Hlavní obsah

OBRAZEM: Chytré doplňky usnadní seniorům život v samostatné domácnosti

Novinky, Barbora Vaníčková

Díky modernímu lékařství žijí lidé plnohodnotný život mnohem déle. V současné společnosti se navíc rozmáhá model, kdy senioři bydlí v samostatné domácnosti. Zaměstnané děti většinou nemají dostatek času, aby své starší rodiče mohli denně navštěvovat. Mohou jim ale opatřit do bytu pomůcky, které seniorům značně usnadňují život a jejich dětem přinášejí klidnější spánek.

Článek

Se stářím se obvykle dostaví i snížená pohyblivost. Mnohé nápady by jistě ocenil i unavený čtyřicátník, pro seniory jsou však tyto věci často pomocníkem, který je uchrání od každodenního boje s vlastní domácností.

Zdrojem nástrah je koupelna

Dokonalým pomocníkem je vana s dvířky, do níž může uživatel vstoupit, aniž by musel přelézat vysokou hranu. Značně se tím sníží riziko uklouznutí. Pokud to dovolí velikost koupelny, může jí nahradit rovněž vana zabudovaná do podlahy doplněná vhodnými madly, které seniorům pomohou při výstupu z lázně.

:.Madlo na vanu pomáhá bránit uklouznutí. Foto: dmapraha.cz

Obě tyto varianty jsou finančně náročné, pokud se vám tedy peněz nedostává, vybavte koupelnu alespoň protiskluzovými podložkami. Rohož, která zabraňuje uklouznutí, byste měli umístit i do vany. V okolí vany by měla být dostatečně pevná madla, o něž se senior může zapřít.

Další možností řešení koupelny je sprcha se sedátkem. Ta je běžně k dostání a během koupání tak odpadají starosti s překračováním hrany vany.

Vyzrajte na sníženou pohyblivost

Pokud mají obyvatelé domu potíže s chůzí do schodů, ocení tzv. volný výtah. Křeslo namontované na zábradlí nikterak nehyzdí dům nebo byt a vyveze jeho obyvatele bez potíží do patra.

:.Křeslo, jež vás pohodlně dopraví do schodů. Foto: freelift.com.

Vhodné křeslo je vůbec velký problém, hodně seniorů má totiž se zvyšujícím se věkem problém vstát. Absolutně nevhodné je pohyblivé křeslo s kolečky, o něž se starší člověk nemůže zapřít rukama. Křeslo by mělo být dostatečně vysoké a pevné, se silnou opěrkou.

Vynikajícím vynálezem je „zvedák“, který se na křeslo připevní a pomáhá pak seniorovi vstát pomocí soustavy pružin. Pořídit se dá i křeslo na dálkové ovládání, které vás nahoru doslova vytlačí.

Kromě těchto základních věcí je mnoho dalších drobností, které mohou seniorům pomáhat v každodenním životě. Zvýšené sedátko na toaletu, které rovněž pomůže při vstávání nebo držák na rychlovarnou konev, který zabrání opaření.

:.Sedák, který vám pomůže při zvedání ze židle. Foto: zdravsen.cz

Seniorům ale mohou pomoci i věci, které jsou běžně k dostání, stačí se jen trochu zamyslet. Například dálkové ovládání na zhasnutí světel nebo jen vhodně rozmístěné vypínače. Automaticky nastavené topení nebo vhodně umístěné sedátko u kuchyňské linky.

Naprostou samozřejmostí je už dnes mobilní telefon pro případ potřeby pomoci. I ten můžete sehnat v úpravě, která je seniorům uživatelsky přístupnější a příjemnější.

:.První mobil určený primárně pro seniory je v prodeji od prvního listopadu. Foto: emporia.at.

Reklama

Související články

Sklo doladí design každé části interiéru

Sklo se významně podílí nejen na současném stylu architektury, ale hlavně na interiérovém designu. Díky široké paletě barev, vzorů a možností opracování se...

Výběr článků

Načítám