Hlavní obsah

Postrádáte v koupelně či šatně denní světlo? Pořiďte si světlovod

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodby, koupelny, schodiště, šatny a předsíně nemají vždy okna. Jsou to temné prostory, ve kterých uměle svítíme i za slunného dne. Světlovod zabudovaný ve střeše denní světlo do interiéru přivede. A ještě navíc sníží náklady na energie.

Foto: Velux (2x)

Nízkopodlažní stavby typu bungalov mají střed domu závislý na umělém osvětlení. Přirozené denní světlo sem vstoupí jenom díky světlovodu.

Článek

Světlovod oceníme v nízkopodlažním bungalovu, protože střed domu je trvale odkázán na umělé osvětlení. Vyplatí se i ve starších domech, kde je temné podkroví, nebo vstupní hala a plánujeme rekonstrukci.

Světlovod není zbytečná investice, protože světla není nikdy dost. Naopak výrazně zvýší komfort bydlení.

Jak funguje?

Montáž světlovodu je rychlá, snadná a bezpečná. Nevyžaduje náročný zásah do střešního pláště, provoz domácnosti prakticky nezastaví. Přesto instalaci zrealizujeme pouze s certifikovanou firmou. Spokojenost se světlovodem se totiž odvíjí od kvalitně odvedené práce: konkrétně je důležitá vodotěsnost střešního pláště a odborné napojení parotěsné fólie.

Světlovod přivádí do interiéru denní světlo skrze střechu. Kolik ho bude, závisí na počasí, roční době, sklonu střechy, orientaci ke světovým stranám (nejvíce osluněná část střechy je jih a jihozápad), délce tubusu, průměru světlovodu a v jaké výšce je umístěn.

Cesta světla nemusí být přímá, tubus lze prodloužit a směrovat dalšími koleny až do délky 6 m, ale snižuje se tím účinnost světlovodu. Podstatná je i kvalita tubusu, konkrétně vnitřní zrcadlová plocha (povrch má mít silně reflexivní vrstvu, být dokonale hladký).

Foto: Velux

Celý systém je hermeticky uzavřený, dokonale vodotěsný bez možné kondenzace vodních par v tubusu či na vnitřní straně světlovodu.

Světlovod se skládá ze tří na sebe navazujících částí: kopule nebo čtvercového rámu s pevným zasklením umístěným ve střeše, pevného tubusu a difuzéru, rozptylujícího světlo do místnosti. Některý lze instalovat do šikmé střechy se sklonem 15-60° s plochou i skládanou střešní krytinou.

Jiný typ je určen pro ploché střechy se sklonem 0-15°. Světlovody propouští dovnitř světlo, i když je venku zamračeno. Moderní typy mohou mít v sobě zabudovanou i LED žárovku, takže svítí i v noci.

V garáži i v podkroví

Navštívili jsme dům v klidné vilové čtvrti, který je rozlehlý, s velkou zahradou, francouzskými okny a je dostatečně prosvětlený. Na první pohled žádný problém s denním světlem. Majitel nám však vysvětlil, že bez oken jsou podkrovní prostory a pak také garáž. Konkrétně jde o pracovnu a malou domácí posilovnu, kde ve finále došlo k instalaci čtyř světlovodů.

Na střeše sbírá světlo ze slunce skleněná, křišťálová kopule Lightway se speciálním tvarem. Nezežloutne a nestárne jako plastová kopule. Je odolná vůči smogu, prachu i odřeninám. Každý nový déšť ji snadno omyje.

Foto: Lightway

V podkroví bez oken majitelé umístili čtyři světlovody. Rozhodli se pro severní stranu, aby nedocházelo k přehřívání prostoru.

„Naše světlovody jsou orientovány na sever, a to z důvodů čistě praktických. Dům je otevřený na jih a chtěli jsme se vyhnout přehřívání podkroví," vysvětluje náš hostitel. Navíc rodina preferuje spíše světlo severní rozptýlené než ostré.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Všechny světlovody jsou zároveň vybaveny LED osvětlením. Přes den tedy přivádí denní svit a po setmění se jednoduše rozsvítí," dodává majitel rodinného domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám