Hlavní obsah

Pestré dekorace z kvalitních textilií probarví a zútulní každý domov

Právo, Sylva Svobodová

Textilie vnáší do bytu pohodu a měkkost. Po náročném dni je dobré si doma odpočinout a cítit se dobře. A tomu umí bytové textilie hodně napomoci. Jejich materiál, barva a vzory báječně vykouzlí pohodovou atmosféru a doladí interiér do stylu.

Článek

Nadýchané textilie (záclony, závěsy, polštářky, přehozy) si mnozí spojují s klasickým nebo romanticky laděným interiérem. Ale hladké látky se hodí i do dnes módního minimalistického stylu, protože dojem z holých stěn, hranatých tvarů a chromových lesků lehce změkčí.

Kombinace římské rolety (která má především zastiňovací funkci) a lehké záclony s ryze dekorativním posláním - vlevo. Klasický styl vyžaduje tmavší důstojné barvy na textiliích. Trendem jsou lesklé látky, tafty, tkaniny s efektem pomačkání (Dorian Dekor).

Vhodná je třeba jemná a průhledná záclona z organzy, která působí vzdušně. Navíc jako každá jiná látka umí vylepšit akustiku dané místnosti.

Látku vybíráme srdcem

Jestliže stojíme před rozhodnutím, jak nejlépe obléknout naše okno, doporučujeme zavítat do specializovaného dekoratérského studia. Odborník nejdříve přijde k nám domů a navrhne ideální řešení.

I když obvykle představu máme, je laická a nemusí být nejlepší. Fundovaná osoba se dokonale vyzná v materiálech, stylech a technických možnostech a je dobré nechat se tak trochu vést…

Podle slov dekoratérky bychom si měli látku vybírat srdcem. Jak poznáme tu pravou? Jednoduše: už při prohlížení zavěšených vzorků, které jemně ohmatáváme v prstech, tušíme, který materiál je nám nepříjemný, kdy se naopak rozzáříme, co nás nechává lhostejnými.

Údržba
Záclony a závěsy pereme alespoň 2krát ročně. Jedině tak zachováme jejich dokonalý vzhled.
Umělé materiály (nejčastěji polyester) pereme v ruce nebo složené v pračce na program ruční praní bez odstředění (30 °C). K textilii se chováme stejně šetrně jako k jemné halence. Neždímáme, nedáváme do sušičky. Nepoužíváme barevné aviváže, bělicí prášky, které látku poškodí.
Provázkový typ záclony před praním svážeme a dáme třeba do povlaku, aby se jednotlivá vlákna nezamotala do pračky nebo do sebe.
Bílé záclony a závěsy se nedoporučují čistit chemicky, i když to výrobce povoluje. Přes veškerou snahu čistírny bílé barvy čištěním šednou.

Výběr se nám zúží a my poté můžeme zohlednit i ostatní kritéria: jaká je údržba daného materiálu, jak veliký je prostor, na jakou světovou stranu je místnost orientována, co od záclony či závěsu vlastně požadujeme, jakou má plnit funkci, jaké rozměry mají okna, kolik je prostoru mezi nimi a stropem, z jakého materiálu je podlaha a jak nakonec vše sladit dohromady.

Barvy a vzory určují styl místnosti, přesto by neměly být dominantní, ale pouze podtrhovat atmosféru. Příliš velké tmavé plochy působí těžce, nudně a konzervativně. Také rády na sluníčku tzv. šisují (zvláště modrá).

Sněhově bílé záclony jsou naopak příliš studené a mnozí zákazníci se jich nadobro vzdali. Efektnější jsou totiž krémové a zemité teplé barvy, lesklé látky, zlatá, retro květinové motivy, materiál se všitými kovovými vlákny, tafty, které mění v ohybech svoje zabarvení, tkaniny s efektem pomačkání, záclony se všitými kamínky design Swarovski, imitace kožešin a flitry.

I když na nás útočí módní styly -módní barvy, je dobré řídit se vlastní intuicí a nepodléhat. To co je právě teď moderní, bude napřesrok jinak a navíc k našemu stylu interiéru se nemusí ani trochu hodit.

Konzole v přehledu

Konzole se používají na zavěšení záclon a dekoračních látek.

  • První možností je provedení tzv. tyčové. Podle materiálu pak mohou být tyče dřevěné, nerezové, mosazné, kovové. Tyčové konzole mají různé průměry a tvarování (dřevěné se obvykle hodí na chalupu nebo do venkovsky laděného stylu).
  • Nejčastější volbou jsou kolejničky. Vyrábějí se z hliníku a povrchově upravují buď leštěním, broušením, ale mohou být i lakovány. Jejich předností je, že je lze ohýbat horizontálně, některé typy i vertikálně. Záclony upevněné na kolejničku se shrnují buď jednostranně, nebo jako opona ke stranám či do středu. Profily, ve kterých kolejničky pojíždějí, mohou být v barvě bílá, tmavě šedá, béžová, zlatá, stříbrná a stříbrná broušená. Kolejničky mohou být zakryty i tzv. pelmetem (zdobná látka přichycená suchým zipem). Pojízdný systém pak není vidět ani když se záclona odtahuje.
  • Poslední možností jsou známé garnýže (záclony se zavěšují na ozdobné kroužky nebo poutka). Praktický je tzv. pohyblivý systém. Věšet záclony a závěsy u stropu, stát na židli a ruce mít ve vzduchu není dvakrát příjemné. I když podstupujeme tuto akci zhruba dvakrát do roka, můžeme si ji díky pohyblivému systému podstatně ulehčit a provést výměnu záclon klidně vsedě. Je to praktické hlavně pro seniory, lezení do výšek je pro ně nebezpečné.

Jak systém funguje? Šňůrkou spustíme kolejničku i se záclonou do požadované výšky. Kolejnička pracuje spolehlivě, my pak jednoduše záclonu vysuneme a vypereme i s plastovými háčky, odpadá zdlouhavé upínání.

Garnýž lze pořídit v dekorech: oboustranně laminovaná dřevotříska v provedení bílá, buk, světlý dub, hrušeň, rustikal dub, ořech, mahagon, tmavý dub. Garnýž může mít na přání délku až 4 metry.

Přehled textilií

Přírodní vlákna

  • rostlinného původu (bavlna, len, konopí)
  • živočišného původu (hedvábí, vlna)

Umělá vlákna

  • běžná (polyester, polyamid, viskóza)
  • speciální (trevira - vlákno s nehořlavou úpravou, lurex - obsahuje kov, je ve vysokém lesku)

Připraveno ve spolupráci s firmami Dorian Dekor, Heimtex

8 praktických rad:

1. I když jsou nyní moderní přírodní materiály, lnu a bavlně se vyhneme. Mačká se, sráží po vyprání. Nejlepší je 100% polyester. Když chceme přírodnější vzhled, volíme polyester s příměsí (třeba bavlny).

2. Pravé hedvábí je nádherné, ale údržba náročná. Rychle se vyšisuje, nesmí se prát, pouze chemicky čistit. Jeho cena se pohybuje kolem 1000 Kč/bm, za hedvábí s výšivkou dáme už kolem 3000-4000 Kč/bm.

3. 99 % poptávky tvoří polyesterové záclony. Jejich cena je podle typu od 300 do 4000 Kč za běžný metr (bm). Velký výběr záclon je v cenách od 1000 do 1500 Kč/bm. Jestliže je záclona levnější, není to proto, že by byla méně kvalitní. Jen ji nenavrhl designér, jehož nápad je třeba zaplatit. Krásně vypadá i obyčejný hladký levný voál ve smetanové barvě.

4. Podle odborníků děláme jednu zásadní chybu: okenní dekoraci neřešíme komplexně.

4. Podle odborníků děláme jednu zásadní chybu: okenní dekoraci neřešíme komplexně. Někde zakoupíme garnýže, jinde látku, která pak nejde na daný systém připevnit. Nebo si předem doma nepromyslíme potřebnou délku tyče na daný rozměr okna, chybí nám správné pojezdy apod.

5. Textilie vylepšují akustiku místnosti. Čím více je v interiéru zvukopohltivých nebo měkkých materiálů, tím je akustika lepší.

6. Jestliže máme doma malé děti a potřebujeme, aby spaly i ve dne, pořídíme si závěsy s neprůhlednou podšívkou, kterým se říká black-outové. Nic neprosvítá, vše je zahaleno do černé tmy. Jen musíme myslet na správné upevnění ode zdi ke zdi. Závěs pověšený na kroužcích svůj účel nesplní.

7. Okenní textilie na severní stranu, kde je méně světla, by měly být lehké, průsvitné, z hladšího materiálu. V pokojích orientovaných na jih: pozor, látkám hrozí tzv. vyšisování od sluníčka.

8. Trevira je speciální nehořlavé vlákno, chránící textilii před vznícením (neshoří, pouze se v kontaktu s ohněm seškvaří).

8. Trevira je speciální nehořlavé vlákno, chránící textilii před vznícením (neshoří, pouze se v kontaktu s ohněm seškvaří). Toto vlákno má své logo na látce. Pozor na jiné textilie označené jako nehořlavé, které vlákno treviro nemají.

Jde jen o nástřik, který po několika vypráních zmizí a je po nehořlavosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám