Hlavní obsah

Podobu vily ve Skutči ovlivnil svým učením i slavný architekt Josip Plečnik

Novinky, Text: Pavel Panoch, editace: tnk

Skutečská vila od architekta Aloise Meteláka, který studoval na Uměleckoprůmyslové škole v Praze u proslulého architekta - Slovince Josipa Plečnika, má krásné tvary. Klasicizující styl domu je ovlivněný plečnikovským školením. Svědčí o tom podoba balkónu a kamenného památníku s kubisticky působící hlavicí na zadním průčelí.

Foto: Štěpán Bartoš

Vila s adresou: Skuteč, Husova čp. 10

Článek

Vila Josefa a Cecílie Kusých vznikla mezi lety 1920 až 1922. Architektura města Skuteč, proslaveného obuvnickou výrobou, nebyla v tomto období tak dobrá, aby se o ni zajímali redaktoři prestižních domácích architektonických časopisů.

Výjimkou byl ovšem rodinný dům výrobce obuvi Josefa Kusého a jeho manželky, který byl ze začátku dvacátých let představen na stránkách pražské revue Stavitel.

Foto: Štěpán Bartoš

Balkony působí robustním a masivním dojmem.

Stavba jednopatrového domu s valbovou střechou byla na lichoběžníkovém pozemku na jižním okraji města dokončena stavitelem Kusým, jmenovcem zadavatelů.

Foto: Štěpán Bartoš

Fasádu stavby zdobí dekorativní motivy nad vstupem i v okolí oken.

Umístění domu do hloubi parcely a kolmo k ulici dávalo vyniknout nevšedně řešené dlouhé pilířové pergole, vedoucí k hlavnímu vstupu. Střídmou plasticitu hladkých fasád zajišťovaly jen mělce vystouplé okenní parapety a křehká korunní římsa.

Foto: Štěpán Bartoš

Stavbu krášlí řada geometrických prvků.

Po stranách pravoúhle zalomené chodby, vedoucí do vestibulu s návazným schodištěm, byly umístěny různé místnosti. Šlo o obývací pokoj s protějším salonem, jídelnou, kuchyní a příslušenstvím a komůrkou služky.

V prvním patře byly z haly přístupné místnosti pro hosty, hudební místnost, dvě ložnice a šatna, která vedla na zmíněný krytý balkón.

Foto: Štěpán Bartoš

Hala byla navržena jako reprezantativní prostor.

Metelákův návrh na úpravu haly napovídá, že v duchu výtvarně zdařilého a nadčasového pojetí plečnikovského klasicismu byly původně navrženy alespoň reprezentativní prostory domu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám