Hlavní obsah

Největší přehlídka designu představuje trendy kousky do interiérů

Novinky, tnk

Přehlídka Designblok 2013 každoročně uvádí nejnovější kolekce designérského nábytku, osvětlení, dekorací i drobných doplňků do bytů. Práce mladých designérů se na ní setkávají s kusy od zkušených designérských mistrů. Letos zaujaly hlavně luxusnější návrhy pro náročnějšího zákazníka.

Foto: Novinky

Atelier Pelcl si pohrál s klasickým slavným vzorem Marimekko.

Článek

Zdařilá je letos hlavně prezentace osvětlení. Zaujme Preciosa Lighting, Halla nebo Marset či skleněné lustry od Jana Plecháče a Henryho Wielguse či od firmy Brokis. V osvětlení je v kurzu maximální tvarová jednoduchost. Pryč jsou inspirace barokními lustry a výrazné plastové materiály.

V kurzu je barevná jednoduchost

Trendem v interiérech je totiž čistota barev a jednota stylu. Platí, že víc jak tři výrazné barvy najednou je příliš. Movitějšího návštěvníka může letos zaujmout třeba moderně řešená kompaktní vířivka pro limitované prostory v jednoduchém designu.

Foto: Novinky

Návštěvníci si mohou prohlédnout i opravdu luxusní vanu s prvky soukromého bazénu.

Obdivovatel luxusu by si neměl nechat ujít ani prezentaci holandského umělce a designéra Hanse von Bentema a jeho instalaci s názvem Heaven (Nebe) vycházející z idey křišťálové postele s nebesy, která je vlastně lustrem, do kterého je možné si vlézt.

Foto: Designblok

K vidění je i postel s osvětlenými nebesy.

Nově založená značka Ulč na Designbloku představuje nábytkovou řadu navrženou autorským kolektivem Mütanta. Nábytek vyniká svou prostotou a nadčasovostí. Jednotlivé kusy se uplatní hlavně jako solitéry.

Foto: Novinky

Někteří vystavovatelé se rozhodli na své produkty upozornit výmalbou výstavní kóje.

Na přehlídce i letos nechybí kýčovité prvky. Oproti minulým ročníkům ale ubylo nábytkových kusů inspirovaných barokem nebo rokokem, mezi kterými bylo nevkusných kusů vždy nejvíc. I letos ale nechybí např. kýčovité ručně zpracovávané křišťálové lampy, tuctové vázy apod.

Foto: Novinky

Nová bytová kolekce od značky H & M (Hennes & Mauritz) má sice prvky kýče, ale ve výstavním prostředí vagonů interiér působil nevšedně a útulně.

Zajímavou kolekci věšáků do interiéru i různých druhů ramínek na šaty, která jsou jinak celkem těžce k dostání nabídla firma Alax.

Vítanou novinkou jsou i vkusné nafukovací hračky pro děti od firmy Fartra nebo návrhy moderních smetáků s lopatičkami do minimalistických nebo futuristických interiérů.

Foto: Novinky

Alax furniture představuje nevšední tvary věšáků.

Zaujmou i výsledky spolupráce mezi značkou Jika a Vysokou školou uměleckoprůmyslovou v Praze. O výrobě vybraných výrobků jako limitovaných sérií se jedná.

Foto: Jika

Výrobky vytvořili studenti pro Jiku v rámci klausurních prací pod vedením designéra Maxima Velčovského.

Za pozornost stojí i premiérové představení projektu Stojím si za tím, který usiluje o záchranu mizejících uměleckých řemesel.

Prodává se kůň do zahrady

Bezpochyby jednou z nejlepších věcí, které je možné na Designbloku pořídit je bronzový odlitek koně se strukturou tvořenou skořápkami burských ořechů od sochaře Michala Gabriela a firmy Goodstuff. Jde o odlitek jednoho ze tří koní umístěných ve vodní kaskádě v Praze 6, který bezpochyby zkrášlí každý exteriér.

Foto: Novinky

Movitější návštěvník si na přehlídce může koupit i sochu od Michala Gabriela.

Hlavní prostor Designbloku - Superstudio Nákladové nádraží Žižkov se nachází na adrese Želivského 2, Praha 3 a je otevřen do soboty 12. 10. v době od 10 do 21 hodin. V neděli 13. 10. od 10 do 19 hodin. Je třeba počítat s tím, že jako už tradičně je umístění jednotlivých stánků na Designbloku trochu chaotické a často ne úplně doladěné.

Další hlavní prostory přehlídky

  • Openstudio (Náměstí Franze Kafky 3, Praha 1) neboli Laboratoř současného designu nabízí např. šperky, módu, designérské prototypy, koncepty a vizionářské studie i expozici Designblok Talent Card představující naděje českého designu
  • Art House (Colloredo-Mansfeldský palác, Karlova 2, Praha 1) prezentuje  výstavy současného českého a zahraničního uměleckého designu vybraného kurátory

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám