Hlavní obsah

Obklady a dlažba vizuálně promění celou koupelnu

Právo, haš

V koupelně se potřebujeme cítit dobře. Je to místo, kde rychle nabíráme síly ve sprše, jindy zase relaxujeme ve vaně. Vybavení tohoto prostoru ovlivní naši psychiku. Zvolené obklady, dlažba, design a sanita rozhodnou.

Foto: archiv firmy Rako, Právo

Koupelnová série Linea je přívětivá, domácká a příjemná. Rako

Článek

Měnit něco v koupelně znamená vždy bourání, kopání, nové stavění, součinnost instalatérů, zedníků, elektřikářů, obkladačů, nákup materiálu. Naše představy o koupelně, jejím poslání a vybavení jsou vždy limitovány prostorem a financemi. Heslo – méně znamená více prospěje jak prostoru samotnému, tak pojistí i dlouhodobou spokojenost. Vždyť u nás se rekonstruují koupelny po dvaceti až pětadvaceti letech.

Když zvažujeme výběr obkladů, rozhodujícím kritériem pro nás by mělo být hledisko snadné údržby a hygieny. Právě obklady a dlažba ale ovlivní celkové vyznění prostoru a koupelnu zcela vizuálně promění.

:.Nový, unikátní materiál quaryl, uplatněný na vaně Squar. Tento materiál kombinuje skvělé vlastnosti akrylu a tvrdost a odolnost minerálního křemene, Villeroy a Boch.foto: Právo/archiv firmy Villeroy a Boch

Velký formát, nebo mozaika?

Mnozí lidé dávají v případě obkladů přednost méně výrazným sériím v šedé či béžové barevnosti, maximálně se odvážou k použití listely. Jiní zase rádi experimentují jak s tvary, tak i s barvami, nechtějí konfekční klasiku, touží po vytvoření originálního prostoru, který otiskne jejich vkus.

Při výběru obkladů dnes vládnou dva směry – obrovský zájem je jak o velkoformátové obklady, tak i o keramickou mozaiku. Velké formáty obladaček jsou k dostání v rozměrech 25x 33 cm a 25x45 cm, u dlaždic jde o rozměry 30x30 cm, 33x33 cm a 40x40 cm.

Mozaikové prvky jsou k dostání od rozměrů 2x2 cm do 10x10 cm.

Působivá je kombinace kontrastních rozměrů, třeba velkoformátový jednobarevný obklad s jednou stěnou vytvořenou z mozaiky.

:.Super ploché sprchové vaničky ze smaltované oceli nabízejí neomezenou volnost v pohybu. Jsou vhodné k instalaci v úrovni podlahy. foto: Právo/archiv firmy Kaldewei

Velkoformátové obklady mají nesporně jednu velkou výhodu – minimalizují počet spár, což jednak nenarušuje plochy stěn a usnadňuje údržbu, zároveň se tím zmenšuje riziko houževnatého ulpívání nežádoucích plísní.

Při konečné realizaci potřebují velkoformátové obklady dokonale rovné povrchy. Stále častěji se v obkladech koupelnových stěn uplatňují listely nejen v horizontálním, ale i vertikálním provedení, což efektně geometricky dělí plochu stěny.

Stejně jako listely, tak i tzv. bombáta (obkládačky páskového typu s reliéfní dekorací s různým profilem), tvarovky a další prvky jsou již neodmyslitelnou součástí téměř každého obkladu.

Co je co – užitečný slovníček
Obkládačkaplochý keramický obkladový prvek používaný k obkladům stěn.
Listeraobkládačka páskového typu, zpravidla bohatě zdobená.
Listrspeciální zdobení povrchu obkladového prvku s perleťovým efektem.
Inzertokeramický prvek zdobený uprostřed obkládačky nebo uprostřed sestavy obkládaček.
Bombátoobkládačka páskového typu s reliéfní dekorací s různým profilem.
Dlaždiceplochý keramický obkladový prvek používaný hlavně pro podlahy
Hydrotectpovrchová úprava keramických prvků se snadnou čistitelností a antibakteriální úpravou.
Nasákavostschopnost prvku absorbovat vodu

Užitná keramika

Při výběru van, umyvadel, sprchových vaniček, klozetů a bidetů bychom si měli pozorně všimnout, co díky svým tvarům a materiálu, z něhož jsou vyrobeny, nabízejí. S ohledem na většinou miniaturní prostory panelákových koupelen existuje široká nabídka malorozměrových umyvadel i van.

:.Asymetrická vana s nadčasovým designem a osvěžující jednoduchostí Artic ofset P, Gustavsberg. foto: Právo/archiv firmy Gustavsberg

Výhodné je, když se při volbě soustředíme mj. na tato hlediska: Závěsný klozet je nejen hezký, ale také usnadňuje mytí podlahy. Vzhledem k délce pouhých 50 cm jej lze instalovat i do těch nejmenších prostorů. Díky speciální konstrukci a ergonomickému sedátku s pevnými kovovými klouby nedochází ke snížení pohodlí.

Plně funkční mytí rukou umožňuje umývátko s rozměry 50x23 cm. Díky moderní ochranné vrstvě jsou povrchy koupelnové keramiky stejně jako skla sprchových koutů dokonale hladké. Ochranná vrstva zabraňuje usazování vodního kamene a nečistot. Snadná údržba potěší i uživatele sprchových koutů.

:.Umyvadlo Cubito s jedním otvorem pro baterii uprostřed. Speciální povrchovou úpravu, která odpuzuje vodu, lze objednat. Jika foto: Právo/archiv firmy Jika

Na trhu jsou i k dostání i prostorvě úsporná asymetrická umývátka. Zajímavým řešením pro početnější rodiny s malou koupelnou je umyvadlo o šířce 52 cm a vyložení 58 cm, v němž se mohou pohodlně mýt i 3 osoby najednou.

Novinkou na trhu van je rozmanitě tvarovatelný materiál pro vany a sprchové vaničky quaryl, který spojuje výhody akrylu i křemičitého písku. Jeho protismykové vlastnosti a odolnost proti poškrábání zvyšují jeho užitkovou hodnotu. Atraktivní vzhled umožňuje jeho lehčí instalaci. Vanu a sprchové vaničky z quarylu lze zabudovat v jedné rovině s obkladem či podlahou.

Superploché sprchové vaničky

V rozměrech od 70x140 cm až do 90x170 cm jsou k dostání ploché a superploché sprchové vaničky Superplan XXL a Duschplan XXL. Tyto modely ze smaltované oceli mají elegantní tvar a jsou vhodné pro instalaci v úrovni podlahy. Zaručují nejen snadný a bezpečný vstup a výstup, ale lze do nich pohodlně vjet i na invalidním vozíku.

:.Efektní rohové umyvadlo – RENOVA Nr.1 Comprimo, klozet závěsný s hlubokým splachováním, spodní skříňka pod umyvadlo vč. krytky z ušlechtilé oceli a zrcadlo s osvětlením. Keramagfoto: Právo/archiv firmy Keramag

Zásluhou povrchové úpravy Perl-Effekt lze zbytky šamponu a mýdla z hladkého povrchu tvrdého jako sklo jednoduše spláchnout.

Pro ještě větší bezpečnost při pohybu se dají tyto modely vybavit navíc protiskluzovým povrchem, tzv. celoplošným antislipem.

Tento strukturovaný povrch je ze směsi křemičitého písku a je napevno vpálen do smaltované oceli tak, že se neopotřebuje ani při trvalém namáhání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám