Hlavní obsah

Nejlepším individuálním Domem roku 2014 je moderní stavba s jídelnou na střeše

Novinky, tnk

V soutěži o nejlepší Dům roku pořádané časopisem Můj dům se o prestižní titul utkaly desítky soutěžních staveb. Odbornou porotu nejvíc zaujal dům od architektů Petra Marka a Martina Sladkého s efektivně využitým střešním prostorem. Čtenáře zase okouzlil minimalistický dům s názvem Lime.

Foto: archiv soutěže Dům roku

Stavba je výrazně prosklená a v interiéru je tak hodně světla.

Článek

Soutěžící domy jsou rozděleny do dvou základních kategorií. Individuální domy jsou postaveny podle návrhu architekta nebo dodavatele. Letos bylo přihlášeno 38 soutěžících. Typové domy vznikají podle typového projektu. Těch letos soutěžilo 26. Novou kategorií v soutěži jsou Katalogové projekty, celkem bylo nominováno 132 domů.

Nejlepší individuální stavbou byl podle odborné poroty (ve které zasedli i architekti Jaromír Grafek, Adam Lenc a předseda poroty Svatopluk Sládeček) dům od architekta Martina Sladkého.

Jde o působivou moderní stavbu s detaily z ušlechtilých materiálů. Architekt originálním způsobem využil i střechu domu. Na ní je jídelní stůl, sedací souprava, kuchyňská linka i sprcha s vířivkou. Z domu je působivý výhled na Prahu.

Foto: archiv soutěže Dům roku

První místo v kategorii typových domů patří podle poroty Domesi Concept Housu.

Z typových domů u poroty nejvíc zabodoval dům s názvem Domesi Concept House od společnosti Domesi – Prodesi. Jde o vzorový dům moderní dřevostavby.

Tato dřevostavba s hodně moderním designem má oživit víkendové bydlení v Čechách.

Čtenáře okouzlil dům Lime

Vítěznou stavbou čtenářů se letos stal typový energeticky úsporný dům s názvem Lime vzniklý díky stavebnicovému systému. Hlasovalo pro něj nejvíc lidí. V letošním roce je poprvé vyhlášena i nová soutěžní kategorie Katalogové domy a projekční kanceláře, která zahrnuje nabídku typových projektů. Z nich opět bodoval dům Lime.

V individuálních domech čtenáře zaujal dům od architekta Martina Habiny. Tomu porota udělila i zvláštní cenu za mimořádně zdařilý soulad architektury s krajinou.

Foto: archiv soutěže Dům roku

Architekt Martin Habina efektně propojil interiér s exteriérem.

Vytvořil před domem působivé atrium, do kterého zdařile začlenil i skálu. Zelenou střechou vily pak navázal na okolní terén a vilu tak sladil s jejím přírodním prostředím.

Na internetu zabodoval podhorský domek

V internetovém hlasování na mujdum.cz se s nejvyšším počtem čtenářských hlasů ve všech kategoriích umístil podhorský dům od architektky Terezy Janků s výhledem na Jizerské hory. Tomu dominují přírodní materiály dřevo, kámen a kov. Je navržen tak, aby zapadal do krajiny, má ale moderní dispozici.

Foto: archiv soutěže Dům roku

Dům od architektky Terezy Janků je moderní stavbou určenou pro rekreaci.

Letos byl vyhlášen už devatenáctý ročník soutěže. Příští ročník tak bude jubilejní. Architekti a firmy do něj mohou přihlásit ty nejlepší stavby, které vzniknou v letošním roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám