Hlavní obsah

Netradiční kostkovaná tapeta proměnila byt v jedinečný domov

Cílem rekonstrukce staršího bytu nedaleko Prahy bylo vytvořit příjemné prostředí pro jednu osobu a její návštěvy, koníčky i pohodlné vaření. Odvážné použití kostkovaného vzoru dodává interiéru osobitý charakter.

Foto: Aneta Vrkotová

Interiér bytu pro dámu využívá věčné elegance kostkovaného vzoru v různých jemných kombinacích.

Článek

Nebyl to až tak velký nebo snad náročný zákrok. Byt o rozloze 55 m2 obývá paní středního věku. Prostor potřeboval oživit a vyměnit některé vysloužilé nebo unavené věci.

Foto: Aneta Vrkotová

V chodbě dominuje bílá barva. Kvůli absenci oken bylo nutné prostor prosvětlit, aby nepůsobil stísněně.

„Dispoziční řešení bytu pro jednu osobu bylo vyhovující, a proto se stavební práce odehrály pouze v koupelně, kde bylo vybouráno původní jádro. Velké změny proběhly především při výměnách podlahových krytin a obkladů. V obývacím pokoji a v ložnici jsme repasovali bukové parkety. Bytu hodně prospělo nové osvětlení – bodovky v sádrokartonových podhledech celou chodbu, sociální zázemí a kuchyň přímo rozzářily,“ popisuje stručně autorka návrhu Ing. arch. Jana Vrkotová.

Foto: Aneta Vrkotová

I v chodbě se opakuje motiv kostky na tapetě.

Osvětlení hraje velkou roli také v obývacím pokoji, kde je umístěno bodové svítidlo nad galerií obrázků, které majitelka sama nakreslila. Protože zdrojů světla je v místnosti dostatek, bylo možné použít do prostoru u sedačky dekorativní svítidlo s vintage žárovkami, které dodává hravý prvek do celku. Je tak možné vytvářet scény s různou atmosférou.

V obývacím pokoji je umístěný jídelní stůl, který slouží zároveň jako stůl pro kreslení, proto je osvětlení nad ním polohovatelné. Vzhledem k tomu, že nebylo nutné mít u stolu čtyři židle, nahradila je lavice z Ikea, která slouží jako odkládací plocha a při pohoštění návštěv se může jednoduše přemístit ke stolu.

Pohodlné vaření

Velkou změnou prošla kuchyň, kde původní vestavná spíž a volně stojící chladnička ubíraly hodně prostoru. Současné řešení umožnilo vestavnou chladničku, kterou si majitelka vždy přála.

Veškerý nábytek je nainstalovaný níž, než je obvyklé, aby vyhovoval menší postavě majitelky.

Foto: Aneta Vrkotová

Původní kuchyň byla neprakticky řešená a stísněná. Nová dispozice umožňuje pohodlné vaření.

Na novou potravinovou skříň navazuje pult pod oknem, který zvětšuje pracovní plochu a umožňuje i malé snídaňové stolování. Jemná kombinace přírodních barev a jednoduchých linií nábytku kuchyň prosvětluje. Díky tomu místnost působí i prostorněji a lze zde snadno a bez bariér vařit i udržovat čistotu.

Foto: Aneta Vrkotová

Dostatek zdrojů světla umožnil instalaci neobvyklého designového lustru.

Kostky jsou vrženy

Celý byt je pojednán v duchu moderního bydlení s domáckou atmosférou. Obytné místnosti a chodba byly dekorovány kostkovanou tapetou, jejíž vzor se opakuje také například na koberci v obývacím pokoji nebo na závěsu, který zakrývá vstup do malé šatny.

Foto: Aneta Vrkotová

V celém bytě byla na několika místech použita neobvyklá kostkovaná tapeta v tlumených barvách.

Foto: Aneta Vrkotová

Díky jemnému barevnému ladění poskytuje ložnice klidné a příjemné místo pro odpočinek.

„Aby poměrně konzervativní základ bytu nenudil, zvolili jsme osvětlení a dekorace v měděném akcentu, který se dobře hodí jak k hnědým tónům (obývací pokoj, koupelna), tak k šedým (ložnice) – útulnému bydlení dodává jednoduše šmrnc,“ konstatuje autorka návrhu.

Foto: Aneta Vrkotová

Rekonstrukcí prošla i koupelna, nyní laděná do hnědé barvy a opět s geometrickým vzorem na stěnách.

Mgr. Jana Vrkotová
Navrhování interiérů se věnuje od roku 2008, kdy absolvovala Design Školu, první školu interiérového designu u nás. Těší ji, jak v posledních letech vzrostl zájem lidí o navrhování interiérů, o design obecně. Je přesvědčená, že funkční, sladěný, klidný prostor dodává lidem pozitivní energii, o kterou nás dnešní neklidný svět často připravuje. Pocit z interiéru je pro výsledek její práce velice důležitý.

Kristýna Lišková, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám