Hlavní obsah

Ochota Čechů třídit elektroodpad roste. Má to ovšem háček

Pokud se podíváme na to, jak daleko jsou lidé ochotni dorazit k nejbližšímu odběrnému místu s elektroodpadem, jsou nejpilnějšími tříditeli Středočeši a obyvatelé Olomouckého kraje. Naopak největší lenochy je možné objevit na Liberecku a v Praze. Obecně vzato jsou ale Češi čím dál ochotnější zejména světelný elektroodpad zodpovědně třídit.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Hranice akceptovatelné vzdálenosti odnášení vyřazených světelných zdrojů

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Ochotu lidí recyklovat vysloužilé světelné zdroje je možné posuzovat podle různých hledisek. Jedním z nejpřesvědčivějších je to, jak dalekou vzdálenost jsou ochotni urazit k odběrnému místu. Místo aby jej vyhodili do běžného kontejneru či popelnice.

Právě toto hledisko a tyto údaje už dlouhodobě sleduje společnost Ekolamp, která zajišťuje zpětný odběr a recyklaci vysloužilých světelných zdrojů a dalších elektrozařízení.

Z aktuálního průzkumu, který provedla mezi 1201 respondenty, vyplývá, že okolo dvou kilometrů je největší vzdálenost, jíž jsou lidé kvůli správnému vytřídění LED, zářivek či klasických žárovek ochotni urazit. Tyto pečlivé a zodpovědné třídiče je možné objevit v Olomouckém a Středočeském kraji. Naopak nejkratší vzdálenost, jíž jsou kvůli odevzdání světelného elektroodpadu ochotni urazit, je 228 metrů (Liberecký kraj), respektive 382 metrů (Praha).

Obecně však oproti desetiletému průměru 900 metrů jsou Češi momentálně ochotni v průměru urazit s vysloužilými zdroji světla o maličko více – 929 metrů.

Kde je lze odevzdat

Veškeré vysloužilé zdroje je přitom možné odevzdat hned na několika různých místech, příležitostí k jejich vyhození na správném místě je tedy dostatek. Jsou to nejenom sběrné dvory obcí, ale také obchody s elektrem či přímo prodejci světelných zdrojů.

„Malé sběrné nádoby jsou také velmi často rozmístěny v supermarketech i nákupních centrech nebo na obecních a městských úřadech,“ dodává Zuzana Adamcová ze společnosti Ekolamp.

Nově lze odevzdat k recyklaci všechny světelné zdroje

Novinkou letošního roku je, že lze nově odevzdat na sběrných místech všechny světelné zdroje bez rozdílu, díky čemuž spotřebitelům odpadá – pro někoho možná složité – přemýšlení nad tím, zda se konkrétní typ zářivky či žárovky recykluje, či nikoli.

Do sběrných boxů je od letoška možné vyhodit všechny klasické žárovky (například wolframové), ale i halogenové, tradičně pak zářivky, ať již trubicové či kompaktní a také LED žárovky. Počet posledně jmenovaných přitom rok od roku roste, při posledním průzkumu (viz datový graf) vyšlo například najevo, že v českých domácnostech tvoří již polovinu všech zdrojů světla.

Zajímavostí je, že od letošního roku jsou prodejci povinni na účtence uvádět výši recyklačního příspěvku, jež se odvíjí od typu elektrozařízení, které si spotřebitel kupuje. V příspěvku na recyklaci jsou zahrnuty nejenom náklady na recyklaci tohoto zboží, ale například také vytváření sběrných sítí, svoz elektroodpadu a osvětu.

V českých domácnostech přibyly 4 miliony svítidel. Může za to i letošní karanténa

Tipy a trendy

Proč recyklovat

„Z každé žárovky lze recyklovat více než 90 % materiálů, ze kterých je vyrobena. Odpad tedy můžeme recyklací snadno přeměnit opět na zdroje. Sklo můžeme recyklovat téměř do nekonečna a lze jej využít ve sklárnách, rtuť může být znovu využita v chemickém průmyslu a kovy jako hliník nebo mosaz mohou být znovu využity v závodech zabývajících se kovovýrobou nebo jako vsázka do hutních pecí,“ vysvětluje David Vandrovec ze společností Rema, které v tuzemsku zajišťují zpětný odběr a recyklaci elektroodpadu.

„Skončí-li úsporná žárovka na skládce místo v recyklačním závodě, snadno dojde k jejímu rozbití a rtuť z ní se může uvolnit do půdy a následně do podzemních vod,“ doplňuje.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám