Hlavní obsah

Na skleněné chloubě Varšavy se podíleli i Češi

Novinky, Jana Nesvadbová

V loňském roce v živě se rozvíjející části Varšavy vyrostla elegantní výšková budova, která dostala název Warsaw Spire (Varšavská jehla). Budova je výjimečná nejenom svým vzhledem, ale také faktem, že získala již řadu ocenění. Na skleněné fasádě a interiérech se podíleli i Češi. Letos byla budova přihlášena do soutěže Stavba roku 2017, do kategorie zahraničních staveb.

Foto: AGC Glass Europe

Pokud je na Varšavskou jehlu ve dne pohled impozantní, pak v noci je přímo magický.

Článek

Pod názvem Warsaw Spire, který lze volně překládat jako Varšavská jehla je schován ve skutečnosti komplex tří budov, z nichž nejvýraznější je centrální věž vysoká 220 metrů se 49 podlažími. Ve skutečnosti výška domu s elipsovitým půdorysem činí 180 metrů, za zbytek vděčí dvojici dekorativní sloupů umístěných na střeše. Dvě sousední stavby s půlkruhovým půdorysem mají pak už „jen” 50 metrů.

Foto: Jaspers-Eyers Architects

Varšavská jehla na první pohled zaujme elegantním vzhledem a spoustou skla na svých oblých fasádách.

První, čím kancelářská budova (v komplexu je na 109 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch, na nichž pracuje okolo 6000 lidí), největší svého druhu ve městě, okamžitě upoutá pohled, je její skleněná fasáda. Architekti z belgického studia Jaspers-Eyers Architects ji opatřili elegantní skleněnou slupkou, která ji z jedné strany o několik metrů dokonce přesahuje.

Foto: Jaspers-Eyers Architects

Skleněná skořepina horní okraj stavby na jedné straně přesahuje.

Sklo z Česka

Na skleněnou fasádu bylo poprvé v Polsku použito extra čiré sklo, tj. sklo s nízkým obsahem železa, jež má vysokou prostupnost světla a přitom je maximálně neutrální. Konkrétně to byla tepelně izolační skla s povlakem s protisluneční ochranou Stopray Vision-50 on Clearvision v bezpečnostním vrstveném provedení, jejichž dodavatelem byla společnost AGC Glass Europe. Právě její české zastoupení Varšavskou jehlu do soutěže přihlásilo, a to do kategorie zahraničních staveb.

Foto: AGC Glass Europe

Na fasádách komplexu je celkem 40 tisíc čtverečních metrů skleněných tabulí.

Celkem je na fasádě trojice budov na 40 tisíc m² skla. Výroba a osazení skel byly velice náročné na spolupráci (zvláště kvůli koordinaci technických dat) několika pracovních týmů ze čtyř evropských zemí - Česka, Polska, Belgie a Španělska. V České republice, konkrétně v teplických Řetenicích bylo vyrobeno veškeré základní ploché sklo, které se dále zpracovávalo v Polsku a ve Španělsku.

Foto: AGC Glass Europe
Foto: AGC Glass Europe

V komplexu je kromě kanceláří také spousta restaurací a kaváren.

Skleněné panely jsou použity také v interiéru budov. Například u výtahů a u schodiště jsou stěny obloženy lesklým neprůhledným designovým sklem. Celkem jich bylo na stavbu dodáno 3 000 m², i toto sklo se vyrábělo v Česku, konkrétně v Kryrech.

Výtahy přes dvě patra
Varšavská jehla je unikátní i řešením mobility ve svých budovách. Architekti do komplexu navrhli úctyhodný počet 41 výtahů, včetně 14 dvoupatrových typů, jež jsou přímo určené do výškových budov. Složeny jsou ze dvou kabin na sobě, schopných tak obsluhovat dvě podlaží zároveň. Jehla se tak stala první budovou na území Polska, kde se lze dvoupatrovými výtahy svézt. Ostatně v celé Evropě je jich jen velice málo.

Zajímavým rysem a přínosem pro město je skutečnost, že architekti stavbu navrhli tak, aby mezi nimi vzniklo náměstí, a tedy i nové veřejné prostranství s parkem, kde se lidé mohou setkávat i odpočívat. V budovách jsou totiž kromě kanceláří i restaurace a kavárny, obchody, služby atd. Pasáže pak poskytují prostory pro pořádání koncertů a výstav, či jiných kulturních akcí.

Foto: Jaspers-Eyers Architects

Kromě kancelářských prostor vznikla díky komplexu také nová odpočinková zóna pro obyvatele polské metropole a turisty.

Důležitým aspektem stavby je ekologický přístup investora, jímž byla belgická společnost Ghelamco. Podle údajů investora všechny objekty splňují nejpřísnější požadavky na ekologický a energeticky optimalizovaný provoz.

Foto: Jaspers-Eyers Architects

Varšavská jehla se díky své výšce a neobvyklému tvaru okamžitě stala přirozeným orientačním bodem a místem schůzek, ať již pracovních nebo za účelem společně tráveného odpočinku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

O titul Stavba roku se letos utká 52 projektů

Organizátoři 25. ročníku soutěže Stavba roku po uzavření příjmu přihlášek do kategorií Stavba roku a Zahraniční stavba roku radostně hlásí, že i letošní,...

Výběr článků

Načítám