Hlavní obsah

Moderní varné desky splynou s pracovní plochou, nabízejí i zajímavé triky

Právo, Sylva Svobodová

Centrem kuchyně jsou varné desky, na kterých vznikají všechny ty báječné a voňavé pokrmy. Jsou plynové s hořáky nebo elektrické, nejčastěji indukční. Mají skvělý design, umějí splynout s pracovní deskou, snadno se udržují. A nabízejí spoustu neocenitelných triků!

Foto: Electrolux (3x)

Indukční varná deska si teplotu hlídá sama a vy se můžete v klidu věnovat další přípravě pokrmů.

Článek

Chytré indukční varné desky nabízejí praktické funkce. Asistují si při nich samy a my se můžeme v klidu věnovat třeba krájení zeleniny.

Samy si hlídají, kdy voda dosáhne v hrnci bodu varu, a nikdy nepřetečou. Při jeho dosažení je totiž teplota automaticky regulována a vaření brambor dále pokračuje, aniž by vytekla voda a my následně museli čistit špinavý povrch desky.

Foto: Electrolux

Při smažení či grilování lze dosáhnout té nejlepší chuti a struktury pokrmu. Varná deska totiž nastaví ideální stupeň pro každý pokrm.

Pro každý pokrm si deska umí nastavit ideální stupeň např. při smažení a udržuje ho po celou dobu. Nemusíme tedy neustále kontrolovat, zda má pánev a olej při smažení požadovanou teplotu. Nic se nepřipálí, každý lívaneček je stejný.

Foto: Electrolux

Už žádné přetékání přes okraj. Ve chvíli, kdy voda v hrnci dosáhne bodu varu, teplota se automaticky zreguluje do té doby, než ji změníte.

Některé indukční desky mají i bezdrátový snímač, jenž měří teplotu ve středu pokrmu. Vaří i smaží s velkou přesností a my si můžeme směle dovolit i metodu sous-vide, která vyžaduje konstantní řízenou teplotu.

Indukční varné desky

Fungují na principu elektromagnetické indukce, v místě kontaktu reagují na speciální nádobí s kovovým dnem.

Výhodou je, že se neohřívá samotná deska, ale vždy jen dno nádobí, které se ho dotýká. Okolí varné desky nepálí, je bezpečné. A to zejména pro neposedné děti.

Foto: Retlux

Detektor plynu pro rozpoznání úniku oxidu uhelnatého má LCD displej, kde se zobrazuje úroveň CO. Na detektoru jsou 2 diody, které signalizují alarm a nabíjení. Cena 599 Kč.

Další výhodou je, na rozdíl od sklokeramických i plynových desek, úžasná rychlost vaření.

Teplotu změníte dotykem během pár sekund, dokonce s přesností na jeden stupeň. A to je pro kulináře při vaření specialit podstatné!

Foto: Mora

Vestavná indukční varná deska MORA VDIT 656 FF má 4 indukční zóny, z nichž je možné spojit dvě vertikální varné zóny do jedné, čímž vnikne jedna velká varná plocha. Díky tomu lze rovnoměrně vařit i ve větších hrncích. Cena 12 990 Kč.

Indukční deska spíná okamžitě a po sundání pánvičky či hrnce se okamžitě ochladí na původní teplotu. S tím souvisí i minimální spotřeba energie.

Foto: Candy-hoover

Indukční varná deska Candy CFIB 636 DV wifi je vybavená funkcí, která sleduje stav varné desky a průběh vaření. Desku je možné ovládat z pohodlí sedačky. Deska má 4 indukční varné zóny, dvě z nich jsou spojené do jedné flexi zóny.

Na indukční varné desce lze i grilovat. Stačí si pořídit přídavný prvek, který se položí na desku. Není problém mít i tzv. tepan.

Plynové desky

Někteří dávají přednost plynovým hořákům, které mají rovněž spoustu předností. Vaření lze dobře regulovat, je rychlé a efektní.

Plynové sporáky jsou nabízeny v nadčasovém designu, například s povrchem z tvrzeného skla a litinovou mřížkou. Některé modely mají i extra velký trojitý hořák s výkonem až 3,3 kW.

Foto: Gorenje

Plynová varná deska je neocenitelný pomocník třeba při zavařování. Plamen lze regulovat podle potřeby a vařit na něm můžeme prakticky ihned. Hořáky mají litinové podpěry.

Hospodyňky oceňují i pojistku StopGas, která automaticky zavře přívod plynu při náhodném zhasnutí plamene hořáku. To se stává při nechtěném přetečení obsahu hrnce či průvanu.

Výhodou jsou desky s vertikálním plamenem, který oproti cirkulárnímu plameni snižuje rozptyl tepla do stran, a je tak mnohem úspornější.

Foto: Hoover

Plynová varná deska Hoover HGV 75 SXV B v šířce 75 cm je z 8mm prémiového tvrzeného skla v černé barvě a doplněna o čelní nerez lištu. Deska je vybavena 5 hořáky s vertikálním plamenem, který snižuje rozptyl tepla do stran. Cena 10 990 Kč.

Velmi praktické je i integrované zapalování hořáků v knoflíku. Takže už nemusíme pokaždé hledat sirky nebo zapalovač. Stačí jen prostě otočit knoflíkem.

Foto: Tescoma

Sada nádobí President Stone je s antiadhezním povlakem, pokrmy se na nepřilnavém povrchu s charakterem neleštěného přírodního kamene nepřipalují, vaření je rovnoměrné a rychlé. Vhodné pro všechny typy sporáků, cena 3999 Kč.

Může se vám hodit na Zboží.cz:
Varné desky

Tipy pro vás

Úprava sous-vide je způsob pomalého vaření masa ve vakuu. V důsledku toho je maso daleko šťavnatější, zachová si daleko víc přírodní chuť.

Tepan: je to jistý druh grilování na železném plátu. Lze na něm pokrmy dusit, grilovat i flambovat bez tuku. Některá provedení se dají zabudovat přímo do kuchyňské desky.

S varnou deskou komunikuje i digestoř neboli odsavač par. Je zabudovaný do pracovní desky, vysune se a automaticky zapne odsávání podle intenzity našeho vaření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám