Hlavní obsah

Pergoly a altány jako elegantní přístřešky pro zahradní pohodu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období od jara do podzimu je pro stavbu pergoly nebo altánu ideální. Tyto venkovní stavby by měly vzdorovat výkyvům počasí a zároveň esteticky doplnit dům i zahradu.

Foto: F. KONRÁD

Zastřešená pergola s dřevěnou konstrukcí slouží díky krbu jako letní kuchyň. Mřížovou spodní část lze překrýt žaluzií z juty, která chrání před větrem foukajícím směrem k ohništi.

Článek

Pergoly a altány jsou nejžádanějšími venkovními stavbami. Hobby markety je nabízejí v podobě stavebnicových typů, které jsou levnější než stavby na míru. Pro srovnání: koupená otevřená pergola o půdorysu 3x4,8 m vyjde zhruba na 9000 Kč, zastřešená pergola přistavěná na zakázku k domu stojí od 50 000 Kč.

Foto: DELTA

Stavebnicová zahradní pergola Standard 250x270 cm je ukotvená na betonových sloupcích. Cena 13 680 Kč.

Se stavebnicovými typy si poradí šikovnější kutil, navíc u mnohých staveb nebývá problém vyměnit část nebo díl poškozený např. vlhkostí. Málokdy ale stavebnicový typ vyhoví individuálním zvláštnostem konkrétní zahrady i terénu.

Na co si dát pozor

Nejen při nákupu pergoly nebo altánu, ale i během jejich zhotovení na míru dbáme na to, abychom eliminovali už u samotného typu konstrukce místa ohrožená zvýšenou kondenzací vody, zatékáním, vlhkostí od země apod.

U krytých pergol, zejména u altánů, jsou rizikovou částí střechy. Proto si zaslouží kvalitní izolaci. Možnost vlhnutí dřevěné střešní konstrukce zvyšuje střecha pokrytá neprodyšnou krytinou. Na místě je vybudování odvětrávacích kanálků.

Rizikové je i nekvalitní ukotvení konstrukce do vlhké země. Impregnaci je vhodné doplnit opláštěním, parozábranami, okapnicemi atd.

Podlahy a dřevěné konstrukce umísťujeme alespoň 40 cm nad zem a zabráníme úplnému zazdění dřevěných prvků. U oken a dveří vybudujeme přesahy a přístřešky.

Pergoly

Nejběžnější je volba stavebnicového typu pergoly. Její výška obvykle dosahuje 250 cm, délky se různí. Rozhodneme-li se pro stavbu na míru, můžeme od firmy očekávat nabídku v podobě 3D návrhu, který počítá se vzhledem, typem a rozměry domu a zahrady. Jako u každé stavby ve smlouvě ošetříme dodací lhůtu a koncovou cenu.

Foto: VLADEKO

Pergola Linda kombinovaná s loubím má po obvodu v sobě zakotvené truhlíky pro květiny. Je ze smrkového dřeva. Základní typ od 21 000 Kč.

Důkladně si promyslíme velikost plochy pergoly. Pro šest osob sedících na židlích u stolu se doporučuje minimální plocha stolní desky 150x80 cm. Počítáme přitom s prostorem pro odsunutí židle a pohyb kolem. Chceme-li pergolu zastřešit a využívat ji s přenosným grilem i jako letní kuchyni, myslíme na to. Vhodné jsou rozměry 3x4 m a více.

Pergolu umístíme na tišším místě poblíž zeleně nebo přímo v ní. Ideální je, aby z pergoly bylo do kuchyně jen pár kroků. I k pergolám patří zahradní nábytek a skříňky, v nichž můžeme hrnky na kávu a talířky bez obav uskladnit.

Hlavním stavebním a konstrukčním materiálem při stavbě pergol je borovicové a smrkové dřevo. Chceme-li odolnější dřevěnou pergolu, volíme dražší buk nebo dub.

Kování pro uchycení pergoly

Pergoly mohou být samostojné (pilířové tvárnice), ovšem mají-li pergolové stojky vydržet dlouhou dobu, necháme je uchytit k podkladu pomocí kování.

Kotvicí prvky ošetřené zinkováním zabrání přímému kontaktu dřeva se zeminou. Do travnaté plochy je vhodné kování typu H, jež po zabetonování odolá nejen větru, ale i mechanickému tlaku.

Foto: STAVRELAX

Masivní pergola zastřešená bambusovými tyčemi.

Nechceme-li používat beton a podklad je měkký, ale pevný, použijeme pro montáž zatloukací trny.

Pro pevný podklad využijeme podlahové úchyty. Tyto kotvy se snadno připevní na beton či již zabudovanou dlažbu.

Malými úhelníky zase přichytíme mříže a stěny ke sloupkům. Výhodou je stejná dilatační mezera na všech stranách a pevný spoj.

Tvary, stěny a podlahy

Pergolu můžeme jednou nebo více stranami kotvit ke stěně domku nebo garáže. Tím se zvýší její stabilita a jedna stěna je tak už zároveň vytvořena. Pro pergolu napojenou k domku je snadnější přivést např. osvětlení.

Nejčastější pergoly jsou rohové, obdélníkové nebo paprskovité v kruhu a půlkruhu. Stěny mohou být skosené, do oblouku nebo rovné. Pevné stěny chrání před zraky okolí a větrem, mřížované jsou zdobnější, působí lehčeji.

Podlahy jsou obvykle z klasických podlahových prken s protiskluznými drážkami z kvalitních dřevin, nebo také z WPC materiálu. Zvolit můžeme kamennou, keramickou dlažbu, vždy záleží na typu pergoly.

Zastřešení

V oblastech se silnými sněhovými přeháňkami dbáme na sklon střechy podle místních regulativ a volíme silnější, pevný materiál střechy.

Často užívaný je transparentní komůrkový polykarbonát, známý jako makrolon. Je lehký, pevný, ale nevydrží velkou zátěž na malé ploše. Prodává se v tloušťkách 6, 8 a 10 mm, vybíráme z odstínů světle modré, mléčné, kouřové. Cena podle typu se pohybuje od 312 Kč/m2.

Foto: STAVRELAX

Smrková pergola z masivu s 2úhlovou střechou a polykarbonátovým trapézovým zastřešením.

Další možností jsou trapézové a vlnité ondexové desky z PVC s různým zabarvením. Deska o velikosti 1,2x2,4 m je za 797 Kč.

Vlnité bitumenové desky se vyrábějí z recyklovaného papíru, z buničiny a jiných organických vláken, neobsahujících azbest. Jsou nejlehčí ze střešních krytin, cena se pohybuje zhruba na 180 Kč/m2.

Asfaltové nebo břidlicové šindele se kladou v pásech, mají výborné tepelně izolační vlastnosti. Balení na 3 m2 plochy vyjde u asfaltové šindele na 178 Kč, břidlicová je od 700 Kč.

Foto: MYAZAHRADA. CZ

Konstrukce pergoly bývají oporou pro popínavé rostliny. Volíme je podle nároků na teplo, světlo. Doporučují se např. popínavé růže, plaménky, hortenzie, břečťan.

Přírodní rákosové došky jsou cenově velmi dostupné - velikost 145x100 cm vyjde na 365 Kč.

Altány

Altány jsou malá architektonická díla. Proto je lepší jejich stavbu svěřit profesionálům, i když na trhu existuje řada typizovaných altánů.

Foto: ZAHRADNÍ CENTRUM KARLOVA KORUNA

Dekorativní šestiboký altán má střechu překrytou palubkovými prkny a asfaltovým šindelem. Materiálem je smrkové tlakově impregnované dřevo. Průměr je 330 cm. Cena 29 990 Kč.

Altán využijeme v zimě jako úkryt pro zahradní nábytek, v létě je v něm možné přespávat, posedět na lavičkách u stolu. Větší altány využijeme jako letní kuchyň, pokud si v nich necháme zabudovat pec a zahradní gril.

Typizované altány se dodávají jako stavebnice, za poplatek je smontuje dodavatel, střešní krytinu je ale třeba přiobjednat. Cena takového altánku začíná na 20 000 Kč.

Altán může být kovový, nejčastěji v kombinaci se sklem. Vyrábějí se také zděné ve středomořském stylu, nebo plátěné s dřevěnou či teleskopickou hliníkovou konstrukcí.

Nejkrásnější a nejdražší altány jsou ty na míru, samozřejmě celodřevěné, nejlépe z odolného a tvrdého dřeva: buku, dubu, teaku. Stojí od 60 000 Kč.

Foto: STOLAŘSTVÍ ROMAN

Otevřený zahradní altán v půdorysu osmiúhelníku o průměru 350 cm, výška 320 cm. Je vyroben z borovice, má palubkovou střechu. Cena od 60 000 Kč vč. montáže a povrchové úpravy.

Střešní krytina altánů je stejná jako u pergol, využívají se mj. břidlice, polykarbonát, dřevěné šindele, rákos.

Usazení konstrukce je obdobné jako u pergoly, přičemž dřevěné části by se opět neměly dotýkat země.

Půdorys a stěny

Obvykle mají altánky kruhový půdorys, respektive šest nebo osm bočních stěn a střechu ve tvaru nízkého jehlanu.

Řešení stěn je různé. Vzdušného efektu dosáhneme u altánů, jejichž spodní část tvoří dřevěné treláže, přičemž horní část zůstává otevřená, volná. Spodní část ale může být dokonce zděná a v horní polovině bývají velká prosklená okna. Typy stěn podle potřeb kombinujeme: stěny k ulici mohou být plné a směrem do zahrady prosklené. Mřížové stěny osadíme popínavkami, nebo na ně zavěsíme truhlíky s muškáty.

Co je co

Pergola - celodřevěná otevřená venkovní konstrukce s částečně plnými nebo propletenými boky.

Konstrukce se také kombinuje s kamenem, kovem nebo plastem. Původně sloužila jako dekorace do zahrady, dnes bývá nejčastěji přistavěná k domu.

Střechu tvoří příčná prkna nebo dřevěný rošt vhodný k porůstání rostlinami. Pokud je zastřešená, chrání před sluncem, větrem a deštěm.

Altán - menší dřevostavba s okny, otevřeným průchodem, někdy i dveřmi, a pevnou, většinou neprůhlednou střechou.

Boky jsou zpravidla plné, protože slouží i k ochraně proti větru, mohou být i zasklené.

Je to solitérní společenské místo k posezení a k odpočinku. Obvykle má tvar šesti až osmihranu.  

Rady a tipy

Dřevo pro pergoly a altány bývá impregnováno už během výroby. Přesto se o něj staráme.

Vzhled dřeva vylepšíme lakem (Aqualux, Luxol), barvou (Lazurol, Sadolin) a protiplísňovými prostředky (Lignofix, Dřevosan).

Lazurovací lak a barvy vybíráme tak, aby zachovaly vzhled dřeva.

Dřevo natíráme zhruba po 5 až 7 letech.

Dveře mohou být např. dvoukřídlé lítací, dosahující pouze dolní poloviny stavby, klasické nebo zatahovací.

Reklama

Související témata:

Související články

Originální pergoly nabízejí soukromí i stín

Kromě toho, že pergola působí v letních měsících jako příjemné zahradní zátiší, patří k přitažlivým prvkům zahradní architektury. Obvykle bývá propojena...

Kam se hodí pergola?

Pergola patří k okrasným prvkům zahradní architektury. Její název, odvozený z latinského pergula, pergere = krýti, naznačuje, že slouží především k vytvoření...

Výběr článků

Načítám