Hlavní obsah

Obydlí připomínající bunkr působí v krajině nenápadně

Novinky, nes

Jen 24 kilometrů severně od hranice oddělující americký stát Arizona a Mexiko, v údolí San Rafaelo, vyrostl přístřešek, který má prosté geometrické linie a svým způsobem může připomínat bunkr. Více než to však jeho charakter souzní s geologickým rázem daného kraje a jeho historií. Jeho název zní Casa Caldera, tedy Kotelna.

Foto: Jeff Goldberg, Esto (9x)

Dům je postaven z materiálu, který barvou ladí s okolím.

Článek

Autory zajímavého projektu jsou architekti ze studia Dust. Jimi navržená stavba je v krajině natolik nenápadná, že si jí člověk téměř nevšimne, dokud nestojí až u ní.

Důvodem je fakt, že dům je zasazen do značně aridní (suché) oblasti, kde jsou roztroušeny zelené remízky místních druhů dubů a křovin zvaných medvědice. Okolní země je vulkanického původu, a proto hranaté betonové těleso částečně zakrývané vegetací není zpovzdálí patrné.

Foto: Jeff Goldberg, Esto

Stavba je postavena z materiálu, který se svým charakterem velmi blíží betonu. Jeho základem je ovšem rozdrcená škvára.

Vše pak podtrhl požadavek klienta, jenž netoužil po vybudování velkého rodinného sídla, ale pouze menšího útočiště, jež jako kdyby čas od času používali kolem procházející lovci či honáci.

Foto: Jeff Goldberg, Esto

Do příbytku se vstupuje velkými skládacími dveřmi.

Tím byla dána jistá lehkost stavby a menší objem. Na druhé straně, vzhledem k místnímu podnebí bylo třeba zvolit takový druh konstrukce, jenž v horkých letních dnech nepropustí příliš mnoho horka do interiéru. Masivní zdivo z litého LavaCretu (betonu podobného materiálu vyrobeného ze směsi drcené červené škváry, cementu a vody) bylo proto jednoznačnou volbou.

Právě použitý materiál, respektive jeho barva, definitivně sjednotil vzhled obydlí s jeho okolím.

Foto: Jeff Goldberg, Esto

Srdcem domu je centrální chodba zvaná zaguán. Napravo jsou zavřené dveře vedoucí do klidové zóny se dvěma ložnicemi.

Dalším z přání klienta bylo, aby přístřeší nabízelo možnost pobytu a také spánku venku. Aby architekti mohli co nejlépe naplnit tuto představu, zahloubali se nad plánky místních tradičních domků.

Všimli si, že jedním z jejich charakteristických rysů je víceúčelová chodba zvaná zaguán, která vede od vstupních dveří až k centrálnímu dvorku. Obdoba zaguánu se ukázala být nejlepším řešením i pro tento projekt.

Foto: Jeff Goldberg, Esto

Prostorná chodba nabízí místo ke společnému venkovnímu jídlu, spaní, anebo třeba jenom posezení a užívání života.

Majitelé díky široké chodbě získali požadovaný krytý, a přesto venkovní prostor pro společné jídlo, posezení anebo i spaní.

Foto: Jeff Goldberg, Esto

Interiér je osvícen jen spoře, pomocí svítidel s LED zdroji.

Foto: Jeff Goldberg, Esto

Stěny a strop jsou obloženy recyklovaným dřevem ze stromu zvaného kášťa.

Uspořádání domu je velice prosté, za robustními skládacími kovovými dveřmi se vstupuje do zmiňovaného zaguánu, nalevo je společenská zóna s kuchyní, jídelnou a obývákem, napravo pak dvojice ložnic se společnou koupelnou.

Foto: Jeff Goldberg, Esto
Foto: Jeff Goldberg, Esto

Dům lze vytopit pouze pomocí krbu a kamen na dřevo.

V chladných zimních dnech si obyvatelé domu vystačí jen se dvěma zdroji tepla - kamny na dřevo a krbem.

Interiér, jehož stěny jsou obloženy recyklovaným dřevem z kašti (strom z čeledi vavřínovitých), se totiž snadno vytopí. Materiál, z nějž jsou stěny vytvořeny, má kromě jiných předností dobré izolační vlastnosti. A navíc, jedna třetina zdí je z venkovní strany ještě překryta pěnovou izolací.

Foto: Dust

Dispozice domu

Majitelé obydlí mají vlastní zdroj pitné vody v podobě studny, která je na pozemku odedávna. Elektrickou energii čerpají prostřednictvím solárního systému umístěného kus od domu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Interiér domu ale příliš přesvícený není, architekti záměrně navrhli jen nejnutnější osvětlení, a to ještě výhradně s využitím LED zdrojů. Pro vaření, ohřev vody a rovněž tak k chlazení se používá propan.

Reklama

Související články

Světové pamětihodnosti v tlapách koček

Nadšení koček pro krabice všeho druhu a všech velikostí je mj. i díky virálním videím na internetu všeobecně známé. A právě této kočičí zálibě vyšel vstříc...

Výběr článků

Načítám