Hlavní obsah

Nevšední rodinný dům s ladnými křivkami se už letos stane realitou

Novinky, Jana Nesvadbová

Když před dvěma lety vyhráli architekti z amerického studia WATG Urban soutěž návrhů rodinných domů volných forem The Freeform Home Design Challenge, vypadal jejich projekt trojrozměrně tištěného domu jako velmi hezký sen. Ten by se ale měl stát už letos realitou.

Foto: WATG Urban (9x)

Dům elegantních tvarů by mohl být vytištěn na břehu řeky Tennessee již letos.

Článek

Jak oznámili architekti studia sídlícího v Chicagu, v současné době společně s vyhlašovatelem soutěže, společností Branch Technology, pracují na testech pevnosti a nosnosti zdí.

Pokud bude vše probíhat dle předpokladů, očekávají, že stavba domu nazvaného Curve Appeal (volně přeloženo jako Výzva křivek) začne ještě letos. Vyrůst by měl na břehu řeky Tennessee, na lesnatém, a zároveň sluncem zalitém pozemku ve městě Chattanooga.

Foto: WATG Urban

Dům může divákovi na první pohled připomínat UFO.

Architektura volných forem
Termínem architektura volných forem je označován styl typický hlavně pro Severní Ameriku. Její tvůrci se kromě funkčnosti staveb soustřeďují také na vizuální a prostorový efekt. Každé takové dílo má zřetelné skulpturální kvality. Autoři velice často nalézají inspiraci v přírodě, ve tvarech živočichů, rostlin či vesmírných těles.
Foto: WATG Urban

Architektura volných forem je na první pohled typická neobvyklými tvary.

Návrh domu byl inspirován programem 36 vysoce experimentálních prototypových domů, které vznikaly v USA v rozpětí let 1945 až 1966. Jejich výhodou byla snadná a rychlá stavba, tvůrci byli chváleni za posouvání limitů v oblasti minimalizace množství materiálů použitých na stavbu.

Společným rysem těchto staveb byla dispozice navržená v otevřeném plánu, podporující maximální průchod přirozeného světla interiérem. Z tohoto hlediska lze nový dům Curve Appeal považovat za další evoluční krok linie těchto domů, neboť jeho projekt vychází ze stejných principů. Rozdílem je ovšem způsob stavby, jímž má být trojrozměrný tisk.

Foto: WATG Urban

Dům je tvořen elegantní skořepinou.

Vlastní technologie 3D tisku domu je doménou právě společnosti Branch Technology, která vyvíjí takový způsob výroby domu, který není ani složitý, ani nákladný.

Foto: WATG Urban

Nevšední dům má i nevšední parkovací plochu pro vůz.

Dům tvoří elegantně tvarovaná skořepina, která působí nejenom hezkým dojmem, ale navíc funguje jako klasická nosná konstrukce stavby. Zjednodušeně řečeno, na první pohled nahodile obloukovitě vyklenuté stěny jsou ve skutečnosti navrženy tak, aby bez problémů unesly zátěž střechy a zároveň nabídly co největší vnitřní prostor v domě.

Rovněž podporují možnost maximálního otevření interiéru bez nutnosti zatěžovat jej zdmi či jinými nosnými prvky, které by vytvářely zbytečné překážky a omezení.

Foto: WATG Urban

Interiér rodinného domu je navržen jako jeden velký propojený prostor.

V současnosti probíhají testy nosnosti architekty navrhovaných stěn a nosníků. Právě ty, dlouhé pouhý metr a vážící jen dvě a čtvrt kila, unesou zátěž okolo 1633 kg.

Dalším krokem má být zkouška maximální nosnosti dalších tištěných prvků kostry domu.

Foto: WATG Urban

Stejně jako z exteriéru, tak z interiéru je zřetelný skulpturální charakter stavby.

Autoři projektu rovněž spolupracují s další důležitou společností, kterou je United States Gypsum. Ta vyvíjí materiály na bázi sádry, dokonce i pěnový sádrový materiál ve spreji, které by mohly být na novém domě využity. Nejenom jako povrchová úprava fasády, ale také například jako protipožární ochrana či konstrukční výztuha, případně jako podklad pro další aplikace.

Foto: WATG Urban

V současnosti probíhají testy nosnosti jednotlivých částí kostry domu.

Dům je navrhován jako energeticky soběstačný, tj. aby vyprodukoval tolik energie, kolik jí spotřebuje.

Foto: WATG Urban

Elegantní křivky jsou hlavním rysem nové stavby.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám