Hlavní obsah

Starší rodinný dům na Ostravsku se rozhodla opustit a přestěhovat se do menšího třípokojového bytu v paneláku klientka architektů z ateliéru Tvary. S domem se rozloučit musela, se sbírkou uměleckých předmětů, k nimž má hluboký vztah, se ale rozloučit nemínila, hlavním tématem práce architektů tak bylo upravit byt tak, aby se do něj díla vešla a ideálně zbyl i prostor pro další kousky.

Panelákový byt proměnili architekti v malou galerii

Svůj úkol architekti splnili na jedničku. Byt majitelky je moderní, příjemný a zároveň jej proměnili v malou galerii.

Když se klientka obrátila na architekty Lucii Šponarovou, Ondřeje Slowika a Jiřího Slowika, věděla, že její malý, třípokojový byt rozhodně neodpovídá jejím potřebám. Jednak vyžadoval rekonstrukci, jednak bylo třeba upravit jeho dispozici.

Hezkým, minimalistickým způsobem jsou řešené věšáky na zdi u vchodových dveří.

Foto: Tomáš Drtil

Architekti začali odstraněním starého umakartového jádra, které nahradila důstojná, moderně zařízená koupelna, jíž vládne kombinace bílé a šedé barvy.

Důležité je vybavení koupelny, které je stejně tak bohaté, jako praktické. Tradiční vanu nahradil pohodlnější a prostorově úspornější sprchový kout, své místo v koupelně našla rovněž pračka se sušičkou, velice praktické je zkombinování toalety s bidetem.

V koupelně se doplňují bílá a bledě modrá barva.

Foto: Tomáš Drtil

Dalším bodem rekonstrukce a úpravy bytu byla změna jeho dispozice. Někdejší důsledné rozdělení na tři místnosti - kuchyň, jádro a chodbu architekti eliminovali a jeho interiér maximálně propojili. Dosáhli toho odstraněním nadpraží průchodů do obývacího pokoje z kuchyně a z chodby.

Obě tyto místnosti tak s obývacím pokojem opticky propojili do jednoho společného prostoru, v jehož centru je nové zděné koupelnové jádro, k němuž ze strany těsně přiléhá menší, lineárně uspořádaná kuchyň.

Obvodové zdi, na něž je nyní odevšad krásně vidět, tak slouží jako kýžený prostor pro výstavu obrazů, soch a dalších uměleckých děl.

Na lince nechybí praktické podsvícení horních skříněk. Díky tomu je na pracovní plochu dobře vidět.

Foto: Tomáš Drtil

Kuchyň je řešena jako lineární, zařízena je v čistě bílé barvě.

Foto: Tomáš Drtil

Naproti kuchyňské lince je jídelní bar se třemi místy.

Foto: Tomáš Drtil

Proti kuchyňské lince je jednoduchý jídelní bar se třemi židlemi. Bílé zdi bytu zdobí texty básní z pera majitelky, ducha bývalého domova přenáší do nového bytu restaurovaná křesílka a starší sedací souprava.

Atmosféru rodinného domu připomínají restaurovaná křesílka a pohovka.

Foto: Tomáš Drtil

Stěny zdobí nejen obrazy, ale také básně z pera majitelky bytu.

Foto: Tomáš Drtil

Mezi obrazy se na stěnu podařilo vkusně a nenápadně zakomponovat i televizi.

Foto: Tomáš Drtil

Na společenskou část bytu pak volně navazuje ložnice, jejíž celá jedna stěna je pokračováním galerie z vedlejší místnosti.

Od hlavní místnosti je ložnice oddělena posuvnou stěnou z pískovaného skla, jež ovšem zůstává po většinu dne otevřena. Z ložnice se vychází na malý balkónek, odkud je hezký výhled na Beskydy.

Stěna ložnice je pokračováním obrazové galerie z hlavního obytného prostoru. Obě místnosti jsou oddělené posuvným panelem z pískovaného skla.

Foto: Tomáš Drtil

Jedna z místností slouží jako knihovna, ale může fungovat i jako pokoj pro hosty.

Foto: Tomáš Drtil

V knihovně je stále ještě místo na eventuální další knižní úlovky.

Foto: Tomáš Drtil

Soukromí a klid nabízí místnost fungující především jako knihovna. Sloužit ovšem může zrovna tak jako umělecký budoár, ale i případný pokoj pro hosty.

Původní stav

Foto: Tvary

Nový stav

Foto: Tvary

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků