Hlavní obsah

Po rekonstrukci má majitelka domov s osobitou atmosférou

Díky lásce ke starému originálu a citu pro kombinaci s novým se Haně podařilo vybudovat si milé bydlení, jež má velmi osobitou atmosféru.

Foto: Petr Hrubeš a Hana Pokorná

Pokud není paní domu zrovna na cestách, dokáže si chvilky ve svém bytě vychutnávat plnými doušky.

Článek

Byt v centu Ostravy v činžovním domě z roku 1938 se v rodině dědil po generace, až se jednoho dne stala i Hana jeho šťastnou majitelkou, protože jí ho věnovala babička.

Foto: Petr Hrubeš a Hana Pokorná

Díky odstranění dveří vznikl větší průchozí prostor mezi předsíní a kuchyní.

Foto: Petr Hrubeš a Hana Pokorná

Majitelčiným patentem jsou stolní lampičky netradičně použité na stěně místo horních skříněk. Úložné prostory v kuchyni nechybí, neboť má v bytě velkou spíž.

Hana má mimo jiné ráda i staré věci, které mají svůj příběh, a tak si jich hodně v bytě po předcích nechala a doplnila je dalšími kousky z blešáku, ale i novým nábytkem a doplňky převážně z Ikea. Tato značka je její srdeční záležitostí, neboť u firmy pracuje jako grafička.

Foto: Petr Hrubeš a Hana Pokorná

Trojdílná kožená sedačka, křesílka a konferenční stolky jsou právě těmi moderními kousky z Ikea, na nichž majitelka ukázala svůj cit pro kombinaci.

Foto: Petr Hrubeš a Hana Pokorná

Hana sbírá staré funkční fotoaparáty, z nichž některé kdysi i používala. Sošky chrtů doplňují její kolekci sběratelských vášní.

Po pěti letech celkem spokojeného bydlení ale Hana pochopila, že bude přece jen potřeba byt podrobit menší rekonstrukci, která ho zvedne hlavně po funkční stránce.

Foto: Petr Hrubeš a Hana Pokorná

Původní kosmetický stolek po praprababičce se občas proměňuje v elegantní dámský pracovní koutek.

Protože je skromná a její rozpočet na úpravy nebyl nejvyšší, snažila se hledat kvalitní, ale pokud možno co nejlevnější věci. Třeba u bílých jednoduchých obkládaček do koupelny či u laboratorního linolea si vystačila s druhou jakostí, která bez problémů slouží a nadělá i spoustu parády.

Více tepla, světla a komfortu

Coby grafička má Hana dobrou představivost, a tak si veškeré stavební úpravy navrhla sama a s odborníky konzultovala jen to nejnutnější.

Foto: Petr Hrubeš a Hana Pokorná

Kulatý jídelní stůl získala prostřednictvím kamaráda z ostravského důlního ředitelství.

Aby dostala do obývacího pokoje situovaného na východní stranu více světla, klasické dveře nahradila dvoukřídlými s prosklenými výplněmi.

Z kuchyně nechala vybudovat průchod do koupelny a odstranila dveře i zárubně z předsíně do kuchyně, aby se lépe propojila odpočinková zóna bytu s tou „pracovní“.

Foto: Petr Hrubeš a Hana Pokorná

Úložné prostory v ložnici řeší krásné skříně z dědictví. Televize a jiné technické hračky zbožňuje a sbírá Hanin tatínek, od kterého občas něco získá.

Protože je byt pod plochou střechou, tak v něm bylo občas i chladno a kvůli změnám teplot praskala omítka. Z toho důvodu nechala Hana strop zateplit.

Foto: Petr Hrubeš a Hana Pokorná

Aby postel splňovala nároky na kvalitní spaní, je nová a pořízená v Ikea.

S dispozicí bytu se tedy nijak zásadně nehýbalo a šlo spíše o menší stavební úpravy typu tu něco přizdít, zaštukovat, udělat nové omítky, novou elektriku a natáhnout rozvody vody podle nových požadavků a zrestaurovat původní parkety.

Pak už jen stačilo do bytu opět nastěhovat nábytek z dědictví a proběhnout pár bleších trhů a zakoupit nějaké ty poklady, které se s těmi původními pěkně doplní.

Foto: Petr Hrubeš a Hana Pokorná

A protože jejím zaměstnáním a zároveň i koníčkem je práce v nábytkářské firmě, nábytek a doplňky nakupuje také tam a vybírá si hlavně kousky ze speciálních limitovaných edicí, které vždy znamenají ještě něco víc než standardní produkty této značky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám