Hlavní obsah

OBRAZEM: Plastové doplňky mají skvělé vlastnosti a nápaditý design

Právo, Sylva Svobodová

I když mnozí dávají přednost ryze přírodním materiálům, i plast má své pevné místo na trhu. Interiér oživí barevnou a tvarovou originalitou. Plast je praktický, lehký, omyvatelný - a ohebný. Díky tomu se z něj dají vyrobit neuvěřitelně zajímavé kousky.

Článek

Plast je výborný materiál, který si nezaslouží být zatracovaný. Barevná škála a ohebnost, to jsou vlastnosti, které uvítá každý designér. Originální doplňky z plastu najdeme především v kuchyni a koupelně. Většinou jde o vtipné kousky, které jsou vděčným dárkem.

Vyrábí se však i plastový nábytek (židle, křesílka), který je dost praktický. Obvykle je stohovatelný, lehký, takže se snadno přenáší a rovněž se lehce udržuje v čistotě.

:.Skládací židle Jeff je vhodná na terasu i do venkovské jídelny. Židle je stohovatelná, lze ji pověsit i na háček. Výška židle 78 cm, šířka 42 cm, hloubka 49 cm. Sedák a opěrka jsou z polypropylenu. Cena 129 Kč (Ikea).

:.Plastová taška Alice je odolná, praktická a snadno omyvatelná. V interiéru ji uplatníte jako stojan na noviny. Cena 390 Kč (vpravo). I konev na zalévání květin má mít pěkný design. Prodává se barva bílá, černá, fialová a červená, cena 430 Kč (Iberis).

:.Vtipný dvojháček do koupelny pořídíte za 242 Kč. Slaďte ho s barevnými ručníky a proměníte fádní koupelnu v moderní (Iberis).

:.Silikonovou chňapkou popadneme z plotny každý hrnec a nespálíme se. Barevné provedení myš - růžová, pes - oranžová, žába - zelená. Cena 395 Kč včetně DPH (vlevo).Koš s odklápěcím víčkem, které se na nás směje. Lze ho použít v kuchyni (skořápky od vajíček, sáčky s čajem apod.) nebo do koupelny třeba na použité ubrousky, vatové tampóny. Velikost 13,8x25 cm, provedení růžová, černá, krémová, cena 295 Kč včetně DPH (Naoko).

Nejznámějším plastovým solitérem je židle lidově zvaná pantonka. Vytvořil ji dánský designér Verner Panton, který se po několik let zabýval svým nápadem vyrobit odlitkem židli z umělé hmoty. Na trh se dostala roku 1967 a od té doby je stále žádaná.

Židle pantonka má ladné křivky, dokonale ladí s jednoduchým přírodním nábytkem (dřevěný stůl), ale vynikne i u skleněné desky. Díky veselým a výrazným barvám si ji oblíbily děti. Kdo ji vyzkoušel, ví, že se na ní sedí pohodlně a měkce.

Děti jdou však ještě dále: pantonku vnímají i jako hračku. Židle Panton Junior je o více než jednu čtvrtinu menší než běžný model. Vyrábí se v sedmi různých provedeních a stává se součástí školek a základních škol.

:.Velmi oblíbená plastová židle tzv. pantonka vyrobená podle návrhu dánského designéra V. Pantona. Cena v matném provedení 5826 Kč včetně DPH (Designpropaganda).

:.Vtipný smetáček s lopatkou oceníme v kuchyni. Rychle zameteme drobky po snídani a je uklizeno. Velikost: délka 22,5 cm, průměr 10,5 cm. Provedení v kombinaci oranžová - šedá a zelená - krémová. Cena 345 Kč včetně DPH (vlevo). Na prostřený stůl patří silikonový stojánek o velikosti 4,5x4,5x5 cm. Prodává se v barvě bílá, modrá, oranžová. Cena 345 Kč včetně DPH (Naoko).

:.Koupelna s novou dekorací: plastové statické fólie drží na povrchu dokonce bez lepení pomocí statické přilnavosti a lze je používat opakovaně. Jsou ideální na okna, sprchové kouty, zimní zahrady. Cena při šíři 45 cm/m je 79 Kč (Hornschuch).

:.Osvětlení Josephine pořídíme za 1778 Kč. Materiál - průsvitný plast - působí velmi křehce, elegantně. Nadčasové provedení se neomrzí ani po několika letech (Iberis) - vlevo.Barová židle Frog je báječným doplňkem kuchyňského pultíku. Na barovce rychle posnídáme nebo s přáteli vychutnáme pozdní drink. Materiál chrom/plast. Cena od 3740 Kč (Decoland).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám