Hlavní obsah

Na co se zaměřit při výběru slunečníku či zahradní houpačky

Právo, Gisela Růžičková

S přibývajícím ostrým sluncem si na zahradě vyčleňte kousek místa pro relaxaci. K tomuto účelu nejlépe poslouží slunečník, ale také houpačka, hamak či křeslo. Ochrání vás nejen před slunečními paprsky, ale hlavně si dopřejete i chvilku zaslouženého odpočinku.

Foto: Mountfield (2x)

Stylová a pohodlná závěsná houpačka Serenity (lehátko) s odolnou konstrukcí z oceli. Stříška ochrání před slunečními paprsky a zaručuje maximální pohodlí a komfort.

Článek

Díky široké paletě produktů je výběr jednoduchý. Volbu lze podřídit jednak prostoru, pokud jste limitováni místem, ale také ceně, značce, modelu, materiálu, konstrukci, barvě, designu a mnoha dalším aspektům. Vybírejte vždy podle kvality i zkušeností výrobce a prodejce.

Typy slunečníků a konstrukční prvky

Jestliže má slunečník sloužit bez problémů mnoho let, vyplatí se investovat do typu s kvalitní konstrukcí a ovládáním, možná i s osvětlením zabudovaným v horní části stojanu.

Slunečníky jsou víc než jen místo, kam se rádi schováte před letním sluníčkem nebo přeháňkou.

Foto: Teek

Velký čtvercový boční slunečník Rhodos Grande, rozměry 300 x 400 cm, Schneider. Cena 14 990 Kč.

Slunečník se středovou nohou je nejjednodušším a nejrozšířenějším typem. Výhodou je pevná stabilní konstrukce, přesné ovládání a nižší cena.

Slunečník závěsný neboli s boční nohou, je elegantní a jeho nespornou výhodou je, že máte celou plochu stolu k dispozici, nevýhodou je ovšem vyšší cena.

Foto: Bauhaus

Závěsný slunečník Ligurien je nastavitelný a polohovatelný, otočný s vysokou ochranou proti UV záření 50+, včetně ochranného obalu. Cena za kompletní set 10 790 Kč.

Výkyvnou horní část mohou mít oba typy slunečníků. Výhodou je cílená regulace stínění.

Konstrukce je důležitou součástí, zvláště u velkých slunečníků. Klasikou je kovová konstrukce z oceli nebo z hliníku, který je odolnější a dražší. Kvalitní je i konstrukce z nerezavějící slitiny, často opatřená neméně kvalitním nátěrem. Menší slunečníky mají konstrukci z nepříliš kvalitního kovu.

Slunečníky s dřevěnou konstrukcí z tuzemských dřevin, např. z dubu, jsou levnější než slunečníky z exotických dřevin, např. z teaku, který více odolává rozmarům počasí.

Foto: Teek

Slunečník s dekorem dřeva Metis, 350 cm, Schneider. Cena 6699 Kč.

Potahy jsou k dostání v mnoha barvách, zaměřte se ale na kvalitní polyester s UV filtrem. Ten by měl být odolný vůči slunečnímu záření (neměl by vyšisovat) i proti nepřízni počasí. Snímatelný potah se dá vyčistit.

Ovládání – slunečníky s průměrem větším než dva metry se nejčastěji ovládají klikou nebo kladkou s protizávažím. Levnější slunečníky se středovou nohou mají jednoduché mechanické ovládání přímo na hlavici slunečníku. Některé nabízejí i naklápění, což může být příjemné hlavně navečer, kdy se slunce sklání k obzoru.

Tvar slunečníku bývá nejčastěji klasický kruhový, ale k dostání je i čtvercový, obdélníkový nebo dokonce víceúhelníkový.

Rozměr vybírejte podle plochy, kterou je třeba zastínit. Nejmenší slunečníky mají průměr asi 180 cm, ty největší kolem pěti metrů. Cena roste spolu s velikostí zastíněné plochy. Na zastínění dvou lehátek postačí 200 cm, na zastínění soupravy pro 6 osob potřebujete slunečník s průměrem 300 cm.

Výhodou slunečníků s boční nohou je jejich variabilita, nabízejí otáčení kolem své osy i naklápění střechy. V tomto případě vám postačí slunečník s menší plochou než u typu se středovou nohou.

Podstavec nebo stojan potřebujete k udržení stability slunečníku. Bude-li slunečník vystaven větru, pořiďte si raději stojan. Podstavce jsou buď plastové, nebo s kovovou konstrukcí doplněnou betonovými či kamennými dlaždicemi. Stojany jsou k dostání ploché ocelové z tenkého kovu nebo přírodního či barveného betonu.

Foto: Mountfield

Pro slunečník Crystal jsou typické exkluzivní materiály, precizní provedení a unikátní design. Řadí se k naprosté špičce mezi produkty svého druhu.

Pravidla pro výběr houpačky

Konstrukce houpaček je nejčastěji ze dřeva, kovu či umělého ratanu (polyratanu). Mezi nejžádanější vlastnosti houpaček patří odolnost vůči povětrnostním vlivům.

Foto: Hornbach

Elegantní závěsná houpačka s polstrováním, ocelová konstrukce s povrchovou úpravou, sedací koš je vypletený kvalitním PE ratanem, po obou stranách koše jsou vytvořeny držáky pro odložení např. nápoje či knihy. Cena 11 490 Kč.

Houpačky ze dřeva patří ke klasice, hodí se na venkovské zahrady a měly by ladit s ostatním zahradním nábytkem. Jsou stabilní, mají vysokou nosnost. Výhodou je, že dřevo se dá snadno renovovat.

Foto: Hornbach

Dřevěná zahradní houpačka Four Seasons je třimístná, s rozkládací funkcí ležení, polystyrenová střecha, rozměry: 235 x 120 x 178 cm. Cena 12 990 Kč.

Houpačky s kovovou konstrukcí nevyžadují velkou údržbu, ale jsou-li vystaveny vlhkému prostředí, časem je nutné obnovit antikorozní nátěr.

Foto: Rojaplast

Zahradní houpačka Comfort s kovovou konstrukcí má sedák a opěrák z umělé textilie v béžové barvě. Houpačka je určena pro tři osoby, cena 2750 Kč.

Houpačky z umělého ratanu (výplet sedáku a opěradla) jsou velmi odolné a téměř bezúdržbové.

Foto: Rojaplast

Houpačka Acapulco je z umělého ratanu, který je mnohem odolnější vůči nepřízni počasí, je pružnější, stálobarevný, má odnímatelné potahy. Neloupe se a nevznikají na něm nevzhledné praskliny. Cena 18 500 Kč.

Nosnost je podstatná pro bezpečné houpání. Předtím, než houpačku zakoupíte, spočítejte, kolik členů rodiny se bude houpat najednou. K dostání jsou i houpačky s nosností vyšší než 250 kg.

Design houpačky je záležitostí vkusu. Každý preferuje něco jiného, ať už jde o materiál konstrukce, či barvu stříšky. Zelený trávník určitě osvěží pestré barvy stříšky, zatímco dlažbu vkusně doplní stříška v přírodním tónu.

Rozměry – pohlídejte si např. pohodlnou šířku sedací plochy, stejně tak jako dostatečně vysoké opěradlo pro všechny. Některé houpačky se dají rozložit na lůžko, což je přidaná hodnota, která zásadně zvyšuje pohodlí.

Foto: Bauhaus

Zahradní houpačka s možností rozložení, ocelovou konstrukcí včetně práškovaného lakování v antracitové barvě a opěrkou s možností polohování. Střecha s ochranou proti UV záření +50, různé barvy. Cena 7990 Kč.

Cena také ovlivní váš výběr. Houpačka s kovovou konstrukcí stojí od 2500 Kč, cena dřevěných a designových houpaček se lehce vyšplhá přes 10 000 Kč. Mezi houpačky patří i houpací sítě, kde se ceny pohybují od pětistovky, s kovovou konstrukcí začínají ceny na 2500 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám