Hlavní obsah

Pergola poskytne příjemný azyl před sluncem i deštěm

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pergola slouží k odpočinku na zahradě, je to venkovní stavba, která nás v případě zastřešení spolehlivě ochrání před deštěm, větrem a sluncem. Za teplých dní pod ní můžeme sedět i v časném jaru a kochat se rozkvetlou přírodou.

Článek

Před samotným návrhem pergoly je důležité si uvědomit její začlenění do zahrady. Může být dominantním prvkem, ale mnohem vhodnější je, když splyne se zelení a neruší celkový ráz zahrady. Zásadní je pro ni najít vhodné stanoviště.

Mělo by to být klidné místo, dále od sousedů, ruchu z ulice. Na druhé straně je praktické, když je pergola blíže kuchyni v domě, protože se pro zapomenutou kávovou lžičku nemusíme vracet přes celý pozemek. Pod pergolou nám bude dobře, když si předem zjistíme, kam, kdy a jak intenzivně svítí na zahradě sluníčko, odkud převládají vanoucí větry a déšť.

Pro samotnou volbu pergoly je pak podstatné, z jakého je materiálu, jaký má tvar a velikost. Tvar, barva a materiál by měly vždy ladit se stylem domu, konkrétní velikost je daná počtem uživatelů. Obvykle se ale stává, že v praxi zjistíme, že je plocha pergoly malá.

Proto doporučujeme předem si pořádně promyslet, jak často k nám zavítají návštěvy, jak velký potřebujeme stůl, pro 6 osob se doporučuje minimálně velikost 150x80 cm (často se zapomíná na pohodlné vstávání a za židlí je málo místa).

Jestliže si přejeme gril, pamatujeme i na přípravný stolek, který rovněž zabere prostor. Pergola, kterou chceme v letních měsících využívat jako obytnou, by určitě měla mít kvalitní zastřešení.

Zastřešení chrání nejen před deštěm

Pergola může mít lehkou stropní konstrukci s rámy, po kterých se plazí rostliny, ale mnohem praktičtější je myslet na samostatnou střechu. Pod pergolou trávíme hezké teplé dny, ale sluníčko se může schovat a může začít lehce pršet. Je škoda, když musíme při každém deštíku prchat domů a rychle sklízet ze stolu.

Střecha každopádně poskytne ochranu a prodlouží pobyt venku. Chrání nás vlastně i před žhavým sluncem a větrem. Investice do střechy je tedy výhodná a nebudeme litovat. Možností je hned několik: střecha z asfaltových šindelů, polykarbonátu, vlnité desky z PVC, kovové tenkostěnné profily, ale i levný rákos.

  • Šindele mají různé tvary a barvy, na povrchu je jemný písek, který připomíná smirkový papír. Typ šindele vždy ladíme ke stylu domu (fasáda, odstín střechy, oken, dveří). Šindele se kladou v pásech, jsou pevné a mají výborné tepelně izolační vlastnosti. Balení na 3 m2 plochy střechy nás vyjde na 234 Kč.
  • Velmi oblíbený a hlavně transparentní je tzv. komůrkový polykarbonát, známý jako Makrolon. Na výběr je více typů, které se liší tloušťkou (6, 8, 10 mm), počtem a způsobem tvarování vzduchových komůrek.
  • Makrolon je pevný, ale nesmí se na malé ploše neúměrně zatěžovat, větší rovnoměrná zátěž mu samozřejmě nevadí. Na výběr je několik odstínů: čirá, kouřová, bronzová, mléčná, světle modrá. Jde o materiál lehký, průsvitný, nerozbitný. Pořizovat střechu z makrolonu musíme s rozmyslem. Je důležité si uvědomit, jak velkou zátěž střecha musí snášet třeba v zimě.
  • Pokud bydlíme na horách, zakoupíme materiál silnější, protože musí unést spoustu sněhu. Důležité je i správné spádování střechy, aby voda odtékala mimo terasu.
  • Komůrkový Makrolon někteří doporučují na otevřeném řezu uzavřít ochrannou samolepicí páskou, aby do prostoru nelétal hmyz a nečistoty. Vodě pásky nevadí, sama se odpaří. Makrolon patří mezi dražší materiály, cena za desku velikosti 2,1x6 m nás vyjde na 4430 Kč.
  • Další možností je pořídit vlnité ondexové desky z PVC, které nás taky spolehlivě ochrání před deštěm, sluncem i větrem. Mají různé zabarvení, ale na pohled už nejsou tak subtilní jako makrolon. Cena za desku o velikosti 1,095x2,5 m je 775 Kč.
  • Někdo si vybere i přírodní neloupaný rákos, který dokonale zapadne do zelené zahrady. Cena za velikost 6x1 m je 541 Kč.

Konstrukce, dělicí stěny a podlaha

Tvar pergoly se odvíjí od základní konstrukce. Nejčastěji je rohová, protože vhodně vyplní kout zahrady, časté jsou i pergoly do klasického obdélníku nebo paprskovité do půlkruhu. Pergoly mohou být buď samostojné (pilířové tvárnice), nebo je lze ukotvit pomocí zapichovacích trnů.

Také můžeme zabetonovat kotvicí prvky, které mají tvar písmene H (pokud pergolu stavíme sami, je vhodné ukotvení probrat se statikem). Nosné sloupky jsou z různých materiálů: kámen, beton, kov, dřevo, vodorovné překlady jsou ale převážně dřevěné (i lepené dřevěné prvky), případně kovové.

Pergola, která slouží k častému odpočinku, má plochu 3x4 m a více, součástí jsou lavičky, vděčné jsou i pevně zabudované truhlíky na květiny. Výška stavebnicové pergoly je obvykle 250 cm, délka je různá, často např. 340 cm.

Konečná cena konstrukce je rozmanitá podle použitých prvků. Paprskovitá stavebnicová konstrukce nás vyjde třeba na 18 358 Kč, větší pergola do obdélníku se dvěma truhlíky je za 21 790 Kč, podle typu provedení se částka může vyšplhat až na 40 000 Kč za konstrukci. Finální cena za pergolu je velmi odlišná. Když připočítáme i zastřešení a dělicí stěnu, přípravu podkladu a podlahu, přiblížíme se k částce 100 000 Kč.

Pergoly vypadají různě. Některé jsou přisazené k pevné zdi, jiné jsou více či méně otevřené do prostoru. Vždy ale mají stěny: pevné nebo mřížované. Pevná stěna je praktická, ochrání nás před zraky sousedů nebo návětrnou stranou. Jinak bychom si měli dopřát pergolu, která působí vzdušně a lehce. Na stěny raději volíme mřížové rastry s okny, které dovolí rostlinám pnutí.

Výhodné je pořídit si pergolu jako stavebnici, protože na výběr máme velké množství tvarů stěn (zkosené, do oblouku, rovné), navíc při poškození není problém část vyměnit za jinou, pergolu postupně rozšířit atd. Stěny jsou obvykle ze smrkového dřeva bez povrchové úpravy, část konstrukce, která je v přímém kontaktu se zemí, je již z výroby chráněna tlakovou impregnací.

Pevná dřevěná stěna ze smrku velikosti 90x180 cm, se sílou rámu 4,5x9 cm nás vyjde na 3142 Kč. Mřížový rastr stejné velikosti zhruba na 2370 Kč. Ceny se dále samozřejmě liší podle námi zvolené velikosti a typu tvaru dělicích stěn.

Podlaha pod pergolou je obvykle dřevěná. Zvolit lze klasická podlahová prkna s protiskluznými drážkami, špalíkové dřevěné dlažby nebo hotové dřevěné dlaždice. Tuzemské jehličnany jsou zpravidla ze smrkového dřeva, na podlahu je možné aplikovat i odolnější sibiřský modřín nebo exotické dřeviny, nejčastěji Bangkirai, Ipe, Massarandubu. Vydrží mnohem déle, ale jejich cena je také vyšší.

Podlahu můžeme vytvořit i šlapáky z velkoplošných kamenů, dlažbou z lomového kamene, keramickými dlažebními prvky s upraveným nekluzným povrchem.

Minislovníček
Loubí: je to lehká zahradní konstrukce ze dřeva či kovu, po které se pnou okrasné rostliny. Loubí opticky předěluje vstup do zahrady, jednotlivé její části. Má funkci dekorativní.
Pergola: Zahradní konstrukce, nejčastěji celodřevěná nebo v kombinaci s kamenem, kovem. Původně také sloužila jako dekorace do zahrady, ale teď má hlavně funkci obytnou: slouží k odpočinku, proto nás chrání před sluncem, větrem, deštěm. Součástí je zahradní nábytek, někdy gril, sportovní zařízení (stolní tenis apod.)
Besídka: malá zahradní stavba, obvykle ze dřeva, je otevřená, vždy krytá střechou. Má často nízké zábradlí, stěny jsou často mřížované.
Altán: dřevostvavba opatřená okny a dveřmi vznikla jako společenské místo, kde se pojídá a odpočívá. Má tvar šesti až osmihranu, romantičtější vzhled.

Popínavky pro pergoly

Konstrukce pergoly nabízí dokonalou oporu pro pnoucí rostliny, ale každá rostlina má jiné nároky. Některé vždy vyžadují oporu v podobě dřevěné mříže, jiné se dovedou obtočit jen po sloupu, některé samopnoucí s přísavkovými terčíky zvládnou i pevnou stěnu, zídku. To je třeba si předem zjistit, aby rostlina mohla správně růst.

Kromě stanoviště sledujeme i nároky popínavky na světlo, skladbu půdy, přímé slunce či stín. Pro pergoly se doporučují mj.: růže pnoucí, plaménky, trubač Flamengo (dokáže se pnout po sloupech pergoly, ozdobné mřížoví obvykle škodí), hortenzie, zimolez, vistárie, břečťan stálezelený.

Rady & tipy

  • Ochrana dřeva v exteriéru je nutná. Dřevo, které má mít přímý kontakt se zemí, je obvykle již z výroby ošetřeno impregnačními prostředky (mají nazelenalou barvu). Nadzemní dřevěné části ošetříme lazurovacími laky a barvami, které zachovají krásu a kresbu dřeva.
  • Dřevo pravidelně natíráme zhruba po sedmi letech. Počítejme s tím, že další nátěr je vždy o něco tmavší, a podle toho vybírejme lazuru.
  • Na místním obecním a podle nového zákona i stavebním úřadě si zjistíme, zda je vyžadována ohlašovací povinnost. Větší dřevostavby se podle daných pravidel musí hlásit.
  • Pergolu si může šikovný kutil vyrobit sám podle svého návrhu. Většina ale zvolí stavebnicový systém, který dodá podle našeho přání firma. Součástí zakázky je často zdarma 3D návrh, ve smlouvě si ohlídáme dodací lhůty, finální cenu.

Reklama

Související témata:

Související články

Sektorový nábytek se úspěšně vrací

Skladebný, neboli univerzální nábytek, který lze jakkoli kombinovat do sestav, je stále více populární. Oceňujeme na něm praktičnost, příznivou cenu, možnost...

Jak sestavit kuchyň, aby záda nebolela

Kuchyň má ladit nejen s naším vkusem, ale i výškou. Není-li pracovní trojúhelník dřez - sporák - lednice správně rozvržen, riskujeme bolesti zad nebo drobné...

Výběr článků

Načítám