Hlavní obsah

Nátěr dřevo zkrášlí i posílí

Právo, Bohuslav Hatina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevo, na dotyk příjemně teplé a přitom pevné, je vděčným a oblíbeným materiálem i pro výrobu zahradního nábytku. Ten ale potřebuje dostat správný nátěr, aby odolal náporům proměnlivého počasí i slunečnímu žáru.

Foto: archiv Balakom, Mopit Dupli, Právo

Nátěr prodlouží životnost dřeva.

Článek

Dřevěný zahradní nábytek se na zahradě krásně vyjímá, vítr, prach a vlhkost mu však dávají pořádně zabrat. Postupně pak ztrácí nejen svůj lesk, ale i původní barvu. Stačí jedna sezona venku a už dostane nehezký šedý nádech. Po ošetření speciálními nátěry nám ale může dřevěný venkovní nábytek sloužit velmi dlouho.

Čím natírat

K dispozici máme dvě skupiny nátěrů – lazurovací nátěry a bezbarvé laky, buď syntetické, nebo ředitelné vodou. Tyto speciální nátěry mají dvě přednosti: menší sklon k tzv. křídování (po zaschnutí nežádoucí viditelné tahy štětcem) a jsou paropropustné, což znamená, že umějí se dřevem takzvaně dýchat.

.: Lazurovací nátěry není vhodné používat v transparentní podobě bez pigmentů, pakliže to výrobce nedoporučí. Právě pigmentace totiž dřevo ochrání před UV zářením.foto: Právo/archiv Balakom

Lazurovací nátěry zvýrazní přirozenou krásu dřeva, nechají vyniknout letům a vnitřní kresbě a struktuře materiálu. V případě, že chceme natřít zcela nové dřevo, napustíme ho nejdřív fungicidním napouštědlem, které materiál ochrání před zamodráním, plísněmi i dřevokaznými škůdci. Jeho použití je jednoduché a navíc dřevo díky němu při dalších nátěrech vsakuje méně lazury.

Bezbarvé laky se většinou používají při ošetřování dřeva v interiéru.

Připravený podklad rozhodne o úspěchu

Před natíráním nejdříve obrousíme zbytky staré barvy, dřevěný povrch zbavíme prachu, mastnoty, výronu pryskyřice a dalších nečistot. Kdybychom to neudělali, nový nátěr by na povrch špatně chytal.

Pak už můžeme začít nanášet rovnoměrnou vrstvu lazury, laku nebo barvy a respektujeme výrobcem doporučenou dobu schnutí. Pakliže nemáme k dispozici dílnu a musíme natírat venku, počkáme na suché a teplotně stálé počasí.

Altány, lavičky, pergoly

Natíráme-li venkovní dřevěné doplňky (altány, pergoly, domky na nářadí, zahradní nábytek), nikdy nesmíme zapomenout na už zmíněné základní fungicidní napouštědlo. Vhodné je také zvolit větší počet vrstev nátěrů, a to jak laků a lazur, tak i napouštědel. Odborníci doporučují alespoň dvě vrstvy. Bez velkých obav však můžeme vytvořit i tři čtyři vrstvy.

.: Zastřešený pavilon Milano o rozměrech 300x300x290 cm s bitumenovou střešní krytinou na dřevovláknitých deskách silných 19 mm je finančně náročnější (Lige). foto: LIGE

Tím, že je ve venkovním prostředí dřevo působením povětrnostních podmínek namáháno mnohem víc než materiály použité v interiéru, natření více vrstev každopádně prodlouží životnost dřevěných výrobků a sníží počet nutných opakování nátěrů v dalších letech.

Krásu přírodního dřeva a jasný vzhled i mnoho let po zakoupení nám pomůže udržet doslova nepřeberné množství speciálních nátěrů, které jsou dnes na trhu.

Co dřevo, to jiné vlastnosti
Měkké dřevo z jehličnatých stromů se snáze opracovává, ale také rychleji podléhá vlhkosti.
Tvrdé dřevo z listnatých stromů je mnohem odolnější, ale hůř se zpracovává.

Tři nutné parametry nátěru na dřevo

  • tvrdost
  • chemická odolnost
  • ochrana proti UV záření

Novinky na trhu

Krémové lazury, které vůbec nestékají, jsou k dostání v šesti barevných odstínech – dub, borovice, pinie/modřín, ořech, teak a mahagon. Obsahují olejové emulze, jsou vhodné pro nátěry dřevěných venkovních dílců, plotů, střešních podhledů, zahradního nábytku, pergol, přístřešků. Spojují všechny přednosti různých typů lazur.

Reklama

Související témata:

Související články

Nechte se unést kouzlem dřevěných žaluzií

Pokud máte rádi nábytek z přírodních materiálů a v tónech béžové a hnědé, pak opravdovou třešinkou na dortu mohou být vhodně zvolené žaluzie. Přinášíme...

Výběr článků

Načítám