Hlavní obsah

Nevšední vany nahradí lázně a zpestří intimní život

Právo, Karolina Černá

Výrobci dodávají na trh vany heboučké na dotek, s podpěrkami a tvarované tak, aby se v nich dobře leželo. Jsou vany pro páry, s masážními tryskami. Člověk při jejich výběru pochopí jedno: vany jsou výzvou k maximální relaxaci.

Článek

V obchodech se objevují vany větších rozměrů a nemůže za to tloustnutí populace. Výrobci si totiž uvědomili, že vana může nahradit lázně, vodní masáž, poslouží jako místo pro příjemné povídání, někdy i milování. A spotřeba vody? Záleží na nás, kolik jsme ochotni zaplatit za příjemnou relaxaci nebo narušení partnerského stereotypu.

Koupání šité na tělo

Odtok vany bývá stále častěji v jejím středu, aby při koupání v páru odpadly debaty, kdo na něm bude sedět tentokrát. Masážní nastavitelné trysky nám nabízejí možnosti, s jakými jsme se dosud setkávali jen v lázních. Vany bývají častěji opatřeny různými madly a podpěrkami k pohodlnému ležení, přizpůsobují se tvaru lidského těla.

Například vana Soft Bath jde tak daleko, že materiál, z něhož je vyrobena, vlivem teplé vody měkne. Kdo si do ní lehne, má pocit, že se vana tvaruje podle jeho těla. Materiál vytvořili metodou rotačního tvarování plastů, dokáže se roztahovat teplem. Cena se sice pohybuje kolem 200 000 Kč, ale tato novinka je rozhodně technickým příslibem pro vany budoucnosti.

JAKÁ VANA JE SPRÁVNÁ
Dostatečně velká pro všechny členy rodiny, s odtokem pokud možno uprostřed.
Vhodně tvarovaná, aby umožnila pohodlnou koupel, dalo se v ní pohodlně ležet a tělo bylo dostatečně ponořené.
Pro velké vany (např. délka 180 cm a šířka 80 cm) se doporučují multifunkční polštářky a podhlavníky, které brání podklouznutí těla. Slouží také jako opěrka šíje nebo podložka pro paže. Vhodné jsou anatomicky tvarované vany s opěrkami pro ruce či s madly. Usnadní se tak vstup dětem iméně pohyblivým lidem.
Musí být z kvalitního materiálu (smalt, měď), aby vydržela v koupelně 15 a více let.
Povrch by měl odolávat zvířatům a jejich drápkům, ale také působení úklidových prostředků a kosmetických přípravků (např. barev na vlasy a podobně).

Rohová vana, nebo volně stojící?

Výrobci nabízejí vany nejrůznějších tvarů, podob a velikostí. Můžeme si vybrat klasickou či v atypických tvarech, mezi nimiž je ovál, mnohoúhelník nebo kruh. Nenecháme se ale ošálit zvláštním tvarem. Důležité je, aby nám vana takzvaně seděla, takže se při jejím výběru nerozpakujeme do ní vlézt a lehnout si.

Klasické vany jsou oblíbené zejména kvůli nižším cenám. Hodí se do konzervativních domácností, nebo jako druhá vana třeba v provozní místnosti pro mytí zvířat, špinavých předmětů atd.

Volně stojící vany bývají instalovány doprostřed místnosti. Jsou dražší a vyžadují více prostoru. Montují se pomocí podpěrných systémů, které jsou standardní součástí každé vany určené pro umístění do prostoru a umožňují k ní přístup ze všech stran.

Zápustné vany představují nový trend. Vyrábějí se v nejrůznějších tvarech. Instalace je technicky náročná, někdy je řešena zapuštěním do přizděného soklu, což ale už působí standardním dojmem.

Rohové vany zaznamenaly boom s příchodem akrylátu, který umožnil vytvarovat vanu do požadovaného designu, tvaru a velikosti. Vyžadují více místa, hodí se proto do větších koupelen. K záporům patří jejich velký objem a tudíž větší spotřeba vody a elektrické energie. Na druhou stranu rohové vany nabízejí pohodlí a komfort, které dopřávají tělu relaxaci, odpočinek a nabrání nové energie.

Vyrábějí se ve dvou základních typech: symetrické rohové vany mají tvar pravoúhlého trojúhelníku se shodně dlouhými odvěsnami. Asymetrické rohové vany disponují různě dlouhými odvěsnami a jsou žádanější především při rekonstrukci nebo v menších koupelnách.

Pro milovníky bublinek

Mezi nejdražší vany patří ty s masážními tryskami. Jejich cena začíná na 25 000 Kč. Vodní masáž však podporuje krevní oběh, zpevňuje pokožku a zabraňuje ukládání podkožního tuku. Masážní vany rozlišujeme ještě na perličkové a hydromasážní.

Systém perličkové masážní vany spočívá v otvorech, které jsou rozmístěny na dně vany. Z nich vychází do vody vzduch měnící se v jemné perlení. Mírné perlení má výrazný vliv na činnost lymfatického systému a na krevní tlak.

Vany s hydromasážním systémem masírují určité části lidského těla silným tlakem podvodních trysek. Tento druh masáže je výborný zejména pro regeneraci namáhavých svalových partií a podporuje jejich prokrvení. Systém bývá ovládán pneumatickým ovládáním nebo elektronicky hned z okraje vany.

Materiál: smalt, akrylát, sklo

Smaltované vany se vyrábějí lisováním hlubokotažného ocelového plechu. Na něj se nanáší smalt. Složením a technologií výroby připomíná sklo. Drápky psa ani kočky mu neublíží, nepoškrábeme jej ani hřebíkem. Povrch ocelové smaltované vany se zahřeje až několik minut poté, co se napustí horkou vodou. Kvalitu vany určuje tloušťka oceli a kvalita smaltu, který tvoří povrchovou úpravu vany. Měla by mít minimální tloušťku o síle 23 mm.

Akrylátové vany nejsou tak bytelné, ale poškrábaný povrch můžeme přebrousit. Není třeba je obezdívat, obkládat či zazdívat, ve většině případů stačí použít montážní lišty či akrylátové panely. Povrch van vyrobených z akrylátu zaručuje příjemný a teplý dotek, vysokou lesklost a velmi snadnou údržbu. Standardní síla akrylátu se pohybuje mezi 4-6 mm, kvalitnější modely atypických tvarů disponují akrylátem o síle až 10 mm.

Směsi jsou ve velké míře zastoupeny akrylátem s přísadou. Mezi nejběžněji využívané příměsi patří quaryl a marbex.

Dřevo, sklo, přírodní kámen patří k výstředním materiálům, vyhledávaným především designéry, architekty a umělci, kteří se chtějí odlišit od běžného standardu.

VÝSTŘEDNÍ TYPY VAN
Výrobci van a designéři myslí také na movité milovníky netradičního koupání. A tak vany vypadají jako koráby, vesmírná tělesa, nebo jsou opatřeny kůží a čalouněním.
Vanu z ametystu vyrobila francouzská firma, která navrhuje luxusní sanitární techniku do nejlepších rezidencí, královských paláců a přepychových jachet.
Luxusní vana, z níž vyrůstá futuristický organismus stvořený z krystalů Swarovski.
Švédská designérka Marie-Louise Gustafsson stvořila mobilní vanu.
Proč se nevykoupat třeba v dámském střevíčku?
Vana, nebo postel s nebesy? Povšimněme si zejména bílého koženého polstrování.
Pro toho, kdo ani ve vaně nevydrží bez televize.
Inspirace přichází z přírody -vzor zebry je vytištěn na kůži. STONE ONE

Rady & tipy

Když se rozhodneme pro koupi trezoru, kontaktujeme i svoji pojišťovnu a zjistíme si, jaké má požadavky. Všechny pojišťovny sice proplácejí škody za certifikovaný trezor, ale už je rozdíl v tom, za co ručí a za co už ne. Je dobré si podmínky pečlivě přečíst a tomu případně i přizpůsobit koupi typu trezoru. V případě poškození trezoru zařazeného v 1. bezpečnostní třídě se vyplácí částka asi 200-500 000 Kč.

Kdo vlastní zbraň (krátkou sportovní, loveckou k mysliveckým účelům), má povinnost ji bezpečně uschovat, zvláště aby se k ní nedostaly děti. Na myslivecké zbraně je určena velká skříň o velikosti 1500x400 mm s hloubkou 360 mm. Střelivo by vždy mělo být oddělené od zbraně.

Trezory pro domácí použití se dělí na bezpečnostní třídy: 0, 1, 2, 3 (na nulu se certifikát ani nevystavuje). Třídy se dělí podle konstrukčního řešení trezorů, vyšší číslo má silnější oplechování. Bezpečnostní třída 1 znamená, že trezor je násilím poškozen do 30 minut, třída 2 do 45 minut a třída 3 do 59 minut.

K nákupu trezoru si vždy volíme prověřenou firmu se zkušeností na trhu. Ta nabízí kompletní servis (náhrada klíčů v případě ztráty, otevření trezoru v případě jeho zablokování atd.)

Reklama

Související témata:

Související články

Dům, který je balzámem pro tělo i duši

Dům v poklidné čtvrti v pražské Staré Ruzyni nepřijde na první pohled ani veliký ani nápadný. Zdání však klame. Najdeme v něm třeba místnost pro wellness, tři...

Výběr článků

Načítám