Hlavní obsah

Nejúspěšnější českou stavbu roku 2009 v evropské konkurenci vytvořilo studio ksa

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevšední dům v Černošicích od architektonického studia ksa sklízí velké úspěchy. Letos zabodoval a probojoval se v evropské soutěži Mies van der Rohe Award do výběru nejlepších třiceti pěti staveb. Čím je tak zajímavý a nevšední? Seznamte se s touto zajímavou geometrickou stavbou.

Článek

V evropské soutěži o nejlepší architektonické dílo letos nejvíce zabodoval atypický železobetonový rodinný dům od architektonického studia ksa. Tato stavba vypadá, že by se mohla co chvíli naklonit do strany, ale dům pevně stojí na svém místě a budí pozornost kolemjdoucích, vypadá totiž jako velmi atypický krystal.

Autory návrhu této atypické stavby jsou Ján Studený a Martin Vojta, kteří navrhli konstrukci domu z železobetonové skořepiny, která je opatřena klasickým zateplovacím systémem a na povrchu má bílou omítku.

Dům z kvádrů je postaven za minimální cenu

Dům má modulový koncept, podobný dům je možné postavit i s větší mírou prosklení a s výraznějším propojením se zahradou. Modul suterénu je zapuštěn do svahu a vyrůstá do výšky tak, aby obyvatelé měli pěkný výhled na údolí nedaleké řeky Berounky. Dům byl postaven běžnou technologií a jeho stavba vyšla zhruba na šest miliónů Kč.

Výhodou modulového domu je, že si můžete variabilně dům dostavovat a rozšiřovat podle svých aktuálních potřeb. Jádrem domu je vertikální hala a poslechová místnost. Obytné patro nad ní je složeno z volné zóny a uzavřených ložnic s koupelnami. Na ploché střeše pak najdeme terasu s bazénem.

Konstrukci domu tvoří železobetonová skořepina, která je opatřena klasickým zateplovacím systémem, na povrchu s bílou omítkou.

Můžete si vytvořit prostorný obývák nebo izolované pokoje

Jednotlivé místnosti jsou doplněné posuvnými dřevěnými stěnami. Tyto posuvné prvky umožňují propojovat místnosti celého obytného patra do jednoho velkého prostoru, který pak může směle sloužit jako obývací pokoj. Obyvatelé se tak mohou sami rozhodnout, jestli mají náladu na společnost nebo nikoliv.

Dům je navržen podle potřeb obyvatel, splňuje tedy standardní nároky na bydlení pro čtyřčlennou rodinu. Obytné patro má panoramatický výhled, který dává vyniknout krásám zdejšího kraje, v přízemí se nachází jen vstup, výhledu do kraje totiž brání sousední stavba.

V soutěži o nejlepší architektonickou perlu Evropy tuto stavbu ale předběhla gigantická budova opery v Oslu, kterou si můžete prohlédnout zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám