Hlavní obsah

Nejlepší ze studentských návrhů soběstačných domů počítá s náklady ve výši 4 milionů korun

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní čtvrtý ročník studentské architektonicko-technické soutěže Český soběstačný dům 2019 zná své vítěze. Nejlepší návrhy malých rodinných domů, které jsou po většinu roku nezávislé na dodávkách elektrické energie, porota vybírala z několika desítek přihlášených děl z celé České republiky a Slovenska.

Foto: Archiv soutěže Český soběstačný dům 2019

Vítězný projekt je dílem studenta Jiřího Petrželky z pražské ČVUT.

Článek

Pořadatelem studentské soutěže je nezávislá platforma Český soběstačný dům, která se zabývá právě popularizací výstavby domů maximálně šetrných k životnímu prostředí.

Foto: Archiv soutěže Český soběstačný dům 2019

2. místo - Nikola Puchelová

Zajímavostí soutěže je její zadání. Na rozdíl od jiných soutěží zadavatelé určili pro účastníky jeden zcela konkrétní pozemek v Českém Krumlově s výměrou 374 m², kde zastavitelná plocha nesmí přesáhnout 80 m², maximální počet podlaží byl stanoven na dvě nadzemní, případně jedno podlaží s podkrovím.

Navrhovaný rodinný dům pak musí po většinu roku využívat elektřinu z vlastních zdrojů, musí maximálně šetřit vodou a všemi ostatními přírodními zdroji.

Foto: Archiv soutěže Český soběstačný dům 2019

3. místo - Barbora Mažgútová

Studenti přihlašovali do klání své koncepty požadovaného typu bydlení s tím, že během půl roku pak tyto koncepty rozpracovali do projektových studií.

K finálovým prezentacím šestičlenná porota složená ze zástupců platformy, architektů a sponzorů vybrala 8 nejlepších děl, z nichž poté zvolila vítěze, tedy jeden projekt na prvním místě, jeden na druhém a na dalších pozicích pak skončily vždy dva různé projekty.

Foto: Archiv soutěže Český soběstačný dům 2019

3. místo - Vojtěch Vejvoda

Kromě nich přiřkla tzv. divokou kartu ještě devátému projektu, který ji rovněž zaujal.

Vítězný návrh

Vítězem se stal návrh studenta Jiřího Petrželky z Fakulty stavební ČVUT v Praze. Počítá s náklady ve výši čtyř milionů korun, se 106 m² obytné plochy a dokáže pokrýt svou energetickou spotřebu po celých 265 dní z roku.

Využívá k tomu energii získanou z fotovoltaických panelů na střeše.

Foto: Archiv soutěže Český soběstačný dům 2019

4. místo - Andrea Abelová

Návrh počítá také s maximální recyklací šedé vody a s využitím dešťové vody, díky čemuž dokáže ušetřit až polovinu běžné spotřeby pitné vody.

Vítězné návrhy lze realizovat

Výhodou reálných zadání soutěže je mimo jiné fakt, že studenti nevytvářejí své návrhy virtuálně do šuplíku, ale mohou se dočkat také jejich realizace.

V září letošního roku začne například Český soběstačný dům stavět dva ukázkové ostrovní domy, které budou zcela nezávislé na jakýchkoli sítích. Jde přitom o návrh studenta z prvního ročníku soutěže, dnes již úspěšně praktikujícího architekta ve vlastním studiu MLAA, Vojtěcha Lichého.

Foto: Archiv soutěže Český soběstačný dům 2019

4. místo - Dominika Vykypělová, Josef Mikeš

„Zadání Českého soběstačného domu je každý rok velice náročné. Vždy koresponduje s vývojem trhu a zároveň se technologicky drží o krok před ním. Posouvá tak hranice i ve smýšlení lidí, což je velice užitečné. Pro veřejnost je přitom důležité vidět, že je možné postavit podobné domy a že nejde o žádná akademická cvičení,“ říká architektka Jana Hořická, zástupce vedoucího katedry architektury Fakulty stavební ČVUT v Praze.

Foto: Archiv soutěže Český soběstačný dům 2019

5. místo - Katarína Burdová

Kromě ČVUT soutěž probíhá na vysokých školách v Brně, Ostravě, Liberci, Českých Budějovicích či v Bratislavě.

Kompletní přehled letošních osmi finálových projektů si v kompletní verzi může veřejnost zdarma stáhnout na stránkách soutěže.

Foto: Archiv soutěže Český soběstačný dům 2019

5. místo - Martin Jirásko

Foto: Archiv soutěže Český soběstačný dům 2019

Divoká karta - René Provazník

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Čí návrh se nejvíce líbí vám?
Jiřího Petrželky
4,4 %
Nikoly Puchelové
4,8 %
Barbory Mažgútové
7 %
Vojtěcha Vejvody
19,8 %
Andrey Abelové
6,2 %
Dominiky Vykypělové a Josefa Mikeše
22 %
Martina Jiráska
9,9 %
Kataríny Burdové
1,1 %
Reného Provazníka
24,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 273 čtenářů.

Pořadí finalistů soutěže Český soběstačný dům 2019:

1. Jiří Petrželka

2. Nikola Puchelová

3. Barbora Mažgútová

3. Vojtěch Vejvoda

4. Andrea Abelová

4. Dominika Vykypělová, Josef Mikeš

5. Martin Jirásko

5. Katarína Burdová

Divoká karta: René Provazník

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám