Hlavní obsah

Osvěžte se relaxačním vodopádem ve sprchovém koutu

Právo, Karolina Černá

Sprchový kout již dávno není klasickým koutem v rohu koupelny. Moderní typy nabízejí decentně krytou průchozí zónu – jako bychom náhodou našli osvěžení pod vodopádem v panenské přírodě.

Foto: Jika

Otevíráme-li dveře do prostoru koupelny, dbáme na volný prostor za nimi. Pozor přitom na kapky vody stékající na podlahu.

Článek

Sprchování je rychlejší, z hlediska spotřebované vody úspornější a také hygieničtější než koupání ve vaně. K jeho výhodám patří bezbariérovost, s instalovaným sedátkem uvnitř a madlem na stěně je ideální pro hygienu osob s omezenou pohyblivostí a malých dětí.

Uzavřený versus otevřený

Řešení koutu určuje dispozice koupelny, proto jeho typ vybíráme už ve fázi projektu. Může být uzavřený ze tří stran ve zděném výklenku, čtvrtou stěnu zastanou sprchové dveře.

Další variantou mohou být plastové či skleněné stěny bránící rozstřikování vody v koupelně ze dvou stran. Při sprchování v uzavřeném prostoru si užijeme vzniklou páru a teplo.

Foto: Rako

Sprchový kout ve výklenku i ve volném prostoru sladíme s okolními obklady a dlažbou.

Foto: Dřevojas

Řešení malé koupelny – minimalistický sprchový kout doplňuje slim koupelnový nábytek se zásuvkami.

Pozor na rozměry! Minimálně by kout měl mít šířku 90 až 100 cm a průchod o šíři aspoň 80 cm, menší kout by nebyl pohodlný. Z tvarů vybíráme obdélník, čtverec, čtvrtkruh.

Volnost nabízejí kouty se zdí z jedné strany a prosklenou či plnou plochou ze strany protější. Tzv. variantu „walk in“ instalujeme kamkoli do prostoru koupelny. U tohoto typu jsme svobodnější ve volbě rozměrů sprchového koutu, může jít o širší i užší prostor třeba i se dvěma sprchami.

Počítáme však s tím, že sprchový kout walk in je opravdu průchozí, takže rychle větrá a někdo může mít nepříjemný pocit průvanu. Pro osoby se sníženou pohyblivostí je vhodný, dopřejeme-li mu dostatečnou šířku, případně záchytná madla po obou stranách či sedátko.

Foto: JAP Future

Celoskleněný sprchový kout typu walk in z pískového skla je velmi decentní a nijak neruší prostor koupelny.

Foto: Ravak

Sedátko Ovo do sprchového koutu uvítají osoby s omezenou pohyblivostí i menší děti.

Sprchové dveře

Konstrukce s rámy, většinou z nerezových kovů, z chromu, jsou odolné a stabilní. Odlehčenou variantu nabízejí půlrámové konstrukce bez svislých vnitřních profilů či bezrámové provedení s panty nebo ustavovacími panty, jimiž je výplň přichycena ke zdi.

Výplně mohou být plastové nebo skleněné, spoléháme se na kvalitní tvrzené materiály. Sklo je dražší, vždy má být bezpečnostní a kalené, s minimální tloušťkou 8 mm. Může být čiré nebo zdrsnělé, pískované, s různými vyfrézovanými vzory.

Foto: Ravak

Sprchový kout Blix Slim potěší toho, kdo hledá výhodné spojení prověřené kvality a moderního vzhledu. Má subtilně vyhlížející rám, koupelnu opticky nezatěžuje a podporuje vzdušný dojem z celého prostoru.

Posuvný systém dveří šetří v koupelně prostor, dbáme na jeho plynulý kvalitní pojezd, zároveň má dokonale těsnit. Komfortní vstup nabízí otočný pivotový systém, tj. dveře v otočném čepu, které se otevírají směrem ven podobně jako klasické pantové dveře.

V takovém případě počítáme s volným prostranstvím pro otevřené dveře a dáváme pozor na stékající kapky vody. Tento problém řeší zalamovací dveře, které se otevírají dovnitř. Poskytují velkorysý vstup, ale neměly by překážet uvnitř koutu, proto zvážíme jeho dostatečnou hloubku.

S vaničkou i bez

Vaničky ve sprchových koutech mohou mít různou hloubku, hlubší verze může v rodinách s malými dětmi nahradit vanu.

Zpravidla jsou vyrobeny z akrylátu nebo ze smaltu. Mají tvar čtverce, obdélníku nebo čtvrtkruhu v rozmanitých velikostech.

Foto: Jika

Skleněný sprchový kout bez vaničky je designově čistý. Provedení tzv. showerpipe tvoří baterie s ruční sprchou a set se sprchovou tyčí, z níž vystupuje nástavec s hlavovou sprchou.

Foto: Roca

Inovativní řešení pro integrované sprchy nabízí odtokový systém In-Drain, s nenápadnou kovovou krycí mřížkou.

Foto: Ravak

Vanová zástěna a zeď tvoří dokonale uzavřený prostor kolem vany, takže se promění v případě potřeby na sprchový kout s hlubokou vanou.

Sprchový kout bez vaničky je designově čistější, lze ho dokonale sladit s okolím. Odtok vody zajistí správné vyspádování plochy a často nenápadný nerezový žlab zapuštěný do jedné roviny s podlahou.

Vana i sprcha

Kompromisem mezi sprchovým koutem a vanou je vana se zástěnou, za níž se bez problému ve stoje osprchujeme, aniž bychom rozstříkali vodu po celé koupelně.

Baterie, hlava a panel

Sprchové baterie mohou být nástěnné, nebo pod omítkou. Nástěnné při nedostatečné hloubce koutu překážejí, podomítková baterie je skrytá a nabízí čistý styl. Ideální je spojení podomítkové baterie s hlavovou sprchou.

Sprchu nahradíme také hydromasážním panelem s regulovatelnými tryskami, popřípadě s masážní hlavicí.

Baterie na trhu nabízejí různé režimy proudu vody, rodiny s dětmi uvítají termobaterii, na níž nastavíme přesnou teplotu vody hned po spuštění, takže máme jistotu, že se děti neopaří.

Foto: Jika

Hlavová sprcha Cubito nabízí nerezové tělo o rozměrech 30 x 30 cm a průtok 12 l/min. Hodí se do menších i větších sprchových koutů.

Foto: Rako

Sprchová baterie nesmí překážet v prostoru sprchového koutu, abychom se o ni nezranili.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Bezpečí a péče

Do koutu jakéhokoli typu volíme bezpečnou plochu pro stání, ať už dlažbu, vaničku s upraveným povrchem nebo protiskluznou podložku.

Vyplatí se vodu odpuzující povrchová úprava výplní sprchových dveří, která minimalizuje usazování vodního kamene (např. ochranná nanovrstva AntiCalc).

Jemným stlačením vypínacího mechanismu ve spodní části posuvných dveří lze dveřní křídlo odklonit a případně i celé vyjmout pro snadné čištění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám