Hlavní obsah

Nová kuchyňská linka levně a rychle

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte doma starší kuchyňskou linku, která ještě dobře slouží, ale potřebovala by trochu vylepšit? Máme pro vás tip na kreativní renovaci za dostupnou cenu. Pomocí samolepicích fólií d-c-fix vzhled linky hravě proměníte podle svých představ.

Foto: Archiv firmy Hornschuch , Právo

Veselý a hravý styl pro mladé nebo rodiny s malými dětmi.

Článek

Samolepicí fólie jsou určené k polepení hladkých rovných ploch (např. dveří, nábytku, umakartových jader), báječně se hodí i na renovaci kuchyňské sestavy, která má hladká dvířka.

Stará paneláková kuchyň, třeba i plechová, se nám pod rukama změní k nepoznání. Nemusíme se bát, tvořit se samolepicí fólií zvládne i začátečník. Jde to rychle, práce je čistá (nepotřebujeme žádné lepidlo), levná a výsledek efektní.

Výběr dekorů, které se prodávají na trhu, je pestrý. V nabídce jsou barvy ze vzorníku RAL, dále široká škála dekoru dřevin (buk, dub, smrk, ořech, třešeň, exotické dřeviny), ale i vzory mramoru, korku, matného kovu, kovové metalízy apod., vše v rozmanitých vzorech (geometrické, květinové) a texturách (látky, dřeva).

Kdo má vkus a cit pro barvy, může opravdu kombinovat i zdánlivě nemožné. Samolepicí fólie d-c-fix se prodávají v rolích v šíři 45, 67,5 a 90 cm (cena od 65 korun za metr).

Proměna panelákové kuchyně pomocí samolepicích fólií d-c-fix

Začínáme tvořit…

Než se pustíme do kreativní práce, připravíme si ořezávač papíru, nůžky, vybrané role samolepicích fólií d-c-fix a dostatečně velkou podložku.

  • Pečlivě změříme skříňky a po zjištění rozměrů přičteme na každou stranu rezervu na oříznutí fólie.
  • Práce s nůžkami je snadná, díky mřížkovanému rastru na rubové straně uřízneme fólii vždy rovně a přesně.
  • Před lepením plochu zbavíme prachu a nečistot, jinak nám nebude na povrchu dobře držet. Velké plochy doporučujeme před lepením potřít mýdlovou vodou. S fólií pak můžeme snadno manipulovat (po povrchu lehce klouže) a několikrát korigovat třeba i chybné nalepení.
Připravíme si role samolepicí fólie d-c-fix, tužku, nůžky, pravítko, případně ořezávač papíru.
Roli ustřihneme podle rozměru, sejmeme papírovou rubovou stranu a fólii pomalu lepíme k podkladu.
Při lepení zároveň uhlazujeme plochu pomocí hadříku nebo houbičky.
  • Postupujeme následovně: nejdříve stáhneme (odloupneme) kousek spodní papírové vrstvy a přehneme ji. Pak přilepíme k povrchu asi 2 cm samolepicí fólie (nyní je zbavená spodního rastrového papíru).
  • Přesahující část fólie, rohy, otvory (třeba na úchytky) apod. vyřezáváme ostrým řezákem. Zaoblené tvary na kuchyňské lince (oblá hrana pracovní desky) se nám budou lepit snadněji, když fólii d-cfix nahřejeme fénem na vlasy (materiál bude pružnější, fólii díky tomu lehce vytvarujeme).
  • Pracovní desku, boky skříní a rozměrnější plochy lepíme raději ve dvojici, odmotávání spodního rastrovaného papíru a uhlazování fólie (kouskem hadříku, houbičkou) musí probíhat současně.

Polep i vymaluj

Chceme-li oživit kuchyň jako prostor, můžeme být ještě odvážnější. Pustíme se i do vymalování stěn, pohrajeme si s barvami.

.: Kovová matná fólie je na trhu hodně žádanou novinkou. V kombinaci se zelenou, modrou a dekorem dřeva vytvoříme z původní kuchyně designerský solitér.

Než vezmeme do ruky role fólie nebo malířský váleček, neuškodí malé zamyšlení. Třeba nad tím, co nám v kuchyni vyhovuje a co rádi zachováme. Nebo naopak co chceme změnit, jaký styl chceme po úpravách vytvořit (rustikální s dřevěným dekorem, moderní techno styl s matnou kovovou fólií apod.).

Rovněž se vyplatí zamyslet se nad prostorem, který máme k dispozici: je dostatečný, není v kuchyni málo světla? Pozorně si místnost prohlédneme, teprve potom zauvažujeme nad výběrem barev a jejich kombinací. S jejich pomocí ji totiž můžeme opticky zvětšit, zateplit nebo rozveselit.

foto: Právo/Archiv firmy Hornschuch

Co se hodí do kuchyně

  • Do kuchyně se nedoporučují opticky chladné barvy jako modrá, šedá, protože snižují chuť k jídlu.
  • Vhodné jsou naopak pastelové barvy, syté, teplé - třeba lososová, meruňková, olivová a kávová nebo čistě bílá, která prostor opticky rozšíří.
  • O celkovém dojmu často rozhodují detaily, proto na ně nezapomínejme! Když vyměníme na zrenovované panelákové kuchyni i úchytky (staré plastové za kov v matném provedení), použijeme samolepicí fólii i na poličky, lednici, vypínače, dveře nebo na úložné krabice, výsledek bude dokonalý.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství osvětlení do kuchyně

Jestli má naše kuchyň sloužit jako víceúčelový prostor, kde vaříme, jíme a scházíme se s přáteli a rodinou, je načase investovat do osvětlení, které bude...

Co dokážou moderní digestoře

Ke standardnímu vybavení moderní kuchyně patří odsavače par. Zvlášť v obytné kuchyni se bez nich neobejdeme. A navíc mnoho typů působí jako zajímavá dekorace -...

Výběr článků

Načítám