokřídlé dveře, které lze zamykat.

Zárubeň se dá vybavit protiprachovými kartáčky a hrana křídla opatřit madlem. Pak dveře zajíždějí do zárubně celé.

Foto: SAPELI

Dvoukřídlý posuv po stěně s dveřmi Alegro (od 9075 Kč) v javorové dýze umožňuje oddělit anebo spojit kuchyň s obývákem.

Hladký chod posuvného křídla zlepší vodicí lišta ve spodní části dveří. Posuvné dveře do zárubně s pojezdem zabudovaným v horní části. U jednokřídlých dveří je druhé křídlo pevné.

U dvoukřídlého provedení se posouvají obě křídla. Dveře se zafrézovaným hranovým madlem zajíždějí do obložkové zárubně celé a umožňují maximální průchod.

Foto: J. A. P.

K předělení velkého otevřeného prostoru se výborně hodí posuvný systém Trix One (od 6776 Kč) s celoskleněnou stěnou v provedení dvoukřídlých posuvných dveří a dvěma bočními fixními stěnami.

Pro zlepšení chodu posuvného křídla je možné přiobjednat AL vodicí lištu, která je zafrézovaná do spodní části dveří a umožňuje vodicímu trnu hladký chod. Také tento typ posuvných dveří lze opatřit vodicí lištou.

Posuvné dveře do světlíkové stěny s pojezdovým mechanismem v hranolu pod světlíkem fungují na stejném principu jako dveře posuvné do zárubně.

Foto: J. A. P.

Skleněné dvoukřídlé dveře v posuvném systému Trix One (od 6776 Kč) nemusí být jen čiré, ale i v designové variantě Grafoskla s motivem Plant.

Posuvné dveře do stavebního pouzdra mají pojezdový mechanismus v horní části stavebního pouzdra, dveře se mohou posouvat na obě strany. Stavební otvor je obložen dělenou obložkovou zárubní s dorazovým dílem pro jednokřídlé dveře. Dveře fungují na stejném principu jako dveře posuvné do zárubně.

Běžné typy stavebních pouzder

Standardní typ stavebního pouzdra je určen pro zasouvání jednokřídlých dveří, které se nejvíce uplatní při rekonstrukcích malých bytů v téměř každé místnosti.

Pro velké prostory, které lehce oddělíme nebo spojíme, se hodí další typ, který tvoří dvě stavební pouzdra, navzájem spojená vodicí lištou. Každé z pouzder je určeno pro jedny jednokřídlé dveře. Pohyb křídel může být i synchronní, obě křídla pak lze zavírat či otvírat současně.

Foto: ECLISSE

První pouzdro s nosnou funkcí: Ewolutor (od 5750 Kč bez DPH) pro posuvné dveře, které se díky své speciální skladbě proměňuje ve skutečnou stěnu, do níž lze vrtat a připevnit na něj nejen skříňky, regály, police, ale i sprchový kout.

K dispozici je i dvojité pouzdro, v němž se dveřní křídla zavírají jedním směrem za sebe. Na rozdíl od předchozích variant je šířka boxu větší.

Další možností je dvojité pouzdro pro zabudování dvou jednokřídlých dveří, které se zasouvají za sebe do jednoho boxu.

Foto: J. A. P.

Designový posuvný systém Rollo (od 11 858 Kč) s jednokřídlými celoskleněnými dveřmi obzvláštní každý interiér.

Při rekonstrukcích se box využívá hlavně k oddělení dvou místností vedle sebe – např. koupelny a toalety v panelovém bytě, kde se dveře zasouvají nezávisle na sobě.

Posuvné dveře

Pouzdra pro zděné příčky i sádrokarton 

Pouzdra jsou určena pro příčku zděnou i ze sádrokartonu. Pro oba typy příček lze využít kromě standardní tloušťky pouzdra 100 mm i užší — pro zděnou příčku 82 mm a pro sádrokarton profil 73 mm.

Standardně se nabízejí výška 197 cm i 210 cm, ale možné jsou i výšky atypické. Křídla dveří se pohybují snadno díky vnitřní horní pojezdové liště z kvalitních slitin hliníku.

Tichý dojezd dveří zajišťuje brzda pojezdu. Stavební pouzdro dokáže zabudovat zručný kutil.

Výhody stavebního pouzdra 

Šetří prostor v interiéru a zároveň nabízí vzhledově atraktivní interiérový prvek.

Je to ideální způsob otevírání pro bezbariérové prostory.

Do stavebního pouzdra mohou zajíždět všechny typy dveří bez rozdílu materiálu.

Dvoukřídlé provedení lze osadit synchronním otevíráním.

Reklama

Výběr článků

Načítám