Hlavní obsah

OBRAZEM: To nejlepší z tvorby první dámy současné architektury Evy Jiřičné

Novinky, Kristýna Křížová

Asi každá země je pyšná na své architekty, jejichž architektura slaví úspěchy i v zahraničí. U nás se to sice příliš nenosí, ale i Česká republika má svého zástupce na poli světové architektury, a navíc je to žena. Eva Jiřičná je architektka, která svou profesi velmi miluje, a navíc byla i prezidentkou Královské asociace britských architektů. Určitě stojí za to, se s její tvorbou seznámit.

Článek

Architektka Eva Jiřičná do letošního roku učila na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Svým studentům předávala zkušenosti, které získala během své pestré kariéry. Má Řád britského impéria, několik čestných doktorátů, ocenění Americké asociace architektů a je členkou tří královských akademií. Jedním z jejích nejznámějších počinů je návrh interiérů pro pražskou, architektonicky velmi významnou stavbu - Tančící dům.

Elegantní architektura s prvky minimalismu

Její architektura vyniká střídmostí a elegancí, přednost v ní dostává vždy funkčnost. Jiřičná pracuje hlavně s chladnými materiály, jakými jsou sklo a kov, které ale v jejím podání působí harmonicky.

.: Materiály použité v tomto interiéru jsou pro Evu Jiřičnou typické.foto: www.profimedia.cz

Použití průmyslových materiálů v interiérech obchodů, dramatická schodiště a hra světla a tmy, tím je architektura Evy JIřičné charakteristická.

.: Typické točité schody ve tvaru ulity.foto: © 2002 Hotel Josef, www.hoteljosef.com

Jak ale napovídají zvolené materiály, architektka upřednostňuje prosvětlenější interiéry. Známá je také svým důrazem na detail, který je pro vyznění celé stavby neméně důležitý. Svou vášeň pro dokonalou organickou strukturu Jiřičná uplatnila při návrhu oranžerie na Pražském Hradě.

.: V Královské zahradě Pražského hradu je k vidění oranžérie, prostor pro pěstování cizokrajných rostlin - hlavně citrusů. foto: www.profimedia.cz

Technicky je oranžérie dobře vybavena - vyhřívání a zavlažování skleníku řídí počítač, ovládání žaluzií, osvětlení a větrání je automatické. Květinám se v ní daří, sama architektka se velmi ráda obdivuje orchidejím, jejichž krása je skutečně inspirující.

.: Stylový interiér pražského apartmánu s květinovou dekorací navržený Evou Jiřičnou.foto: www.profimedia.cz

Organické struktury Evě Jiřičné nejsou cizí. Interiér obývacího pokoje, který navrhla sama pro sebe o tom jasně svědčí.

.: Interiér obývacího pokoje v Londýně, ve kterém se můžete cítit jako v oáze, je designově velmi originální.foto: www.profimedia.cz

Eva Jiřičná je ale známá především prací s průmyslovými materiály typickými pro Hi-tech architekturu, v jejím podání ale nepůsobí tak drsně, jak bychom očekávali. Vyváženého vyznění staveb a interiérů docílí minimalismem, střídmostí a uvážeností.

Je patrné, že se ve své tvorbě řídí zlatým pravidlem - méně je někdy více. S dekorem šetří, nejčastěji se v její tvorbě setkáme s decentním dekorem inspirovaným dobou art-deca a kubismu v kombinaci s moderním designem.

.: Rok 2007: Architekt Hladík a Eva Jiřičná s vítěznou variantou modelu lávky pro pěší v Ostravě. foto: Nová Karolína

Eva Jiřičná byla také uvedena do Americké síně slávy a pozornosti veřejnosti se jí pomalu začíná dostávat i v Čechách. Rozhovor s Evou Jiřičnou si můžete přečíst zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám