Hlavní obsah

Na střeše obchodního centra v Číně vyrostlo nelegálně 25 vilek

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nalézat nová a nová místa k bydlení v již tak hustě zastavěných čínských městech je náročné. Nelze-li tedy obytnou zónu rozšiřovat v ploše, přistavuje se do výšky. Na střechách čínských nákupních center a jiných velkoplošných objektů pak rostou nové stavby, které s původním „základem“ nemají často nic společného.

Foto: Profimedia.cz

Pětadvacet malebných vilek nemůže developerská společnost prodat, a tak v nich ubytovala své zaměstnance i některé dělníky, kteří domky stavěli.

Článek

Ne vždy se ovšem takové domy stavějí se souhlasem úřadů. V poslední době svět obletěly záběry neobvyklé luxusní vily, kterou si soukromník vystavěl na střeše šestadvacetipatrového paneláku v Pekingu. [celá zpráva]

Ačkoli to zjevně nebyl žádný troškař, jeho případ není ani zdaleka ojedinělým. Bez povolení vystavěla společnost Hengyang Wings Group hned 25 luxusních, malebně vyhlížejících vil na střeše obchodního centra ve městě Cheng-jang. V novém „satelitu“ o rozloze tří fotbalových hřišť nechyběla zeleň ani ulice.

Foto: Profimedia.cz

Úřady už od zahájení staveb domků protestují a upozorňují na riziko narušení statiky několika patrového obchodního centra.

Pikantní v tomto případě je, že úřady developerské společnosti zakázaly domky prodat, dle platné legislativy ale nemohou už ani přikázat jejich zbourání. Ve výsledku se proto z domečků radují zaměstnanci společnosti a někteří přistěhovalečtí dělníci, z nichž mnozí je stavěli.

Na střechách čínských výškových budov je možné nalézt i spoustu dalších „dostaveb“. Jsou to nejrůznější rekreační zahrady, parky, zelinářské zahrady anebo celá sportoviště včetně běžeckých tratí a hřišť.

Foto: Profimedia.cz

Na střechách čínských objektů je možné spatřit leccos. Toto je například 4800 metrů čtverečních rozlehlá zeleninová zahrada na textilní továrně v Šao-Singu, v provincii Če-ťiang.

Reklama

Související témata:

Související články

V Číně otevřeli hotel ve tvaru koblihy

V tomto měsíci se návštěvníkům otevřel nejnovější hotelový resort patřící do rodiny Sheraton. Stojí ve městě Chu-čou, v provincii Če-ťiang na východě Číny....

Výběr článků

Načítám