Hlavní obsah

Ostrovní ráj se stal ideálním místem pro letní dům

Formentera, menší a klidnější soused ostrova Ibiza, zůstává jedním z posledních čistých a nepřelidněných přírodních rájů ve Středozemním moři. Právě zde, v malé obci Portossalé, našel mladý španělský učitel své letní útočiště. Úsporná koncepce vedla k zajímavým nápadům.

Foto: Lourdes Grivé + EPDSE (10x)

Bělostné hladké fasády odrážejí intenzivní sluneční paprsky a vyniknou i ve stínu mohutných pinií.

Článek

Z pohledu na fotografie jako by přímo dýchala charakteristická vůně slunce, pinií a mořské vody, podle níž poznáte středomořskou přírodu i se zavřenýma očima. Právě tyto fenomény spolu s jedinečnými výhledy na pláže, přístav La Savina a sousední ostrovy okouzlily budoucího stavebníka.

Foto: Lourdes Grivé + EPDSE
Foto: Lourdes Grivé + EPDSE

Východní průčelí domu oživuje pergola konstruovaná z lehkých bíle lakovaných a anodizovaných hliníkových profilů 100 x 100 mm. Stínicí konstrukce vytváří jednolitý celek s masivní betonovou lavicí a jídelním stolem.

„Návrh domu na okraji obce byl z velké míry předurčen těsným sousedstvím starší budovy a krásnými vzrostlými piniemi a další zelení na pozemku, která dává místu charakter a také příjemný stín a stavebník si ji proto přál zachovat. Na konečné podobě projektu se samozřejmě podepsal i nevelký rozpočet,“ říká architekt Marià Castelló Martínez, který je autorem návrhu.

Foto: Lourdes Grivé + EPDSE

Nábytek vyrobil truhlář na zakázku. Výrazné tropické dřevo Iroko krásně kontrastuje se světlými hladkými povrchy a bílými dveřmi.

Foto: Lourdes Grivé + EPDSE

Hlavní obývací prostor je předělen posuvnou stěnou, vyrobenou z bíle lakovaných dřevovláknitých desek. Ze stejného materiálu byly vyrobeny i hladké bezfalcové dveře.

„Úspornost vedla k jednoduchému konstrukčnímu řešení, čistě účelné dispozici a omezenému výběru materiálů, které budou v harmonickém souladu s přírodou.“

Přízemní dům z betonových tvárnic je založen na čtvercovém půdorysu o rozměrech 8 x 8 m. Je přehledně rozdělen na dvě části – otevřený obývací pokoj se sezením a stolováním a uzavřenou část – ložnici, pracovnu a koupelnu.

Kuchyň odděluje od obývacího pokoje široká posuvná stěna, takže společný obývací prostor lze podle potřeby zvětšit či zmenšit.

Foto: Lourdes Grivé + EPDSE

Na podlaze se leskne světlá pískovcová dlažba Capri 60 x 30 cm.

Foto: Lourdes Grivé + EPDSE

V koupelně má protiskluzovou úpravu, na terase přírodní matný povrch.

Vzhledem k absenci chodeb, komor a jiného „zákulisí“ je zastavěná plocha využitá do posledního centimetru. Interiér je vybaven čistě funkčním nábytkem a působí prostorně.

Hlavní orientace směřuje na východ – prosklenou stěnou se vychází na terasu s pergolou a venkovním posezením. Právě tímto směrem se otevírá nejkrásnější výhled na moře. K panoramatické vyhlídce slouží i plochá střecha, řešená jako pochozí.

Foto: Lourdes Grivé + EPDSE

Velká prosklená plocha vpouští přírodu dovnitř, ale díky pergole, stínu stromů a klimatizaci se dům nepřehřívá.

Zaujalo nás: Méně je více

Paleta materiálů je jednoduchá – architekt použil zdivo z lehčených betonových tvárnic, železobetonové stropní panely, povrchy stěn tvoří hladké cementové stěrky s bílou výmalbou, podlahu a terasu pokrývají pískovcové dlaždice.

Foto: Lourdes Grivé + EPDSE

Hlavní obývací prostor je orientován na východ, kam směřuje nejkrásnější výhled na moře.

Na střízlivých hladkých plochách o to více vyniknou truhlářské výrobky z masivního dřeva Iroko.

Architektonicky zajímavým prvkem je pergola s lehkou konstrukcí z hliníkových profilů. Z poměrně limitujícího zadání se podařilo vytěžit maximum možného.

Foto: Lourdes Grivé + EPDSE

Půdorys domu

Marià Castelló Martínez (1976)
Vystudoval architekturu a urbanismus, v roce 2002 založil architektonické studio na ostrově Formentera. Věnuje se navrhování obytných a občanských staveb, interiérů, rekonstrukcím historických objektů a návrhům veřejných prostor. Snaží se harmonicky skloubit přírodu, kulturní a historické tradice a moderní architekturu.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám