Hlavní obsah

Poloprůsvitná ekologická stavba má ve městech zlepšovat kvalitu prostředí

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Platforma Mini, která se zaměřuje na kreativní architektonická řešení, se spojila s architekty z newyorského studia So - Il, aby v italském Miláně představila vizionářské řešení nové městské stavby. Instalace Mini Living - Breathe je kreativním objektem určeným do již zastavěných míst. Jde o dům, který funguje jako aktivní ekosystém.

Foto: Laurian Ghinitoiu, Mini

Budova je originální alternativou dočasných staveb, které lze často složitě demontovat.

Článek

Stavba, která byla počátkem dubna představena v rámci milánského designového veletrhu, obsahuje velké množství zeleně a má zlepšovat městské mikroklima. Jde o atraktivní obytnou plochu až pro tři osoby, vzniklou na pozemku o rozloze pouhých 50 m².

Základní strukturu Mini Living - Breathe podle informací architektonického studia So-Il tvoří modulární kovový rám a pružná, světlo propustná vnější fasáda, která vytváří hranici mezi vnitřní a vnější částí.

Stavba obsahuje celkem šest potenciálních pokojů a střešní zahradu. V přízemí se nachází zázemí pro kuchyň, které funguje i jako ohraničení stavby v přízemí. Jde o polootevřený prostor, který láká návštěvníky k prohlídce celé alternativní stavby.

Foto: Laurian Ghinitoiu, Mini

Ve večerních hodinách je po nasvícení interiéru perfektně vidět dovnitř.

Různé obytné prostory jsou rozloženy na třech úrovních a nabízejí příjemné místo jak pro relaxaci, tak i pro práci.

Nechybí místa pro spaní nebo zatím jen symbolické koupelny. Jednotlivé obytné ´místnosti´ jsou od sebe odděleny světelně propustnými textilními stěnami.

Foto: Laurian Ghinitoiu, Mini

Stavba poskytuje skromnější odmínky pro ocování.

Jednoznačnou výhodou stavby je, že je uvnitř velké množství světla. Průsvitnost vytváří podle architektů u obyvatel pocit sounáležitosti a soudržnosti. Zároveň ale stále poskytuje obyvatelům potřebný pocit soukromí.

Foto: Laurian Ghinitoiu, Mini

Interiéru dominuje bílá barva, ocel a zeleň.

Flexibilní vnější povrch má speciální strukturu, která filtruje vzduch. Střešní zahrada využívá rostliny vyrábějící kyslík, aby dále zlepšila kvalitu ovzduší a městské mikroklima. Inteligentní konstrukce na střeše shromažďuje dešťovou vodu.

Struktura stavby je mobilní a adaptabilní. Je určena k opakované demontáži a instalaci na jiném místě. Použitá tkanina je volně zaměnitelná a může být nahrazena látkou, která je vhodná pro různé klimatické podmínky.

Foto: archiv atelieru So-Il

Konstrukce stavby připomíná jednoduchou stavebnici.

„Mini Living - Breathe zpochybňuje konvenční koncepty a zavádí kreativní přístup k řešení budoucích problémů v městských oblastech," uvedla v tiskovém prohlášení Esther Bahneová, ředitelka strategie značky a obchodních inovací společnosti Mini.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Instalace ukazuje, co se stane, když se podíváme na domy nejen jako na místo, kde žijeme, ale také jako aktivní součást našeho prostředí," dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám