Hlavní obsah

Nenápadný dům bohaté rodiny ukrýval draze vybavený interiér

Novinky, Text: Lenka Kudělková, editace: tnk

Bohatá židovská rodina Weinbergerových, vlastnící ve Znojmě prosperující továrnu na zpracování kůží, žila v na první pohled celkem nenápadné stavbě. Reprezentovalo ji ale drahé vybavení interiérů. O konzervativním přístupu architekta svědčí obrácení ložnic do ulice, stejně jako fasáda, která jednotným tvarem oken nevypovídá nic o tom, co je za nimi.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Vila se nachází na adrese Rudoleckého 859/21, Znojmo. Dobové snímky zobrazují původní vybavení vily.

Článek

Vila Alfreda Weinbergera od architekta Armanda Weisera vznikla mezi lety 1927 až 1928. Žádost o stavební povolení podal Alfred Weinberger, o kolaudaci hotové stavby žádal o rok později jeho starší syn Fritz.

Třípodlažní dům, dílo vídeňského architekta Armanda Weisera, přiléhá pravým bokem k sousední budově. Uliční fasádu člení devět čtvercových oken a zvýrazňuje ji středové okno s prohnutým balkónem s dekorativním kovovým zábradlím.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Nábytek byl perfektně začleněn do obytných prostor.

Do domu se vstupovalo z levé boční strany zdvojeným proskleným vchodem. Dveře bližší k ulici vedly do bytu stavebníka, dál do dvora byl vstup do vyšších pater. V nejvyšším z nich se nacházel čtyřpokojový byt.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Společenský sál byl propojen s hudebním salonkem.

Hlavní vchod vedl do šatny, na kterou navazovala hala se schodištěm do prvního patra, pod kterým byla umístěna půlkruhová prohloubenina ve zdi a salón.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Snímek dokazuje, že vstup do vily býval řešen jinak.

Halu s trámovým stropem, zařízenou celkem masivním nábytkem inspirovaným vídeňskými stylovými trendy, spojovaly se salónem dvoukřídlé dveře, opticky rozšířené dvojicí vitrín.

Schodištěm z haly se vystupovalo do prvního poschodí, kde byly soukromé pokoje členů rodiny, včetně dětského pokoje s jediným balkónem domu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám