Hlavní obsah

Na kávu stylově

Novinky, Eva Rajlichová

Konzumace kávy je pro mnohé každodenní součástí života, bez ranního šálku na probuzení by si leckdo neuměl začátek svého dne ani představit. Tento povzbuzující nápoj lze popíjet v mnoha úpravách.

Článek

Kávová zrna mají původ v Etiopii. Právě odsud se rozšířila do celého světa především zásluhou Arabů, kteří si ji oblíbili pro její povzbudivé účinky. Kávu lze připravovat mnoha různými způsoby - jako espresso, překapávanou, někdo preferuje klasický způsob přípravy z džezvy.

Tento kávovar ocení zejména majitelé malých kuchyní. Foto Krups

Oblíbená je například filtrovaná káva, tu lze připravit v překapávači nebo ve filtrovací konvici, která pracuje na principu pressa. Káva se zalije horkou vodou a poté se stlačí píst s filtrem a v konvici se oddělí tekutina od kávového lógru. U překapávačů je praktické použití papírových filtrů, které můžeme po použití vyhodit.

Espresso povzbudí

Jestliže preferujete espresso, pak se vyplatí pořídit si kávovar. Základní charakteristikou těchto přístrojů je čerpadlo, které při přípravě kávy musí vyvinout tlak optimálně kolem 15 barů. Kávovary s nižším tlakem většinou nezvládají přípravu dostateně kvalitní kávy.

Pro milovníky dobrého pressa i překapávané kávy jsou určeny kombinované kávovary, ty zvládnou připravit více druhů nápojů. Patří sice do vyšší cenové kategorie, ale jejich široké využití je výhodné.

Latté či cappuccino vám vyrobí specializované kávovary. Foto Krups

Nejdražší skupinou jsou plně automatizované přístroje, ty umí vařit espresso i capuccino. Jejich součástí je i mlýnek na kávu či plocha pro nahřívání šálků a mívají i integrovanou nádobku na odpad. Použití těchto luxusních přístrojů s často velmi propracovaným designem je široké, kromě restaurací a barů si našly cestu i do domácností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám