Hlavní obsah

Plast dodá interiéru lehkost, světlo, barvy i hravost

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes nás plasty provázejí téměř na každém kroku. Najdeme je na povrchu kosmických raket stejně tak jako v našich domácnostech. A nejen na obalech a kuchyňských spotřebičích. Oblíbili si ho i designéři a nábytkáři.

Foto: NÁBYTEK VAZDA

Židle nebo křesílko s područkami Ice 800/850 (židle 1520 Kč, křesílko 2680 Kč), sedák z polypropylenu, 8 barev. Hliníkové nohy mají průměr 28 mm. Vhodná pro venkovní použití, stohovatelná.

Článek

Plasty, dříve umělé hmoty, se objevily v polovině minulého století. Bakelit se používá dodnes při výrobě zásuvek, protože dobře izoluje.

Mnoho důvodů pro plasty

Plasty původně nahrazovaly jen přírodní materiály, ale zanedlouho se začaly používat trvale. Jejich vlastnosti totiž předčily vlastnosti přírodních materiálů. Jaké? Především plasticitu, která byla příčinou rozšíření a zdokonalení výroby plastů.

Foto: NÁBYTEK VAZDA

Punk (3660 Kč ) – celoplastová jídelní židle, hlavní konstrukce je z polypropylenu, opěradlo je z transparentního polykarbonátu. Výběr z 56 barevných kombinací!

Plasty se poměrně složitě vyrábějí. Při vzniku jsou tekuté, dají se lehce formovat a v konečné podobě jsou pevné. Poté se z nich vyrábějí hotové výrobky nebo polotovary, které se pak dále zpracovávají. Některé plasty se opracovávají obdobně jako dřevo. Snadno dosažitelné jsou polystyren a polyetylen, z nichž se vyrábí mnoho věcí.

Foto: NÁBYTEK VAZDA

Křesílko Gliss 921 (3175 Kč) z lesklého transparentního akrylátu v 6 barvách. Drátěné saňové podnoží má průměr 11 mm. Chrom.

Většina plastů odolává chemikáliím, vodě i rozmarům počasí.

Na druhé straně volně pohozené plastové obaly nebo zbytky těchto hmot znečišťují životní prostředí. Plasty se samy totiž nerozkládají. Proto pracují výrobci na takových druzích plastů, které by se působením slunečního světla postupně rozpadávaly na prach, a ten by se činností půdních mikroorganismů měl přeměnit na látky, které by mohly rostliny použít ke své výživě.

Foto: IKEA

Stolní lampa Lampan (59 Kč) se stínidlem z polypropylenového plastu a podstavcem ze SAN plastu. Rozměry: výška 29 cm, průměr základny 13 cm, průměr stínidla 19 cm.

Dokonalý ale není ani plast

Plastové výrobky používáme v domácnostech běžně hlavně proto, že se lehce udržují a přitahují naši pozornost kvůli výrazným barvám a zajímavým tvarům. Syté barvy se objevují v pestré škále včetně průhledné. Ale láká nás i jejich nízká hmotnost a finanční dostupnost. Také atraktivní vzhled a lehká, byť pevná konstrukce.

Foto: NÁBYTEK VAZDA

Plastové taburety Wow (od 2210 Kč) ve tvaru válce vyrobené z matného PET, k dostání v pěti barvách a dvou různých velikostech. Mohou sloužit jako židle nebo stolek, případně jako stolek s víkem a úložným prostorem uvnitř.

Snadná údržba je dalším z důvodů, proč si pořizujeme i zajímavé kusy plastového nábytku. Stačí na ně vlhký hadřík. Plasty hojně využíváme v dětských pokojích, osvědčily se i v bytech alergiků.

Foto: IKEA

Sada zásuvek (4 kusy za 899 Kč) v rozměru od 12 do 23 cm v různých barvách je skvělá na ukládání drobností. Zásuvky lze zavěsit na stěnu nebo postavit na rovnou plochu.

Výhodou plastového nábytku je snadná kombinovatelnost s jinými materiály, aniž by ztrácel na atraktivitě a zůstal zajímavým doplňkem interiéru. Tak třeba židle se dobře doplňují se sklem či kovem, aby interiér působil lehce.

Foto: KARTELL

Povrch stolků T-table (4768 Kč) připomíná výšivky, nabízí nové vizuální a hmatové efekty. K dispozici je i v průhledné verzi, ve třech výškách, průměr desky stolu je 50 cm.

Nevýhodou je fakt, že se plastový nábytek lehce poškrábe a občas se na něj chytají nečistoty. Časem může také dojít i ke změnám v pevnosti nábytku a k jeho trvalému poškození.

Foto: KIKA

Přístavný stolek Edge z plastu (999 Kč) v oranžové barvě ve vysokém lesku, lak, š. 35 cm, v. 43 cm, h. 35 cm.

V případě, že nás osloví plastový nábytek, vyplatí se investice do kvalitnějších kusů, které mají vyšší trvanlivost. Dražší kusy plastového nábytku většinou chrání speciální vrstva snižující riziko poškození povrchu a následného usazování prachu.

Výběr je velký, ať už jde o tvary, barvy, ohebnost či tvrdost. Kvalitní plastový nábytek se používá i v exteriéru, kde oceníme zejména jeho lehkost.

Foto: KARTELL

Svítidla Fly, (4984 Kč) jsou vyrobena z průhledného polykarbonátu, dnes nejkvalitnějšího plastu, který je odolný a má luxusní vzhled.

Plastu sluší moderní interiér

Plastový nábytek už dávno nemá příchuť laciného zboží, ale naopak! Jde spíš o originální designérské kousky zajímavé svým tvarem, s nimiž se setkáváme především v moderních interiérech. To ale neznamená, že si ho nemůžeme pořídit do bytu zařízeného v klasickém stylu, zejména zvolíme-li správnou barvu.

Foto: NÁBYTEK VAZDA

Stojanový věšák Vestis (1620 Kč) s kovovou konstrukcí. Hlavici tvoří čtyři plastové věšáky v 6 barvách. Výška 163 cm. Alternativně také jako věšák na zeď s plastovou paticí pro připevnění (2 kusy za 320 Kč).

Tím, že se plast tvaruje při určité teplotě, dá se vyrobit nábytek z jednoho kusu bez spojů, což je výhodné jak z praktických důvodů, tak i z hlediska designu.

Do malých prostor se hodí židle v jemných transparentních odstínech, kam vnášejí světlo, působí vzdušně a lehce. Některé jsou navíc stohovatelné, šetří místo a jejich nízká hmotnost usnadňuje manipulaci.

Foto: KARTELL

Pohodlné křeslo Louis Ghost (7013Kč) v transparentním nebo barevném polykarbonátu, které nás oslní a zaujme, je napodobeninou barokního stylu.

Výhody a nevýhody plastu

Výhody

Originální tvarovatelnost beze spár, lehká konstrukce, dostatečná pevnost, velký výběr barev.

Nevýhody

Neekologický materiál, malá odolnost proti poškrábání, časem křehne a může se nevratně poškodit, vyšší cena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám