Hlavní obsah

Pasivní dům s ocelovou páteří sází na osvědčené trumfy

Rychlá výstavba, pohodlné, ekologické, energeticky úsporné a finančně dostupné bydlení - to jsou trumfy pasivního domu s ocelovou páteří.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Pohled z jižní strany. Fasádu rytmicky člení řada různě širokých oken.

Článek

Cílem bylo vytvořit stavební systém umožňující rychlou výstavbu a zaručující pohodlné, ekologické, energeticky úsporné a finančně dostupné bydlení. Inspiraci našla rodina v typových domech v USA, ale celý stavební systém je přizpůsoben podnebním podmínkám střední Evropy a využívá výhradně vysoce kvalitní stavební materiály.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Jednoduchou skladbu dvou spojených hmot oživuje barevné řešení zvýrazňující boční štítové stěny.

Nosnou konstrukci tvoří lehký ocelový skelet s trvalou statickou funkcí, kterou nesnižují nežádoucí změny jako u konstrukcí z méně odolných materiálů. Na opláštění jsou použity OSB desky a sádrokarton, na izolaci minerální kamenná vlna. Systém vykazuje výborné tepelněizolační vlastnosti, zamezuje vzniku veškerých potenciálních tepelných mostů a úniků vnitřního vzduchu.

Základem jsou z 99 % recyklovatelné materiály, takže dům nepředstavuje ekologickou zátěž (životnost je plánována na 120 let). Důraz je kladen zejména na zajištění vysoce komfortního zdravého bydlení, všechny materiály použité při výstavbě jsou zcela zdravotně nezávadné.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Kuchyňský kout vytváří v obytném prostoru samostatný blok. Šedé sloupy ukrývají rekuperační potrubí, které do interiéru přivádí čerstvý vzduch.

Také konstrukční materiály a použité technologie byly dlouhodobě testovány tak, aby v čase nedocházelo k degradaci vnitřního prostředí. Další předností tohoto systému je rychlost výstavby a nezávislost na počasí. Základní stavba je hotova za 20 dní od dokončení základové desky.

Podobu rodinného domu určují jednoduché linie a pultová střecha s mírným sklonem. Hladkou fasádu oživují rytmicky řazená okna různých velikostí, omítka a obklad fasády v dokonalé imitaci režného zdiva.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Jídelní část lze umístit podle vlastní představy, ve vzorovém domě navazuje na kuchyň.

Rozmístění oken a vstupních dveří je možné vybírat z šesti variant, jejichž hlavním cílem je, aby na každém pozemku fungovala stavba nízkoenergeticky. Ke každé z těchto variant lze připojit garáž. Do domu se vstupuje přes zádveří, a to buď hlavním vchodem, nebo přímo z garáže.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Přímo z obývacího pokoje vede do patra segmentové schodiště.

Navazující chodba je oddělená od zádveří křídlovými dveřmi a od hlavní obytné části posuvnými dveřmi. Ústí do ní ještě dveře do koupelny a šatny, přes kterou se vstupuje do technické místnosti.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí (vlevo): 1) zádveří 2) předsíň 3) koupelna + WC 4) šatna 5) technická místnost 6) obytný prostor 7) kuchyň 8) garáž/ půdorys patra: 1) chodba 2) šatna 3) koupelna + WC 4, 5, 6) dětský pokoj 7) ložnice rodičů

V centrálním obývacím prostoru každého zaujme dominantní segmentové schodiště, spojující společenskou a soukromou zónu domu. Obývací pokoj s integrovanou jídelnou zaujímá plochu 40 čtverečních metrů, kuchyňskému koutu, oddělenému od obývací části pracovním pultíkem, připadlo 10 m². V patře se nacházejí čtyři pokoje s připravenými nikami pro vestavné skříně, samostatná šatna a dvě koupelny.

Technické údaje

Užitná plocha: 201 m² (včetně garáže)

Zastavěná plocha: 148 m²

Konstrukční řešení: nepodsklepená stavba na základové betonové desce, nosná konstrukce tvořena lehkým ocelovým skeletem, opláštění vnější strany nosné příčky OBS deskami SUPERFINISH EKO o tloušťce 18 mm, z vnitřní strany sádrokartonem, izolace minerální vlnou o tloušťce 150 mm, parozábrana, fasáda s kontaktním zateplovacím systémem dokončena akrylátovou omítkou

Střecha: pultová se sklonem 6°, krov z dřevěných krokví, lehká ocelová střešní krytina SATJAM

Výplně otvorů: vchodové dveře plastové, okna a francouzská okna plastová REHAU s ochranou proti UV záření a filtrem IR, interiérové dveře prosklené s obložkovou zárubní, mezi chodbou a obývacím pokojem posuvné

Technologie: tepelné čerpadlo země/voda, teplovodní podlahové vytápění s el. regulací, centrální větrání s rekuperační jednotkou, pasivní chlazení topným systémem

Odhadovaná cena stavby: 4 000 000 Kč (při dodávce na klíč od 3,7 mil. Kč včetně DPH)

Zuzana Ottová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám