Hlavní obsah

Netradiční moderní dům zaujme svou jedinečností na každém kroku

Po dokončení hrubé stavby moderního rodinného domu dozrál čas k jeho vybavení. Na to si však Pavel s Lenkou netroufali. Na internetu je zaujala práce studia Oooox, které oslovili, a začala se odvíjet další kapitola jejich nového bydlení poblíž Hradce Králové.

Foto: www.modernibyt.cz

Jídelní stůl z dýhy mořené do šedohnědého odstínu je ve skutečnosti konzola bez podpor, která je vetknutá do kuchyňského ostrůvku. Do chladného celku vnáší teplý prvek a jinou strukturu. Stůl je doplněn svítidlem Jamaica a šesti židlemi Flow Chair.

Článek

Základy vašeho bydlení byly položeny. Bylo těžké vyrovnat se v interiéru s danými mantinely dekonstruktivistické stavby?

V konečné fázi to nebyl úkol pro nás, ale pro architektky ze studia Oooox. Nezasahovaly do exteriéru domu, upravily dispozici interiéru navrženou architektem Alešem Gadlinou jen v malé míře a pouze tam, kde by daný prostor mohl být lépe využíván.

Pochopitelně při práci na interiéru ctily soulad s exteriérem stavby. Architektkám jsme ale ponechali volnou ruku a výsledek se dostavil nad očekávání potěšující.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je vybavená vestavným kávovarem, pečicí a mikrovlnnou troubou, ostrůvek zhotovený na zakázku je z materiálu Technistone.

Design nás baví a záleželo nám na minimalistickém pojetí interiéru. Líbí se nám, ovšem jen do jisté míry, strohost - beton, stěrky, spíš monochromatické ladění barev vycházející z šedého základu.

Foto: www.modernibyt.cz

Nezvyklé je i uspořádání sedací soupravy, kdy část je otočená ke stěně s televizorem a druhá je orientovaná do jídelny. Lze ji však rozdělit a podle potřeby měnit umístění. Na podlaze je betonepoxová stěrka. Součásti odpočinkové zóny je klasický krb.

Při práci na interiéru jsme se totiž zasekli hned na koupelnách a rady jsme si nevěděli ani s atypickou šatnou. Teprve po vyřešení koupelen se pokračovalo v úpravách dalších částí domu.

Foto: www.modernibyt.cz

Hale dominuje monolitické betonové schodiště, které se směrem nahoru zužuje.

Nebývá zvykem mít v koupelně nesourodou podlahu.

To byl záměr. Koupelna v patře sousedí s naší ložnicí. Má vyznačenou zónu běžného provozu, kde jsou umyvadla a sprchový kout. Tam je použita betonepoxová stěrka. A v zóně relaxační, kde je vana, je na podlaze použita masážní černá mozaika z říčních kamínků.

Foto: www.modernibyt.cz

Volně stojící umyvadla Pear jsou doplněna úložnou zrcadlovou stěnou, kde jsou kombinovány otevřené police ze surové oceli a nerezové plochy pro vyústění nástěnných baterií Goccia. V relaxační části koupeny je volně stojící vana Zita z litého mramoru.

Nevšední je i kombinace hladkých vyštukovaných a bíle vymalovaných ploch s přiznaným hrubým betonem na stěnách.

To je opravdu originální řešení. Původně jsme chtěli beton omítnout a teprve na něj natáhnout stěrky. Od toho nás ale architektky odradily, bylo by to zbytečné a navíc i drahé. A tak naopak z hrubého betonu udělaly přednost a nechaly ho zajímavě vyniknout. Místy jsou zalakované i popisky od elektrikářů.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice manželů je dveřmi z kouřového skla propojena s koupelnou. Na podlaze je dřevěná podlaha z drásaného a katrovaného dubu.

Váš dům působí velmi vzdušně, prostorně a je plný originálních prvků.

První nadzemní podlaží je téměř celé otevřené. Jeho atraktivní součástí je i lité betonové schodiště, na které je ze všech stran vidět. Jen vybavení naznačuje jednotlivé zóny. U jedné nosné příčky stojí kuchyňská sestava nábytku a z druhého nosného pilíře vznikla stěna s policemi materiálově propojená s jídelním stolem, který se vznáší v prostoru.

Foto: www.modernibyt.cz

Část relaxačního prostoru je tvořena malou domácí posilovnou a navazující prosklenou saunou s vířivkou, kterou manželé v chladných dnech užívají téměř denně.

Nemá žádné nohy, ale je pevně ukotven v ostrůvkovém modulu. Zajímavé je i jeho šikmé napojení, které kopíruje betonový stropní podhled.

Foto: www.modernibyt.cz

Pokud si nemůžete vybrat umyvadlo z dostupné nabídky, jděte na to jinak. Nechte si ho vyrobit na zakázku třeba z betonu, jako to udělali majitelé domu. Atraktivní solitér kontrastuje s černými stěrkami na stěnách. Kus navrhla architektka Radka Valová.

Váš interiér zrcadlí silné osobnosti. Ne každý si doma zřídí kuřárnu nebo šatnu s vyhlídkou a v ložnici svítí sítí skleněných krystalků.

Oba jsme vášniví kuřáci, tak jsme kuřárnu potřebovali a opravdu ji využíváme. Je odvětrávána pomocí rekuperace a prakticky vybavená sestavou otevřených boxů z překližky, z nichž některé jsou vyplněné ocelovými boxy pro uskladnění vína.

A šatna je také zvláštní. Její výsledná podoba představuje elegantní řešení oblouku, který je vytrčený do prostoru nad halou a schody.

Foto: www.modernibyt.cz

Kouřové sklo svěle zachovává intimitu šatny, ale umožňuje i průnik denního světla dovnitř.

Původní záměr vitráže byl postupně nahrazen dalšími návrhy, až získal konečnou podobu skleněného oblouku zhotoveného na míru z kouřového skla. Kouřové sklo skvěle zachová intimitu, v našem interiéru se objevuje opakovaně a zde umožňuje průnik denního světla do šatny.

Příjemně se ale cítíme i uvnitř šatny. Rozhodně není malá a díky vystupujícímu prosklenému oblouku se stává ještě vzdušnější. Jsme tu jako na vyhlídce.

Foto: www.modernibyt.cz

Manželé jsou kuřáci, proto si v sousedství obývacího pokoje zřídili kuřárnu, kde se našlo místo také pro uložení několika lahví dobrého vína. Barevně výrazným prvkem místnosti je červený lustr Campari, který si sem přivezli z předchozího bydliště.

Z našeho domu jsme ve finále nadšení a maximálně si ho užíváme. Líbí se nám kontrast jemných bílých štuků a surových betonových povrchů a nakonec i jídelní stůl spojený s ostrůvkem, s nímž jsme se zprvu zcela neztotožňovali.

Foto: www.modernibyt.cz

Dětský pokoj je přístupný přes samostatnou šatnu, na niž navazuje také dětská koupelna. Místnost zdobí dekorace v podobě osmnáctipalcového sportovního hliníkového kola BMW.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám