Hlavní obsah

Patro navíc dodalo pražskému bytu zcela nový rozměr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důmyslně řešený prostor střešního přístavku nabídl Markétě a Pavlovi víc, než původně očekávali. Díky nově vzniklému patru dnes mohou relaxovat na slunné terase, využívat zimní zahradu a kochat se výhledem na celou Prahu. A to vše ze smíchovského bytu.

Foto: www.modernibyt.cz

Moderní design nábytku v obývacím pokoji s jednoduchými rovnými liniemi dává vyniknout starožitným jídelním židlím, které majitelé nechali jen přečalounit.

Článek

Podle prvních dojmů se nabízí otázka, jak se vám podařilo tak skvěle zkombinovat několik různých stylů? Narážím především na jídelní židle u moderně vyhlížejícího stolu.

Nový nábytek jsme vybírali co možná nejjednodušší a barevně laděný tak, aby šel zkombinovat s různými odstíny dřeva původních starých kusů nábytku. Z toho vyplynula volba bílé barvy a pak bylo už jen třeba dát tomuto nábytku nové čalounění ve vhodném odstínu. Osobně se nám nelíbí repliky starého nábytku, a pokud by nešlo o rodinné dědictví, o kombinaci historického s moderním bychom asi ani neuvažovali.

Barevnost stěn v celém bytě je velice příjemná a trochu neobvyklá. Dokonale ladí s bílým nábytkem. Proč jste zvolili zrovna tyto barvy?

Inspiraci pro řešení barevných kombinací jsme hledali na internetu a naše nápady jsme si nechali posvětit architektem. Rychle jsme se například shodli v tom, že barvy na stěnách mohou být vcelku rozmanité, pokud použijeme jednotnou koncepci s bílými dveřmi, jejich orámováním a bílými sokly. Nechtěli jsme, aby barvy byly příliš výrazné, přáli jsme si také, aby nepůsobily studeně a místnost příliš neztmavily.

Foto: www.modernibyt.cz

Do tmavého kuchyňského koutu je denní světlo přiváděno světlovodem s modrozeleným stínidlem.

Také zde najdeme hned několik různých povrchů. Proč jste volili právě cihly a kámen na obložení některých stěn?

Máme za to, že přírodní materiály jsou nadčasové a zároveň příjemnější a pro rodinu praktičtější než prostor plný plastu, skla a povrchů ve vysokém lesku. Stejně jako u nábytku i tady jsme se snažili vyhnout imitacím. Kámen v nástavbě je pravý pískovec, ale pro obložení kuchyně jsme zvolili cihlový obklad, protože jeho údržba je v tak zatíženém místě, jako je kuchyň, jednodušší.

Z jakého materiálu jsou podlahy a v čem vidíte jeho výhody?

Většina podlah je ze dřeva. Výhodou je, že dřevo je teplé a relativně měkké, což oceňujeme zejména nyní s malým dítětem. A pravé dřevo má své kouzlo. Na druhou stranu je nutné u takové podlahy počítat s vyšší cenou a v případě, že není lakovaná, což je náš případ, také s náročnější údržbou a větší náchylností k opotřebení. To byl také důvod, proč jsme do dětského pokoje dali podlahu z lamina. V prostorách, kde je mokrý provoz, je položená dlažba.

Zvolili jste zapuštěnou vanu na vyvýšené ploše. Jak jste s jejím užíváním spokojeni a jaké jsou klady a zápory takového usazení vany?

K výbornému pocitu, který z vany máme, určitě přispívá to, že je opravdu velká, je do ní instalován masážní systém a ve stropě jsou zabudované reproduktory. Negativem je určitě horší přístup, např. při čistění nebo při koupání miminka, to jsme se museli se synem koupat spolu. Je také potřeba pečlivě promyslet revizní otvor pro případ nutnosti oprav ať už vany samotné, masážního systému, nebo kohoutků.

Foto: www.modernibyt.cz

Velkoryse navržený prostor dovolil architektovi usadit vanu do vyvýšeného pódia. Majitelé opět zvolili přírodní dekorace, tentokrát v podobě decentního rákosu.

Na stěně za vanou je velice pěkná dekorace, co je to?

Trvalo nám dlouho, než jsme našli něco, co by se nám líbilo. Jsou to kameny, do kterých je vsazený sušený rákos. Obojí jsme pořídili v běžném hobbymarketu.

Máte velice zajímavě nasvícený kuchyňský kout i ostrůvek…

Zdrojem modrozeleného světla u kuchyňské linky je světlovod, jde tedy o denní světlo a barva je dána barvou skla, které otvor zakrývá. Světlovody máme v bytě dva. Ten druhý je v koupelně. V kuchyni jsme ho instalovali kvůli tomu, že je vestavěna do tmavšího koutu pod schodištěm. Díky světlovodu tu není taková tma a nemusíme přes den svítit. Světlo pod kuchyňským pultem je LED pásek, který byl zamýšlen jako úsporné i dekorativní osvětlení.

Foto: www.modernibyt.cz

Slunná terasa se vstupem do zimní zahrady je vybavená kvalitním dřevěným nábytkem a důmyslným venkovním osvětlením.

Vzhledem k tomu, že se jedná o střešní nástavbu, máte k dispozici prostornou a slunnou terasu s výhledem na Prahu. Jak ji využíváte?

Teď máme z terasy domácí hřiště. Je tu pískoviště a v létě i bazének. S manželem zde často relaxujeme na lehátkách, a když to počasí dovolí, je to ideální místo pro oslavy i večerní posezení. Po otevření dvoukřídlých dveří ze zimní zahrady vzniká opravdu nadstandardní prostor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám