Hlavní obsah

Nápadité obklady a dlažby ozvláštní každý interiér, populární jsou zemité odstíny

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letních měsících se mnozí pustí do rekonstrukce koupelny, která byla již dlouho v plánu. Kromě výměny sanity doporučujeme obléct koupelnu do nového hávu a dopřát si i moderní dlažbu a obklady. Jedině tak bude koupelna skutečně jiná.

Článek

Rekonstrukce koupelny není levná ani rychlá záležitost, proto je škoda mít polovičaté řešení a nevyladit ji do posledního detailu.

Když už bourání, prach a řemeslníci v bytě, tak už změna se vším všudy. Časově počítejme tak s měsícem i více podle náročnosti úprav, cena se odvíjí od konkrétního výběru sanity a obkladového materiálu. Na trhu je opravdu velký výběr, doporučujeme se trochu odvázat, ale přitom myslet i na zlaté pravidlo: koupelna by měla být nadčasová a elegantní i za deset let.

Co se nosí v keramice

Obklady a dlažba se běžně používají v koupelně, kuchyni, na chodbě, ale objevit se mohou klidně i na stěně v obývacím pokoji, v ložnici za lůžkem. Jejich vzhled je totiž tak nápaditý a krásný, že interiéru sluší prakticky kdekoli. I když si vybíráme barvy, tvary a dezén podle vlastního vkusu, jisté trendy lze vypozorovat.

V barvách dochází ke zklidňování a zjemňování, hitem jsou zemité odstíny a imitace přírodních materiálů: kamene a dřeva. Je to hlavně díky technologii digitálního tisku, který umožňuje dokonalé reprodukce povrchů a struktury kamene nebo dřeva.

Mezi oblíbené dlažby a obklady patří hlavně zdařilé imitace zkamenělého dřeva s kovovými prvky v teplých, přírodních barvách. Zajímavé jsou i série s jemným, perleťovým leskem obkladů, které vypadají jako odlesky na vlnách moře.

U imitací dřev objevíme ve studiích i pestrou škálu úprav: od matu po vysoký lesk (přeleštěný povrch), reliéfní kartáčovanou strukturu nebo iluzi hrubého řezu po pile (keramika velmi připomíná nabídku plovoucích dřevěných podlah).

Elegantním dojmem působí i tzv. lapovaný reliéfní povrch (lapování neboli lehké přeleštění plastické struktury dlažeb). Rozleštění bývá i záměrně nerovnoměrné a vyvolává pocit sešlapaného, opotřebovaného nebo opracovaného materiálu.

S „dřevěnou“ dlažbou lze pracovat jako s klasickými parketami a vytvářet v ploše ornamenty a intarzie.

Samozřejmě, že zákazníci stále milují barvy a kontrastní kombinace: červenou, oranžovou, pistáciovou, modrou, starorůžovou a fialovou. Na špici se stále drží bílá barva, která se kombinuje s černou ve vysokém lesku, nadčasové a vděčné je i spojení bílé a jemné odstíny šedé.

Rozhoduje detail

Šperkem na obkladu či dlažbě jsou neobvyklé dekory a doplňky: skleněné listely, nerezové nebo hliníkové pásky a mozaika. Ta se stále více používá, má zajímavé provedení i barevnost: originální je například zatavované sklo, pokovený povrch, zlacení, perleť, díky níž se plocha na světle třpytí a vytváří měňavý povrch stěny. Možné je i zdůraznění dlažby či obkladu dalším dominantním prvkem: reliéfem. Obklady vystupují z plochy, povrch je zvlněný, drážkovaný, prolamovaný a oživuje hru světla a stínu.

Čištění keramiky

Keramiku udržujeme průběžně, jinak se dočkáme velkého znečištění, které se hůře odstraňuje. Vrstva nečistot je obvykle v reliéfech, spárách, v koupelně se přidává i vodní kámen, železité usazeniny.

Při pravidelném čištění si vystačíme s běžnými prostředky z drogerie. Volme ale ty, které neobsahují abrazivní složky, na keramiku ani sanitu nepatří písek (způsobí na povrchu neodstranitelné škrábance).

Silnější špínu odstraníme prostředky s obsahem kyselin. Dobrým tipem je běžný kuchyňský ocet, který se postará o odstranění zbytků spárovacích hmot nebo cementu, platí i na vodní kámen. Necháme ho chvilku působit a pak povrch opláchneme. Silnější kyselé přípravky jsou vhodné i na odstranění rzí.

Na čištění spár použijeme obyčejný rejžák, jako přípravek je ideální dezinfekční prostředek Savo nebo Krystal Sanan. Z hlediska čistitelnosti spár jsou nejvhodnější flexibilní spárovací hmoty obsahující organické složky, které zvyšují vodoodpudivost a kompaktnost spár.

Odborníci doporučují vyhnout se čistě bílé spárovací hmotě a vybrat raději z mnoha odstínů šedé nebo spárovací hmotu v barvě keramiky. Lépe udržovatelné jsou také glazované dlažby s hladkým povrchem, které mají celistvý a nenasákavý povrch.

Jako již několik posledních let, formát obkladu a dlažby směřuje k maximalismu, ale zastavil se na rozměru 120x120 cm. Tato velikost se pak kombinuje s klasikou 30x60 cm, 60x60 cm, 50x20 cm, objevují se ale i specifické velikosti 40x80 cm, 75x75 cm, převažuje obdélníkový tvar. Síla keramiky může být v „subtilnějším“ provedení Slim je to 3 až 5 mm.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak obnovit zašlé spáry v koupelně i kuchyni

Co dělat, když na vyčištění spár mezi obklady a dlažbou už běžné čisticí prostředky nestačí? Možná zvažujete nové přespárování, nebo ještě hledáte další...

Výběr článků

Načítám