Hlavní obsah

Nejlepší evropskou stavbou je budova s fasádou připomínající včelí plástve

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěž o nejlepší architektonickou stavbu v Evropě vyhrála budova s názvem Harpa. Kolosální koncertní a konferenční centrum v Reykjavíku na Islandu porazilo početnou konkurenci. Celkem bylo na Mies van der Rohe Award nominováno přes tři sta architektonických děl.

Foto: Nic Lehoux

Vítězná stavba Harpa - koncertní síň a konferenční centrum na Islandu v Reykjavíku (Batteríid architects; Henning Larsen Architects, Studio Olafur Eliasson).

Článek

Budova Harpa se nyní může pyšnit prestižním oceněním, které nese název po slavném architektovi Ludwigu Mies van der Rohe. Jeho dílo je k vidění i v České republice. Je totiž autorem slavné brněnské vily Tugendhat.

Cena je nejprestižnějším ohodnocením v oblasti evropské architektury. Uděluje se každé dva roky jednomu dílu dokončenému v předchozím období.

Autorem pozoruhodné stavby Harpa je dánské architektonické studio Henning Larsen Architects, které budovu navrhlo ve spolupráci s umělcem Olafurem Eliassonem a konzultační architektonickou firmou Batteríid Architects. Porotu, jejímž předsedou byl letos designér a architekt Wiel Arets, zaujala nevšední fasáda budovy, která vzdáleně připomíná plástve nebo křídla hmyzu.

Foto: Harpa Concert Hall

Stavba zaujala svým originálním prosklením.

Budova podle poroty pomohla proměnit a oživit reykjavíkský přístav. "Harpa se stala symbolem obnovené dynamiky Islandu," sdělil předseda Wiel Arets. Stavba má krystalickou podobu inspirovanou islandskou krajinou. Fasáda odráží okolní prostřední města, moře i nebe a vytváří zajímavé efekty.

Foto: Harpa Concert Hall

Z budovy jsou díky prosklení velkolepé výhledy do okolí.

Exteriéru dominuje sklo (to je místy i barevné) a ocel. Na stavbu bylo využito více než tisíc trojrozměrných kvazi cihel ze skla. Architekti ale kombinovali různé tvary skleněných ploch.

Foto: Harpa Concert Hall

Koncertní sál má sytě rudou barvu.

Interiéry jsou laděny do jednotné barevnosti. V budově jsou čtyři hlavní sály, kanceláře, zkušebny aj. Jedno patro také slouží jako multifunkční prostor pro pořádání večírků a rautů. Podlahová plocha stavby je cca 28 tisíc m².

Foto: Harpa Concert Hall

Architekti navrhli i prostornou restauraci.

Bienále soutěžní přehlídky realizovaných staveb se pořádá už od roku 1988. Cílem soutěže je vyzdvihnout přínos evropských architektů. Ze stovek děl nejprve vybrala odborná mezinárodní porota v Barceloně finalisty – stavby, které jsou pak představeny v katalogu a na putovní výstavě. [celá zpráva]

Slavnostní předání cen se bude konat dne 7. června v Miese van der Rohe Pavilion v Barceloně. Datum se shoduje s oslavou 25. výročí ceny.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavby architekta Miese van der Rohe nestárnou

Před čtyřiceti lety zemřel v Chicagu jeden z nejvýznamnějších představitelů funkcionalismu, architekt Ludwig Mies van der Rohe. Architekt, který se držel hesla...

Výběr článků

Načítám